майка ми е на 75г и е с остеропороза
Рядко мога да я накарам да пие Вит Д, нали знаете как са възрастните хора - много хапчета ,защо са ми.......

Дали да не й взема Хидроферол и да й го давам веднъж месечно,ще бъде ли достатъчно как мислите?
При остеопороза - първо (основно) е калция ( калциева формула), след това е вит. Д и К2.
Като вит. Д и К2 е по-добре да се приемат редовно, в по-ниски дози.
Високите дози вит. Д и без това избутват калций от костната с-ма, което не е Ок. при остеопороза, където има вече загуба на калций.
Калциевите формули съдържат всичко необходимо за правилния калциев метаболизъм.
ПП.
Преди години бях попаднала на едно американско изследване за остеопороза, в което се акцентираше/ беше установено, че една от причините при лицата, участващи в изследването е, че всички имали дефицит на вит. А и връзката на остеопорозата с ген, който конвертира Бета-Каротина в Ретинол ( активната му форма).
Та, простичко казано - причините за остеопороза са различни и подхода трябва да е различен...т.е. ако има дефицит на вит. А, стронций, бор, цинк, селен, манган ... няма как или, много трудно ще се повлияе на калциевият метаболизъм.
Доста сериозен дефицит на вит. Д... който показва, че има и загуба на калций ( от костната с-ма).
Трябва да се приема вит. Д, К2, магнезий, калциева формула...
Да се провери и за други дефицити - напр. желязо ( т.н. Железен панел: ЖСК, Трансферин, Хемоглобин, Феритин) - то е една от причините за косопад, липсата на енергия ... В12, ФК, В1 (също дават тонус, енергия и т.н) ...цинк, мед, селен... да се направят някои изследвания - на ЩЖ, Пролактин, за ИР, НбЖ , андрогени - Андростендион, Тестостерон...
За форма на вит. Д - холекалциферол... за продуктова форма - няма значение: капс., капки, спрей...
Дали ще се усвои, не зависи толкова от продуктовата форма, а от дозата, начина прием, здравословно състояние, генетични мутации, начина на хранене, серумните нива на другите витамини и минерали и т.н.
Крампите - причини: дефицит на магнезий, В12, Калций, Калий ... проблем с ЩЖ ( Хипо и Хиперфункция...), ... с кръвотока на крайниците (нарушена циркулация...), дехидратация и т.н.

, благодаря много за информацията и за насоките. В четвъртък ще е поредния разговор с ревматолога и се надявам да назначи още изследвания, за да се проведе правилното лечение и да се овладее по-бързо този разрушителен процес.