Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 11 296
  • 189
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте
майка ми е на 75г и е с остеропороза
Скрит текст:
При последните изследвания нивата на вит Д са

Рядко мога да я накарам да пие Вит Д, нали знаете как са възрастните хора - много хапчета ,защо са ми....... Persevere

Дали да не й взема Хидроферол и да й го давам веднъж месечно,ще бъде ли достатъчно как мислите?
Здравей!
При остеопороза - първо (основно) е калция ( калциева формула), след това е вит. Д и К2.
Като вит. Д и К2 е по-добре да се приемат редовно, в по-ниски дози.
Високите дози вит. Д и без това избутват калций от костната с-ма, което не е Ок. при остеопороза, където има вече загуба на калций.
Калциевите формули съдържат всичко необходимо за правилния калциев метаболизъм.
ПП.
Преди години бях попаднала на едно американско изследване за остеопороза, в което се акцентираше/ беше установено, че една от причините при лицата, участващи в изследването е, че всички имали дефицит на вит. А и връзката на остеопорозата с ген, който конвертира Бета-Каротина в Ретинол ( активната му форма).
Та, простичко казано - причините за остеопороза са различни и подхода трябва да е различен...т.е. ако има дефицит на вит. А, стронций, бор, цинк, селен, манган ... няма как или, много трудно ще се повлияе на калциевият метаболизъм.

Здравейте! Днес правих изследвания и вит Д ми е 8.52. Преди няколко месеца пиех Вигантол по 30 хил единици
Скрит текст:
на седмица, но не съм го приемала от 3 месеца (защото щях да пускам изследвания и в крайна сметка се забавих с изследванията). Във вторник съм на ендокринолог за резултатите от изследванията, но може ли да ми препоръчате какви варианти да обсъдя с него? Коя форма на вит Д според вас ще е подходяща? А инжекционно приложение някой опитвал ли е? Имам силен косопад, крампи, болки в костите, постоянна умора (мога да заспя постоянно и навсякъде). Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравей!
Доста сериозен дефицит на вит. Д... който показва, че има и загуба на калций ( от костната с-ма).
Трябва да се приема вит. Д, К2, магнезий, калциева формула...
Да се провери и за други дефицити - напр. желязо ( т.н. Железен панел: ЖСК, Трансферин, Хемоглобин, Феритин) - то е една от причините за косопад, липсата на енергия ... В12, ФК, В1 (също дават тонус, енергия и т.н) ...цинк, мед, селен... да се направят някои изследвания - на ЩЖ, Пролактин, за ИР, НбЖ , андрогени - Андростендион, Тестостерон...
За форма на вит. Д - холекалциферол... за продуктова форма - няма значение: капс., капки, спрей...
Дали ще се усвои, не зависи толкова от продуктовата форма, а от дозата, начина прием, здравословно състояние, генетични мутации, начина на хранене, серумните нива на другите витамини и минерали и т.н.
Крампите - причини: дефицит на магнезий, В12, Калций, Калий  ... проблем с ЩЖ ( Хипо и Хиперфункция...), ... с кръвотока на крайниците (нарушена циркулация...), дехидратация и т.н.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 08:20 от denis©

# 136
  • София
Здравей,  denis,
имам питане също свързано с остеопороза - на моя близка й откриха миналата седмица, но при допълнителните изследвания калцият е бил над горната граница, а витамин D е под нормата. Питането ми е какви изследвания трябва да направи, за да се намери причината за високия калций, какво може да се направи, за да се намали и каква е подходящата доза  D3 + K2 за нейния случай. Ето ги резултатите от  изследването:

Благодаря за съветите и помощта! Flowers Bouquet

# 137
  • София
Здравей,  denis,
имам питане също свързано с остеопороза - на моя близка й откриха миналата седмица, но при допълнителните
Скрит текст:
изследвания калцият е бил над горната граница, а витамин D е под нормата. Питането ми е какви изследвания трябва да направи, за да се намери причината за високия калций, какво може да се направи, за да се намали и каква е подходящата доза  D3 + K2 за нейния случай. Ето ги резултатите от  изследването:

Благодаря за съветите и помощта! Flowers Bouquet
Здравей!
Нивата на вит. Д са много ниски и показват, че калция се отделя от костите ... както се вижда и от самото изследване - в кръвта има по-голямо, от нормалното, кол-во калций.
Много често, това е симптом и на самата диагноза, но зависи и от степента, фазата и т.н. на остеопорозата.
При остеопороза - лекар назначава изследвания.
За дозата - също лекар трябва да прецени ... 6-7 000 IU D3 + 240mcg K2 (MK-7) ?! за 2-3 месеца и след това по-ниска доза Д3, но с по-висока доза К2  (160-180мкг?! ). Ролята на вит. К2 е да държи калция в костите, да го насочва към костите (грубо казано)... и да не му позволява да се отлага в меките тъкани.
За остеопороза:
Остеокалцин
Паратхормон /PTH 
B - Crosslaps
Kaлций (може да го повторите)
Фосфор
Магнезий
АФ (Алкална фосфатаза)
P1NP (Проколаген тип 1 N-терминален пропептид)
P1CP ( Проколаген тип 1 C-терминален пропептид)...  и други  маркери, по преценка на лекар
вит. Д - вече сте изследвали

# 138
  • София
denis Flowers Hibiscus, благодаря много за информацията и за насоките. В четвъртък ще е поредния разговор с ревматолога и се надявам да назначи още изследвания, за да се проведе правилното лечение и да се овладее по-бързо този разрушителен процес.

