Как ще казват на галено на дете с име ИВОН и харесвате ли името

• 3 357
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Скрит текст:
ако знаете колко несъобразителни хора има. решила си е една приятелка на жена ми да я нарича както тя си иска ( и детето не иска така да и вика) и едва ли не ме дразни - аз вече ще почна да връщам по нейните деца. Направих и забележка няколко пъти, но без резултат.  А майката при раждането избърза и както в повечето случаи го направи на своя глава - после съжалява. аз като научих първо раждането беше тежко и треперех отвън... едва на другия ден ме хвана за името

Нося нестандартно име, необичайно за периода, в който съм родена. От личен опит ти казвам - остави.
Усилията на майка ми и моите да поправям сульо и пульо как искам да ми викат траеха до към 20-ата ми година. След това се отказах.
Колкото до името - и зад най-нехаресваното име може да се крие чудесен човек. Ивон е френско, лаконично, няма нужда от никакви галени. Все едно детето да се казва Ива и да се чудим как по-кратко да му кажем.
Умалителните на -к- ми бъркат в здравето - Ивка, Мивка, Симонка, Бонбонка...

# 31
Аз лично не обичам галени имена, но като цяло българите много си ги обичаме. Ако са дълги имена, правим ги кратки на галено. Ако са кратки, ги правим дълги.
Ивон звучи малко странно като обръщение, може би защото завършва на съгласна. Така че сигурна съм, че ще има много умалителни обръщения.
Аз лично бих се обърнала с Ивон, но ако трябва да умалявам с Ивонче или Вони (с ударение на о-то).

# 32
  • София/Севлиево
Името не ми харесва,но на галено бих казвала Ива,Иве...

# 33
pirin2019 и твоята не е лесна,  треприш, тревожиш се, семка си хвърлил и накрая друг измисля името!  И сега какво  ги правиш тая жена  и тая дъщеря?

# 34
Аз бих се обръщала към Ивон с Ивонче. Иве, Ивка не ми се струват подходящи.

# 35
Познавам и Ивон и Ивона.
Галено - Ив, Иве(на Ивона дори някои съкращават на Ивон)
Какво не му харесвате пък на това, че й викат Ивка, Иве.
Името е хубаво.

# 36
Не ми харесва особено, макар че не ми е неприятно. Просто не харесвам женски имена от Иван/ Иванка. Радвам се, че не ми се наложи да се съобразявам и да кръщава на това име. На Ивон, бих казвала Ива, Ивче, Ив.
Никол и Ваня не ми харесват повече от Ивон. Никол ми е банално до втръсване, а Ваня ми стои като недовършено.
Ако изборът ми е ограничен строго до трите, може би Ваня, но като  компромис.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 23:26 от Mama Ru

# 37
  • Варна
Не ми харесва Ивон, но какво значение има, щом детето вече носи името. Не бих съкращавала това име, то е толкова кратко, че е лесно да се ползва цялото.
Между Никол, Ваня и Ивон, никое не ми харесва. Ако трябва да избирам бих писала просто Ива детето и толкова.

# 38
  • Банско
На мен ми харесва Ивон. Ами те много хора побългаряват имената на децата и дори да е по завъртяно и леко чуждо, те измислят страшно селски и грозен варянт на името.
Ще дам пример, големият ми син е Борис и ние му викаме Бори. Еее като чуя Борееее или Бобчооо. Какво е това Бореее, да не викаш бай ти Боре!? Идиоти!

# 39
Чак пък идиоти...

# 40
  • Melmak
На мен ми харесва Ивон. Ами те много хора побългаряват имената на децата и дори да е по завъртяно и леко чуждо, те измислят страшно селски и грозен варянт на името.
Ще дам пример, големият ми син е Борис и ние му викаме Бори. Еее като чуя Борееее или Бобчооо. Какво е това Бореее, да не викаш бай ти Боре!? Идиоти!

Всичките Борисовци, които познавам са Боре или Боби. Даже не би ми хрумнало да кажа Бори.. на мен ми е момичешко. Чувала съм Боряна да се нарича Бори.

Мисля, че родителите много скачат понякога на някое галено, което не са одобрили. Тоест харесали са името в целия му вариант и са го избрали, после обаче се оказва, че хората наричат детето с друго галено. В училища възраст вече не виждам как ще се контролира как да наричат детето. Представям си двуметров тийн Бори…

Малко като Симеон. Симо? Мони?

# 41
Умалителните на -к- ми бъркат в здравето - Ивка, Мивка, Симонка, Бонбонка...

И аз не ги харесвам никак. А наскоро видях във фейсбук в заглавието на една страница безумното "Нийка" - не знам дали наистина така му викат на горкото дете, или просто майката е искала да се римува с "вкусотийка", но е потресаващо. Close

Всичките Борисовци, които познавам са Боре или Боби. Даже не би ми хрумнало да кажа Бори.. на мен ми е момичешко. Чувала съм Боряна да се нарича Бори.

Мисля, че родителите много скачат понякога на някое галено, което не са одобрили. Тоест харесали са името в целия му вариант и са го избрали, после обаче се оказва, че хората наричат детето с друго галено. В училища възраст вече не виждам как ще се контролира как да наричат детето. Представям си двуметров тийн Бори…

Малко като Симеон. Симо? Мони?

Присъединявам се към това мнение. Имам много примери с неудачни галени имена, измислени от родителите, и накрая само те си викат така на детето. На познато дете Радмила, 99% от хората и казват Ради, само родителите - Мила. На познато дете Милен, родителите му казват Мимо. Не успяха да го наложат, и само те си го употребяват.
Писах в една друга тема и за една съученичка Магдалена - имаше някаква драма с Меги и Маги, направо изпадаше в истерия като я наречаха с "грешното" име. Накрая си остана Мегимаги,  и вече никой не помни кое беше желаното, и кое нежеланото Smiley

Родителите трябва да изберат име, които и двамата харесват и отговаря на техните си виждания и усещания, след това поведението на околните... наистина няма значение.

# 42
На малкият ми син също му казваме Бори или Боре, нищо странно или момичешко не намирам и в двете. Боби не ми харесва и никой не му казва така засега.

По темата, на Ивон бих казвала Ива, Иве. Името не ми харесва, но е късно за такива размисли. Детето е голямо, трябва да го приемете и да не показвате пред дъщеря си, че името не ви харесва.

# 43
Не ми харесва Ивон. Ива е много по- хубаво име. Много са ми смешни родители, които се мъчат да наложат избраното от тях галено име. Няма как да стане.

# 44
BernardaM, с майката на Нийка сме се подвизавали в общи групи и доколкото помня, детето е Антония, викат й Ния/Нийка.
Дъщеря ми е Лъчезара, не понасям някой да й вика Зара, слава богу рядко се срещат такива и ги парираме. А и тя като не се обърне на Зара бързо ги отучва и минават или на цяло име, или на Лъчи.
На Борис - Боби е модерното и масовото около мен, понякога Бобчо/Бобчи, а някога беше Борко. Баща ми, лека му пръст, е Борис и не си харесваше името, защото му викали Борчо и той го свързваше с борч (били са финансово трудни години за семейството му). Боре и въобще не -е, е нормално обръщане. Все още в българския език функционира звателен падеж.

Общи условия

Активация на акаунт