Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 13

• 35 152
  • 742
  •   1
Отговори
# 735
  • Върху лъчите на Слънцето.
За резервни цветове, които могат да се допълват, се отнася за акварелните бои. За другите не зная.

# 736
Вероятно аз ще мога да дам обяснения относно гваша (с извинение че ще пиша гуаш от време на време)

Той има няколко предимства на фона на акварела и акрила.
Първо е  в по-ниска ценова категория от двете. Второ, за разлика от акварела, който се размива, гваша наподобява нанасяне с маслени бои, може да се напластява, с което коригира грешки. Защото при акварел една грешка и се почва наново. Гваша е много покривен, получава се плътна визия и леко матова. Защо не акрил? - за разлика от акрила, гуаша може след изсъхване отново да се "размива и променя" с вода. С акрила не мможе той се бетонира, а акварела с още вода съвсем се скапват нещата.

С гваш се работи с палитра (пластмасова, дървена, фазер). Каквото остане на палитрата се измива. Затова и бурканчета. Те са като контейнери с боя. Акварелът се дозарежда като се махат старите пластмасови контейнерчета и се слагат нови. При акрил, гуаш има бурканчета, тубички, тези бои изсъхват на въздух. Гвашът е някъде между акварел и акрил, но по-бюджетен и пластичен вариант и от другите  два.
Но както и при двата материала от голямо значение в четката. Зависи какво ще рисувате. Ако е "плакатно" то ще ви трябват и плоски. Иначе с заоблен връх тип въздушна. Миланските четки са бюджетен вариант. Но четките никога не са били евтини. Обаче качествените четки държат много. С един много разширен комплект четки, но с миене и сушене моят изкара от 5 до 12 клас.  

За папките е хубаво да разберете ще преминават ли някога на размер на 44 на 60 и колко беше или направо на 50 на 70 листи, за да не влагате средства в малка, а след половин година в голяма папка.

За съжаление с някои учители точно така се развиваха процесите и в нашето училище. Нещо там се подхвърля, казва  все едно децата вече имат знания и само им се уточнява от какво имат нужда. Още помня как един цинобър голяма част от  класа го беше чула погрешно и търсеха някаква боя с несъществуващо име.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2026, 15:34 от _re_ge

# 737
  • Варна
Това с папките да беше ми го казал някой Simple Smile
Сега има две малки и една голяма. Втората малка я взех за резервна първата година.

# 738
_re_ge, много хубаво обобщение си направила за видовете бои и разликите между тях!🙂 Благодаря, че спомена и "подробности" като четки и палитра - защото, разбира се, и за тези неща никой нищо не им е споменал, както и за папките с дръжка...😂
Точно това е дразнещо, че се подхвърлят там някакви неща набързо - все едно ние вече сме наясно с повечето неща и няма нужда от "детайли".
Под "миланските четки" се има предвид марка или вид четки?🙂 Имаме четки и със заоблен връх, и плоски. Ако не стават, ще купим и други - само да кажат все пак какви горе-долу, ха ха.😅 Това е нещо, за което и аз смятам, че е добра инвестиция.
В крайна сметка взех като за начало гваш Сонет, 12 цвята.

# 739
  • София
При нас на първата родителска среща за 8 клас като стана въпрос за материалите и аз вдигнах ръка и помолих да е по-подробно, защото например моето дете идва от обикновено училище и не е учило тук от 1 клас. Имаше и други като мен. Така че, както споменах, даде се дори списък с книжарници, повечето неща бяха с препоръка за конкретна марка. В книжарницата също бяха много мили и внимателни. И вече след тези мои приключения нещата останаха в ръцете на ученичката. Тя си следи какво ѝ свършва и какво още ѝ трябва, на мен само иска пари.
Вярвам, че така е най-добре за нашето семейство.

# 740
Да, и аз мисля след първоначалния "шопинг"😁 да я оставя после сама да си дозарежда и избира нужните неща. Вече ще сме наясно кое и откъде.
Просто ние тази година /за разлика от миналата, когато беше осми клас/ нямахме никаква родителска среща преди учебната година и никой нищо не е обяснявал на родителите и нямаше как да питам за по-конкретни неща. А повечето, да не кажа всички, деца в паралелката идват точно от обикновени училища (приети са с оценките от НВО по математика, БЕЛ и само с оценката по рисуване от дипломата).🙂

# 741

Под "миланските четки" се има предвид марка или вид четки?🙂

Марката е Милан (Milan). Имат и по-бюджетни серии с изкуствен косъм. Но пак зависи какво ще се рисува. При нас рекламната графика рисуваха тип плакатно с по-големи четки без много фини детайли (по изложби гледах). Номера над 7 със сигурност.

На младежа основно аз поръчвах нещата. При нас се купуваха постоянно много материали и по много предмети. То не бяха гипс, втулки, стоманени прътове, линолеуми,  лепила за обувки, зъболекарски инструменти с подостряне , даже инструмент за шлайфане да ги подготвя основите за линогравюра. Класическите - акрили  с туби по 200 мл , а картоните  от по-тежките вид  с пакети и по възможност  с нарязване. Вече като няма гюлотина , тогава рязане на ръка тип бригадно у дома. Акварели хубави е несъвместимо с евтини,  ама тук там можеше да се намерят и с малко по-ниски цени контейнери за презареждане на палитра.  Та аз си търсих бюджетни варианти за всичко - често от складове с безплатна доставка.  Много средства  отидоха по материали. затова,  ценовата политика беше пряко обвързана с мое участие... което  не намирам за минус. Сега съм много адекватна в съвети.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2026, 15:52 от _re_ge

# 742
_re_ge, благодаря! Ще ги погледна тези милански четки.
Да, разбираемо е защо си предпочитала ти да купуваш материалите.🙂 В сходна ситуация и аз бих направила същото.

Общи условия

Активация на акаунт