Лапад?

  • 12 303
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 461


Сарми от лапад

Продукти:

2 големи връзки лапад
4 глави лук
3 с.л.олио
1 ч.чаша ориз
1 ч.л. червен пипер
1 с.л.ситно накълцан копър
1 с.л.ситно накълцан магданоз
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:

 Задушава се ситно накълцания лук в мазнината и малко вода.
Добавят се зелените подправки, ориза и червеният пипер.
Добавя се малко вода и се задушава на слаб огън около 10 -1 5 минути.
Листата от лапад се попарват, след като внимателно се измият.
Оформяме сарми от оризовата смес и листата лапад и ги подреждаме в тенджера. Отгоре поставяме чиния с по - малък диаметър, която да притиска сармите.
Заливаме с вода, малко над чинията, посоляваме и добавяме малко олио.

П.п. може да клъцна на ситно пилешко месо в плънката Mr. Green


# 16
  • Мнения: 3 537
а лапад ,като сърмички с ориз?става хубаво
Ммммм, страхотни сармички стават с лапад  Heart Eyes ,по-хубави и от лозовите даже,на мен много ми харесват, обожавам ги .
И мусака с лапад/заменяш картофите с лапад и малко ориз/ Simple Smile

# 17
  • Мнения: 6 461
Аз ги приготвих ....ама нещо не ми хареса търговския им вид Laughing.
А на вкус бяха страхотни..

# 18
  • под тепетата
  • Мнения: 9 311
Пролетна капама
Задушава се агнешко (пилешко) месо в мазнина и малко водичка, след омекването му се прибавя бялата част на пресен лук ( 3-4 връзки) и морков, омекват и те. Добавят  се малко картофи на едро, зелената част на лука, лапад или спанак ( около 400гр.), задушават се , прибавя се 1 ч.л. червен пипер, черен пипер на вкус,домати от консерва ( настъргани , аз слагам около 1 шише бирено), долива се и водичка. Всичко се задушава на слаб огън до готовност,посолява се. Накрая се слага пресен джоджен и малко размито в студена вода брашно за сгъстяване на яхнията. 

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Баница с лапад!  Peace

# 20
  • Мнения: 6 461
Тиле , давай бързо рецептата за баница с лапад.
Имам доста лапад в къщи.
Трябва все пак да го оправдаваме... Wink ,най-вече ,че е полезен Peace
 

# 21
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Дими, правиш си я както баница със спанак.
Плънката е задушен лапад с яйца, като дръбнеш от котлона добавяш и сиренце. Объркваш хубаво (не слагай сол, защото сиренето е достатъчно) и редиш между корите. Да ви е вкусно!

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 4 036
аз направих и двата пъти баниците не със задушен лапад, а със суров, измит и ситно нарязан
объркан със сирене и яйца
пак станаха много вкусни, и не бяха никак сурови /опекъл се е хубаво/
явно става и по двата начина
да ви е вкусно!!!

# 23
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Аз също правя баницата със суров лапад или спанак - става много по-бързо. Нарязвам, може и да не е много ситно, после не си личчи. В една купа разбивам 3-4 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, около 1/2 чаена чаша олио и натрошено сирене. В тавата редувам: кора - лапад - яйчено-млечна смес, пак кора и т.н. След като се опече я завивам за около 5-10 минути с кърпа, за да омекне малко. Нарязвам я на големи парчета - 1 парче за 1 порция и отстрани в чинията до баницата сипвам 3-4 лъжици кисело мляко

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Не съм правила със суров лапад или спанак, но щом пак става, а е и по-лесно, значи ще направя.
Само чакам Дими да ми прати малко лапад......  Laughing

# 25
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Солен кекс със зеленийка

0.500 кг. спанак или лапад
5-6 с.л. олио
4 яйца
2-3 с.л. кисело мляко
0.200 кг. натрошено сирене
0.050 кг. кашкавал (може и без него)
1 бакпулвер
брашно колкото за кекс
Зеленийката се задушава в олиото. Прибавят се брашното, сиренето, бакпулверът, жълтъците, 1/2 ч.л. сол. Белтъците се разбиват на пяна и с леко бъркане се прибавят към сместа. Пече се до готовност (всеки си знае фурната)

Това спретнах снощи по рецепта от мамето. Реакцията на любимия беше: "Каква е тази всусотия?" Дано хареса и на вас.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 107
Shonny, много обичам солени кексове и затова да те запитам:
Като кексово тесто ли става? Във форма ли го печеш? При мене солените кейкове не се надигат като другите кексове-стават два-три пръста високи, твоя колко висок стана?

# 27
Баница с лапад

Продукти
1 пакет кора за баница, 1 кофичка кисело мляко, сирене 400 гр, 3-4 яйца, лапад, олио /по желание - сода за хляб/

Лапада се почиства и измива. Кипва се в подсолена вода за 5 мин. Отцежда се и като изстине се нарязва на ситно. Добавя се към киселото мляко, яйцата и сиренето. Готовата плънка се използва както за вита баница, така и за наложена. Преди да сложите плънка на всяка кора се поръсва олио на вкус. Пече се в предварително загрята фурна. Добър апетит!

# 28
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз правя лападена чорбичка, много е вкусничка и детенце си я хапва с кеф.

# 29
  • Мнения: 6 017
Кюфтета от лапад- лопуш или който както го знае Wink
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283695.0

Общи условия

Активация на акаунт