# 139
В България не фортифицират ли храни с витамин Д? В Канада го добавят към много храни, предимно мляко, и според много изследвания, около 80% от населението е с нормални стойности на витамин Д, даже и през зимата. Освен, че се приема с няколко вида храни, се препоръчва и прием на 400 до 1000 IU дневно. Естествено, че не може да се изследва всеки, но от представителната извадка извода е, че това е достатъчно.
Винаги съм се чудила на много ниските нива на витамин Д сред населението в България. Поне от това, което съм виждала тук, във форума…

На съфорумката, която пусна изследвания и се коментираше желязото ѝ (Вили нещо, ако не се лъжа) на мен ми направи впечатление урината. Ако правилно съм разчела резултатите, има протеин, еритроцити, че и глюкоза в урината, при нормална кр глюкоза. Аз ли нещо не разбрах? Не съм свикнала с формаАта на изследванията.

Лечението на остеопороза може да е калций и витамин Д, но може да се наложи и бифосфонати.

# 140
В Канада май границата за вит. Д започва от 40-50 бях чела някъде. Вярно ли е? В Германия от 30 нагоре. В ng става въпрос.

# 141
Какви данни четете? Пуснете линк. Понеже доктори, включително и американски , твърдят, че 80% от световното население е дефицитно на витамин Д, въпреки че в Бъргария има доста слънце и 40градусови жеги. Всички настинки, грипове и заболявания харчат витамин Д всекидневно, а и ползването на слънцезащита също възпрепятства образуването му от слънчевите бани.

# 142
Какви данни четете? Пуснете линк. Понеже доктори, включително и американски , твърдят, че 80% от световното население е дефицитно на витамин Д, въпреки че в Бъргария има доста слънце и 40градусови жеги. Всички настинки, грипове и заболявания харчат витамин Д всекидневно, а и ползването на слънцезащита също възпрепятства образуването му от слънчевите бани.
Ами аз се занимавам професионално с това. Колеги, които са експерти, но от гледна точка на диетата, защото те участват във вземането на решение кои храни и с колко витамин Д да се фортифицират, проучват нивото на вит Д в различни сектори от населението. Това, което споменах е от конференция от миналата седмица.
Под 30 до 50 е дефицит, над 75 е идеално. Между 50 и 75 не е недостстъчност. Това в Канада.
И да, зависи от това, какво се приема за норма. В общи линии, над 50 н мол/л не се смята за дефицит.
Пак да повторя, в Канада редица хранителни продукти се фортифицират с витамин Д. Това допринася за повишеното средно ниво у населението.

Последна редакция: пн, 23 фев 2026, 11:38 от abadjieva80

# 143
Не мисля че има такава политика тук с храните. Действително доста хора са или с дефицит, или по-близо към долната граница което пак не е идеално.

# 144
Това ми звучи като нашенското йодиране на солта

# 145
Това ми звучи като нашенското йодиране на солта
Ами точно това е, да. Така се осигурява някакво минимално ниво, с което се предотвратява сериозния дефицит.

# 146
Ами аз се занимавам професионално с това. Колеги, които са експерти, но от гледна точка на диетата, защото те участват във вземането на решение кои храни и с колко витамин Д да се фортифицират, проучват нивото на вит Д в различни сектори от населението. Това, което споменах е от конференция от миналата седмица.
Под 30 до 50 е дефицит, над 75 е идеално. Между 50 и 75 не е недостстъчност. Това в Канада.
И да, зависи от това, какво се приема за норма. В общи линии, над 50 н мол/л не се смята за дефицит.
Пак да повторя, в Канада редица хранителни продукти се фортифицират с витамин Д. Това допринася за повишеното средно ниво у населението.
Значи не ng/mol, а nmol/ml? Тогава 50 е даже малко..

# 147
Значи не ng/mol, а nmol/ml? Тогава 50 е даже малко..
50 до 75 е нещо като сива зона. 75 и нагоре е норма, до към 125 - 150,

# 148
Здравейте.
Това са изследванията от днес на сина ми-18год.

Мисля да взема :

Дневната доза от 6000 iu , дали е достатъчна?

# 149
  • София
Здравейте.
Това са изследванията от днес на сина ми-18год.
Скрит текст:

Мисля да взема :

Дневната доза от 6000 iu , дали е достатъчна?
Здравей!
Достатъчни са. Ако дозата вит. Д е ниска, просто по-дълго време ще се попълва, но дозата поне няма да е много агресивна за тялото. Приема се след по-мазно хранене.
Не е нормално, младеж да има такъв дефицит - консултирайте се с лекар - ендокринолог, като начало.
Проверете и за други дефицити.

Общи условия

Активация на акаунт