Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 26 354
  • 721
  •   1
Отговори
# 705
Благодаря много Simple Smile
Пожелавам ти и на тебе успех и скоро да имаш едно малко човече Simple Smile
Ами успех ти желая. Щом си имаш малко човече, не е чак толкова зле. Simple Smile Не че е приятно, но доста по-лесно се понася.

# 706
Случвало ли ви се е да ви убеждават, че няма нужда от допълнителна селекция, когато правите ИКСИ?
Материалът не бих казала, че е крайно зле, но не е и крайно добре. С трима ембриолози съм говорила досега и всеки ми казва, че няма нужда от такава селекция, гледайки СГ. След пункцията, ако имало нужда, щели да предложат. Не мога да си обясня каква е причината да не искат да ни вземат парите? Има ли някакво противопоказание с тези селекции?
Мен ми се иска все пак плувците да ги подложим на някакъв тест, а не на съвсем рандъм принцип да се вземе един.

# 707
  • Sofia
Случвало ли ви се е да ви убеждават, че няма нужда от допълнителна селекция, когато правите ИКСИ?
Материалът не бих казала, че е крайно зле, но не е и крайно добре. С трима ембриолози съм говорила досега и всеки ми казва, че няма нужда от такава селекция, гледайки СГ. След пункцията, ако имало нужда, щели да предложат. Не мога да си обясня каква е причината да не искат да ни вземат парите? Има ли някакво противопоказание с тези селекции?
Мен ми се иска все пак плувците да ги подложим на някакъв тест, а не на съвсем рандъм принцип да се вземе един.

Не мога да си обясня и аз защо. Ние при първият опит правихме МАКС и останахме доволни (от 1 яйцеклетка - 5 дневен ембрион имахме). Сега пак сме решили да използваме МАКС, ако имаме нещо читаво за оплождане. Не мисля, че ако искате, могат да ви отказват.

# 708
Аз предния път само дето не паднах на колене да им се моля за селекция.. Не са ми отказвали, но разубеждават, че нямало смисъл и т.н. и просто не мога да си го обясня. Така и нямаше селекция тогава. Сега съм в нова клиника, нови ембриолози и отново същото отношение. Подвижността е на граница, морфологията също и заключават, че няма нужда. Гледам, че и тук имат MACS. По-скоро обсъждахме чип-селекция, но беше хипотетично.
Вече започвам луда да се чувствам, че искам някакви неща, дето специалистите казват, че няма нужда. Но и не виждам какъв е проблемът да се направят!

# 709
Ние правихме селекции и на двата ни опита при перфектна спермограма. Единия път Икси, а другия ЧИП. Не са се дърпали за тях, но много ме разубеждаваха от ПИД (имам аборт заради малформация). В крайна сметка само един ембрион успяхме да тестваме с ПИД и излезе с не балансиран...

# 710
Lubanik , има условия при които дадена селекция да се приложи.Например за MACS трябва да има поне 3 милиона добре подвижни спрматозоиди в обема и над 1 мл.
Ако спермограната ви е нормозооспермия е обяснимо защо не искат да ви вземат парите , макар че пациента има последната дума.
Не съм чувала за противопоказания за приложение.

# 711
  • Sofia
Любе, вие тествали ли сте ДНК фрагментация? При нас има леко завишена, та ние питахме какво ще ни предложат. Имахме 2 опции имси и макс за в нашият случай (ниска морфология и висока фрагментация). Обмисляхме да ползваме и двете, но имахме малко извадени яйцеклетки и казах на моя да не пускане селекция въобще. Ама нещо в последният момент се беше въодушевил, че въобще имаме яйцекле изкарани, че му мрънках, че може да няма Grinning. Та заявил макс, въобще не съжалявам и сме убедени, че пак ще я ползваме.

