Колко често намирате време за четене на книги?

 • 4 609
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 246
Мислите ли, че електронните устройства изцяло ще заличат навика да четем книги на хартиен носител?

Според глобалната статистика, нищо подобно няма да се случи скоро. Хората продължават да купуват книги и макар четенето на електронни устройства като Kindle да набира популярност, изглежда, че то няма да замести изцяло доброто старо прелистване на страници. По-скоро двата начина на четене ще съществуват паралелно.

Тази тенденция личи в актуалните проучвания на Eurostat и на Statista. Повече от половината германци (58%), например, са купили поне една хартиена книга през 2020 г., показват данните на Statista. В същото време доста по-малко - само 10%, са купили аудио книга.Хартиените книги печелят срещу електронните и в повечето други държави по света. Например във Великобритания (съответно с около 45% срещу 23%), Франция (52% срещу само 8%),  Япония (40% срещу 17%), Индия (25% срещу 6%).

Дори запленените от всяка технологична новост китайци все още четат повече на хартия (32%), отколкото на екранни устройства (24%).

Защо хората продължават да предпочитат книгите на хартия?

В действителност го правят не само по навик. Съществуват доказателства, че четенето на екран е по-неефективно и при него не запомняме прочетеното така добре. С това предимствата на хартиената книга обаче не се изчерпват. Посветихме им най-новата публикация в блога:


Споделете в темата имате ли навика редовно да четете книги!

Колко често намирате време за това и важно ли е за вас?


Последна редакция: чт, 19 май 2022, 14:24 от Редактор (Петя)

# 1
 • София
 • Мнения: 2 150
Чета книга ежедневно - с годините все повече на Киндъл отколкото на хартия. Не съм спряла да купувам книги на хартиен носител, поне 4-5 годишно. Обикновено купувам такива, които не успявам да намеря в електронен формат или които са хубаво издание и преценя, че си заслужава да го имам в библиотеката.
Обичам миризмата на хартиените книги и не бих се отказала от тях, въпреки че удобството Киндълът да е винаги в чантата ми е незаменимо.

# 2
 • Мнения: X
Всяка вечер, преди лягане чета по няколко страници от някаква книга. Книгите ми действат успокояващо, дори и тези, които са на научна тематика. Единствено не чета трилъри, всичко друго мисля, че ми харесва.

# 3
 • Мнения: 3 683
Не съм много съгласна със статистиката.
Откакто излезе на мода - към 2015 година - книгите да се четат на портали и платформи в нета в процеса на написване срещу минимална сума, заплатена еднократно, книжните варианти загубиха известен брой купувачи.

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 432
Четенето на книга ме успокоява и бързо приспива след тежък работен ден!
Приятно удоволствие за ,което все по–рядко намирам време.
От много години си вземам книги от библиотеката.

# 5
 • Мнения: 57
Може би съм старомоден, но не мога да свикна с ел.книги. Просто има нещо мистично в мириса на хартия. За жалост не ми остава много време напоследък, но то зависи и дали е интересна книгата.

# 6
 • Мнения: 1 307
Аз също не желая да чета ел.книги, старомодна съм, обичам хартиени такива. Обожавам да чета от малка та до днес, на достолепна възраст. Ходя на библиотека от години, преди купувах доста, но няма къде да ги съхранявам впоследствие. Чета вечер, и в събота и неделя, при наличие на свободно време.

# 7
 • Мнения: 630
Аз чета непрекъснато. Книги вкъщи има навсякъде - кога чета по една - две, кога повече, препрочитам. Също чета и електронни, те са ми удобни като легна вечер, защото от годините доста ме болят ръцете и ми е трудно да държа книгата, тежи ми. Всякак ми харесва да чета, обичам и книгите, обичам и електронно.

# 8
 • Русия
 • Мнения: 862
Чета всеки ден. По пътя на работа и обратно и преди лягане. Последните няколко години - само електронни книги. Обичам хартиените, но те са минимум три пъти по скъпи, не виждам смисъл. Плюс четенето от смартфон в обществения транспорт е много по-удобно. Мога да купя хартиена само ако е нещо, което не го бива на екран: например, албум с репродукции или атлас.

# 9
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 448
Като намеря интересна книга намирам и време Smiley Обикновено държа книга наблизо и като ми хрумне чета, електронните са по-лесни за разнасяне и най-вече по-лесни за купуване, затова имам повече електронни в момента, просто за удобство така се получи, не че е някакво предпочитание. Вече по-рядко влизам в книжарници, а и там няма всичко естествено, съвсем практически съображения. Ми важно си е, развлечение.

# 10
 • София
 • Мнения: 9 677
Чета всеки ден преди сън. За съжаление нямам време да чета през деня, освен по изключение много рядко. Понякога съм твърде уморена и не успявам да прочета дори една страница, но колкото и да съм уморена, не мога просто да си легна без да посегна към книгата.
На този етап предпочитам електронен четец, но все още не съм спряла да купувам книги, ако не успея да намеря някое заглавие в електронен формат.
Киндълът ми е по-удобен за четене в леглото, а както вече споменах, единствено тогава ми остава време за четене. Друго незаменимо удобство е, че електронният формат на книгите не заема място в библиотеката ми, която и без друго вече "издиша" от препълване на рафтовете с хартиени книги.
Трето удобно за мен качество на електронните четци е, че са по-лесно преносими при пътуване например. Вместо да напъхам в куфара 2-3 книжни издания, аз прибирам само Киндъла, зареден с няколко електронни книги.

НО, въпреки всичко изброено, усещането от допира с хартията, аромата на книгата, разлистването на страниците са несравними. Обожавам аромата на книгите. Той е различен при нови книги и при такива, стояли с години в библиотеката. И двата аромата ми доставят наслада и допринасят за цялостното удоволствие от четенето.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 026
Гледам да чета преди да си легна като имам създаден навик да чета ПОНЕ по 50стр. на четене.
Пропускам само Събота и Неделя, тъй като съм ги отделила са соц.контакти.
Предпочитам ел.четец, който мога да извадя по всяко време и не заема място.
Имам и абонамент в библиотека и взимам книги от нея, не купувам.

# 12
 • Мнения: 526
Всеки ден чета. Ставам в 5 сутринта и докато пия кафе чета, после вечер. В почивен ден обезателно. Но 10% от това, което чета е в електронен вариант, 90%хартия!!Някак не ми влиза информацията от екран, както от книжното тяло.

# 13
 • Мнения: 14 503
Всяка вечер чета, както и през деня през уикенда. Само на хартия. Имам ужасния навик да чета по 2-3 книги наведнъж, от който почти успешно се освободих напоследък.

# 14
 • Мнения: 1 608
Чета винаги когато имам време. Напоследък основно електронната книга, но защото е удобна да е винаги с мен и имам много книги в нея. Не трия книги от Киндъла. Обичам да препрочитам когато съм в настроение, когато нямам нищо ново или интересно или съм някоя "дупка". Четенето винаги ми е действало разтоварващо. Даже като студентка си почивах от лекционния материал по време на изпити с книга.
Съжалявам само, че не знам друг език и нямам толкова голям избор от нови книги. А често се случва издателствата да почнат д издават  поредица и да не я довършат.

Общи условия

Активация на акаунт