Как ще казват на галено на дете с име ИВОН и харесвате ли името

• 3 616
  • 78
  •   1
Отговори
# 15
Харесвам името Ивон. Леко и приятно е. Не сте сбъркали с избора му.

# 16
  • София
То ако вече е кръстено, абсурд да можете да наложите кой как ще му казва.

# 17
За всяко име ще се намери някой, който не го харесва или има неприятна асоциация с него. Не бива да се влияете от мнението на околните, да не говорим пък за това на непознати. Името на детето е важно нещо, което е редно родителте да изберат преди раждането. Оставам с впечатлението, че името на дъщеря Ви не е избрано така, но се опитайте да го приемете. Все пак за вас зад него винаги ще се крие нейната усмивка.
Относно съкращенията на името, което явно Ви смущава, за мен Ива/ Ивка са си съвсем нормални. Колкото и да е кратко името на човек, обръщението на галено име има съвзем друг заряд и посление.

# 18
Ива или Иве е галеното. Като чуя името правя асоциация с една колежка, която беше голяма кифла. Но дори като се абстрахирам от това, самото име не ми допада. А на вас като не ви харесва името защо сте я кръстили така, на кого е кръстена?

# 19
Освен Ивка, съм чувала и Вонка да викат на момиченца с такова име.

# 20
А Вие кога започнахте да не харесвате името, защото детето вече ходи на градина… Да не би да сте в конфликт с майката или да има някаква горчилка там? Трябвало е навремето да то обмисляте и решавате. Не Ви ли идва да заобичате името, като погледнете в очичките на дъщеря си? Както е казал Шекспир: „Туй, което зовем ний „роза“, ще ухае сладко под всяко друго име...“

# 21
Познавам само Ивона, казваме ѝ Они, защото тя така иска. Ивон... За мен не е особено благозвучно, вече дали е кифленско не мога да коментирам. Да е мислено навреме Simple Smile Важно е детето как се чувства и дали се представя като Ивон или Ива Simple Smile
Не бих натрапила виждането си за галено на някого, абсолютно винаги питам за предпочитано обръщение Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 13:19 от Inferiya

# 22
Seaglass много точно написано!Няма какво повече да се добави..

# 23
Аз на галено бих й казвала Ива.
А дали ми харесва името, как да коментирам, като детенцето вече си се казва така. Да е живо и здраво, както са избрали родителите, така.

# 24
  • Най-красивата страна
Ивон-аз бих използвала цялото име,защото е кратко.
Галено-Ива,Ив.

# 25
Харесвам името, френско е. Не съм го използвала, тъй като в България е трудно смилаемо и смятано за "модерно", пък то всъщност си е доста старо. Имам позната Ивон, казвахме ѝ като деца - Ивонче.

# 26
Здравейте, харесвате ли името Ивон? На галено сигурно ще и викат кой както намери: мен ме хващат нервите, когато някой и каже Ивка. То трябва името да произлиза от Иван. Даже някои администрации като не прочетат добре казват Иван Simple Smile и после се поправят. На мен ми е кифленско името и бях повече или за Никол или за Ваня.
В детската и казват Ивона.

Късно е, чадо..
Нервите ти си ги владееш или не владееш.
Детето ти е отдавна с това име.
Ако искаш да имаш хубава връзка с детето си, имай предвид следното:
- не показвай и не казвай на никого, че името не ти харесва, още по-малко на детето си.
- също и ако си искал момче, а се е родило момиче.

Това са двете неща, свързани с идентичността на човек и от най-ранна възраст децата  усещат, когато някой не приема, умаловажава или критикува името им или че са се родили не това, което са искали родителите им.

Аз бих питала момиченцето как й харесва да я наричат, и това име ще е и за мен, за приятелите, в училище и навсякъде.
Не е трудно. Достатъчно е да се каже и подчертае как иска тя да я наричат, когато започва градина или училище, хората се съобразяват.

# 27
  • София
На Ивон бих казвала само Ивон или Ивонче, Ивонка и подобни, стига да сме близки с нея и ако е голяма жена.
На малко дете бих казвала Иве, Ивка, Ивче.
Името ми е неутрално. Не ми сред любимите, понеже харесвам съвсем друг тип имена, но определено не ми е и неприятно, защото звучи дразнещо и е приятно.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 14:34 от Fever Ray

# 28
ако знаете колко несъобразителни хора има. решила си е една приятелка на жена ми да я нарича както тя си иска ( и детето не иска така да и вика) и едва ли не ме дразни - аз вече ще почна да връщам по нейните деца. Направих и забележка няколко пъти, но без резултат.  А майката при раждането избърза и както в повечето случаи го направи на своя глава - после съжалява. аз като научих първо раждането беше тежко и треперех отвън... едва на другия ден ме хвана за името

# 29
На Ивон бих казала на галено Иве.
Права или не, това ми е първосигналната реакция, на малко дето винаги ми идва да говоря на галено, а не на цяло име. Ако родителят ми направи забележка, че не му е приятно, ще спра да се обръщам по този начин разбира се.
Но така или иначе - това е най-логичното съкращение според мен.
Като дете имах приятелка на име Ивона. Не й съкращавах името, но тя беше по-голяма от мен, аз бях на 5 някъде, а тя на 8 - ехееее, как ще й казвам Иве на тая голяма кака Grinning

Общи условия

Активация на акаунт