# 712
Да, 21% е при норма <30%. От форума знам, че е много. Но, понеже е в граници, също ни разубеждаваха на първия опит. Аз тогава основно заради това настоявах, защото СГ тогава си беше супер добре. Днес като се консултирах с новия ембриолог въобще пропуснах това да го отбележа, голяма съм шматка.. Единствено препоръча яйцеклетка/ите да ги сложим в калциев йонофор. Не знам доколко има смисъл, защото от първия опит имаше само 1 яйцеклетка, която си се оплоди и се развиваше супер до трансфера. Но ще пробваме.

# 713
  • Sofia
Да, 21% е при норма <30%. От форума знам, че е много. Но, понеже е в граници, също ни разубеждаваха на първия опит. Аз тогава основно заради това настоявах, защото СГ тогава си беше супер добре. Днес като се консултирах с новия ембриолог въобще пропуснах това да го отбележа, голяма съм шматка.. Единствено препоръча яйцеклетка/ите да ги сложим в калциев йонофор. Не знам доколко има смисъл, защото от първия опит имаше само 1 яйцеклетка, която си се оплоди и се развиваше супер до трансфера. Но ще пробваме.

Ами с тази фрагментация бих ползвала селекция да ти кажа честно. Височка е въпреки нормите. При нас първо беше над, но при предния опит също беше в норма на горна граница и ни посъветваха да ползваме двете дето споменах преди това. Но пак ние имаме и ниска морфология, която си е перманентно сякаш занижена и нищо не й повлиява след като стигна до 2% по Крюгер.

# 714
Любаник, щом оплождането е изцяло ИКСИ, а не предлагат класическо, значи и СГ не е чак толкова добра и е много странно да ви отказват допълнителните техники. За ембриоскоп е по-възможно да се дърпат, защото там има определен капацитет и гледат по-сериозните случаи да слагат.
С мен на пункцията беше едно 24 годишно момиче, с ЖФ (запушени тръби) и на нея ѝ казаха, че няма нужда от нищо допълнително, но ако тя реши, че иска, ще включат.
При нас фрагментациите излязоха 30%, използвахме МАКС с ембриоскоп и имаме 6 ембриона и имплантация. Първия опит използвахме Зимот, имахме 5 ембриона, но пък нито един не се имплантира.
И според мен 21% не са малко и е добре да включите МАКС, щом го предлага вашата клиника.

# 715
Още един глас при тази фрагментация за селекция. Не, че при нас помогна, но се води, че макс е подходяща при фрагментация.

# 716
При нас морфологията е 2,5%, а ДНК фрагментация е 9% и също ни отказаха в Селена допълнителна селекция. Според мен не е редно това, защото в крайна сметка ние си плащаме и щом сме решили, редно е да го направят, ако има как.
При тая "супер" спермограма, нямахме нито един ембрион на ден 5 от 6 яйцеклетки, та ..
При същата "супер" спермограма бяха направили ИКСИ на всички яйцеклетки втория път, та имахме два ембриона, ама с какво качество - не се знае ..

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 17:55 от Si_mo_na

# 717
  • Sofia
Любе, настоявай си за селекция и не им обръщай внимание. Все пак вие давате парите, да не се правят на интересни. Има смисъл от цялото нещо.

# 718
Благодаря на всички за коментарите! Ще съм още по-настоятелна този път, ще кажа и на ММ да си държи на някаква селекция. Аз честно казано не виждам какво бихме изгубили от такава?!

# 719
И аз съм “за” допълнителна селекция. Ние бяхме с перфектна спермограма и направихме всичко възможно от ценоразписа. 😀 Както и калциеви йонофор за Я. Беше тъпо, защото при последният опит изкарахме 8 Я и предварително бяхме казали на докторката, че ако са повече искаме класическо и икси,(до онзи моменти имахме само икси , защото имахме много малко Я). След  пункцията обаче като се срещнах с нея и и казах, ми каза , че било късно… моя приятелка правеше инвитро при нея
, беше 4 дни по-напред от мен, и те с перфектна спермограма , и всичките нейни надупчиха. Та докторката беше привърженик на Икситата, а там колкото по-селектирани, толкова по-добре според мен. Ние от 8Я , на трети ден имахме 8 ембриона , а на 5-ти - 6 бластоциста.

Общи условия

Активация на акаунт