Нашите цветя - тема 29

• 24 844
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
Идеята ми беше да си останат в саксията и пролетта да имам на прозореца отвън зюмбюли.

# 676
  • София
Ами тогава за да се стопира развитието, засаждаш в саксия, а саксията заравяш в земята. Напролет вадиш и слагаш на прозореца. Simple Smile Може и по-рано, за да цъфне по-рано от цветята навън.

# 677
  • In transit
Идеята ми беше да си останат в саксията и пролетта да имам на прозореца отвън зюмбюли.
За да имаш пролетта зюмбюли в саксия, се слагат по това време в саксията, без да ги поливаш. Покриваш с тъмна торба и забравяш за саксията поне месец и половина -два. След това вадиш, отваряш и почваш периодично да поливаш. Така ще цъфнат март месец.
По този начин процедирам последните няколко години и работи безотказно за зюмбюлите.

# 678
Значи грешката ми е, че вече 3 пъти поливах.

# 679
  • Варна
Да ви покажа моята миналогодишна лазаня.
Скрит текст:
01.02.25

15.03.25

30.03.25

И май се бъркам, не е имало алиуми в тази саксия. А тези ги извадих и ги прехвърлих в градината, а саксията в която са били алиумите я оставих с тях и явно те тръгват сега  Satisfied
Миналата есен, след като разпределих и засадих всички луковици се оказа, че са останали още няколко пакета. И за да не рискувам да нараня вече засадените, защото не се виждат къде са точно, тези ги наслагах в саксии и даже бях забравила къде какво и как.. Имаше приятен момент на изненада какво се появява LaughingLaughingLaughing

Лилиум, изкарвай ги навън, но не ги поливай, колкото дъжд/сняг има, толкова и все по някое време ще им се радваш. Ако прецъфтят до пролетта, тогава по магазините е пълно с готови цъфнали и пак ще сложиш на прозореца Yum

# 680
А няма ли да измръзнат в саксията?

# 681
  • In transit
А няма ли да измръзнат в саксията?
Не би трябвало. Реално моите дори покрити пак са на открита тераса.

# 682
  • Варна
Ако саксията е голяма и температурите не падат трайно под минус 10-15 градуса, предполагам че ще оцелеят. Може да ги сложиш някъде на завет и повече слънце. И да не пресъхват, ако хич не вали трябва да им се налива по малко вода, просто да не е ден-два преди много ниски температури. Това важи за всички саксии навън. Ако пръстта е съвсем суха вероятността корените да измръзнат е по-голяма.
Саксиите без подложки, за да може да се оттичат по-добре. Аз ги обръшам обратно и саксиите върху тях, хем прави някаква изолация от бетона (при мен са на бетон), хем не се чудя къде да ги прибирам.
А може и да помислиш да увиеш саксиите с нещо, но аз не бих се занимавала толкова, бих се тревожила само за някое скъпо и капризно растение. Още повече есенните луковици имат нужда от 1-2 месеца студен период за да цъфнат. Не случайно се садят преди зимата.

# 683
Имам бенджамин бонзай , чийто корени се подават под саксията.
Да ги отрежа ли или да го пресадя в по-голяма ?

# 684
Имам бенджамин бонзай , чийто корени се подават под саксията.
Да ги отрежа ли или да го пресадя в по-голяма ?

Моя Бонсай е в по - голяма саксия .

Имам 10 броя такива хризантеми . Мога ли да ги засадя в градината да си се размножават ? На закрито жълтеят нещо не им понася .

# 685
  • Бургас
Хризантемите са градински цветя! Смело ги засаждай навън в градината!

# 686
Аз удрям на греда с есенното засаждане на хризантеми, но не съм и голяма градинарка, а и почвата ни е глинеста и зимата са сурови условията. А дали да засадя едно коренище божур? Всичките са ми есенно засадени и всичките са се захванали, включително съм садила и ноември. И ако не го засадя сега, какво да го правя до на пролет?

# 687
  • София
-Ми аз за божури съм чела, че еснното е по-добре

# 688
Да, и моят опит го показва, ама го дават да паднат температурите. Иначе на плика има маркировка, че е подходящ за засаждане ноември и декември, ако правилно съм разбрала:

# 689
Засаждайте Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт