Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 86 001
  • 2 197
  •   4
Отговори
# 2 070
Вчера от Лидл. Цена на етикета на продукта 1.63 ЕУР, на касовата бележка 1.64 Еур.

# 2 071
Вчера от Лидл. Цена на етикета на продукта 1.63 ЕУР, на касовата бележка 1.64 Еур.

Това по скоро става така заради закръглянето при превалутирането.

# 2 072
  • SF
Еур? - така ли ще се съкращава вече "евро"?
Ще изписвам цялата дума. Едва ли О-то толкова ще ме забави. Еур даже ми е трудно да го произнасям.

# 2 073
Нали си има знак? €

# 2 074
  • SF
Ами или знака, или Е, ако бързаме и няма време за изписване на дългата дума "евро", но това еур... Даже коректорът ми го поправя на тур.

# 2 075
И после се чудех на кого да пиша, какво да обяснявам...
Трябваше да пишеш на Notino или да им звъннеш.  Хора изпълняват поръчките и е възможно да се сгреши.

# 2 076
Ами или знака, или Е, ако бързаме и няма време за изписване на дългата дума "евро", но това еур... Даже коректорът ми го поправя на тур.
официалното изписване на валутата е EUR ( това си е международен стандарт). Изписано на кирилица би трябвало да е ЕУР

# 2 077
  • SF
Ужас!.... Кой го е официализирал?
Надали трябва да стане Еур? От коя дума е съкратено еур? Щото, ако е от евро, няма как да е еур.

# 2 078
Понякога го изписват с малки букви "euro"...

# 2 079
  • SF
Аз така съм го виждала, а най-често със знака.
Отворих случаен сайт на Манго и цените са изписани със знака.
EUR е като BGN, но съкращението на лев е  лв.
Ако някой, без да ползва ChatGPT или Google ми обясни от къде идва BGN и дали е виждал в магазин цените да се изписват с цифра и БГН, ще го призная!
Дано не видя някъде в магазин цените в Еур и някой с маркер да поправи първата буква.

# 2 080
# 2 081
BGN беше официалния международен код, както е и EUR, официално евро не се съкращава, може да се изписва със символа, неофициално може да се съкращава малко "е".

EUR няма как да го видите никъде изписано на кирилица, просто защото това е международен код на валутата. Както и реално БГН на кирилица никога не е съществувало!

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 15:02 от All Seasons

# 2 082
  • SF
Да де, точно това казвам - Е, знака или евро.
А не понеже там е euro, и ние тук да му казваме еуро, юро или ойро. Да не говорим така да го изписваме на кирилица. Както не сме ползвали и на кирилица БГН.

# 2 083
Аз така съм го виждала, а най-често със знака.
Отворих случаен сайт на Манго и цените са изписани със знака.
EUR е като BGN, но съкращението на лев е  лв.
Ако някой, без да ползва ChatGPT или Google ми обясни от къде идва BGN и дали е виждал в магазин цените да се изписват с цифра и БГН, ще го призная!

BG- български
N- нов
Стария лев беше BGL
Съкращенията са по ISO, ако си спомням правилно.
Така са дадени в БНБ, и всички институции използващи обменни курсове

# 2 084
  • SF
Да. Не можем да си ги измисляме. Затова това еур стои като... като едно нищо.

Общи условия

Активация на акаунт