Хамас нападна Израел - 2

• 30 449
  • 980
  •   1
Отговори
# 915
А аз съм писала за gaslighting? Simple Smile

# 916
  • София
Аз  когато сгреша ,  се извинявам веднага. Бях  веднъж  по-остра  от  нужното  към  Кралицата  и й се извиних.  Правя го и сега,  понеже не е твой  постът. Извини ме за недоглеждането на  автора, не  на  съдържанието.

Но написаното  продължава  да важи в останалата  си част без  обръщението към  теб с пълна  сила,  понеже не  следва  да размятаме  понятия за  психологически манипулации с цел контрол просто ей така.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 13:34 от Просто русалка

# 917
Аз обаче не мога да подмина факта, че възмущението е към охраната, но не и към факта, че хамас се опитват да установят контрол в Газа. Това поне аз го разбирам, че тормозят собственото си население.
А истината ще се разбере, дори и журналистите да са с охрана.

# 918
  • София
Аз обаче не мога да подмина факта, че възмущението е към охраната, но не и към факта, че хамас се опитват да установят контрол в Газа. Това поне аз го разбирам, че тормозят собственото си население.
А истината ще се разбере, дори и журналистите да са с охрана.

Дали наистина  ще  се  разбере.. Съмнявам  се.  Напълно  съм  сигурна, че  Хамас  прави  описаното, не  живея в   някаква паралелна  реалност. Но  също  толкова убедена  съм, че  заселниците в  Западния бряг  са  по-настъпателни и  агресивни  от  всякога. Особено  като  остават и безнаказани в  повечето  случаи.  Назад  се говореше  за  това, че  в  Израел съдели/осъждали.  Съдят и израелци,  да,  но  ако агресията  е   срещу  палестинец (дори и когато е  стигнала  до  убийство)  колко осъдени има? Коло задържани има  като заподозрени? С  охрана  или без колко чужди  журналисти има  допуснати там,   на  условно по-мирен терен, че да се разбере  И тази  истина, а не  само за  Хамас?

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 14:08 от Просто русалка

# 919
  • Наблизо
И не само - близки до управляващата израелска клика по интервюта дори не говорят за Западния бряг, а за Иудея и Самария.

# 920
О, ще са разбере голяма част от истината. Аз съм сигурна в това. Има обективни факти, които са проверими и ще бъдат проверени в някакъв момент.

# 921
От началото на конфликта на 7 октомври 2023 г. са загинали 1200 израелци и почти 69 000 палестинци.

# 922
Още има атаки от Хамас. Така, че не му се вижда краят.

# 923
Къде има атаки от Хамас ?В Израел ли ?

# 924
  • София
Нито  линкът  по-долу  е към  статия  в медия на  Хамас, че  да  е пропаганда, нито написалият  писмото  до  Ванс е  мюсюлманин, нито  става  дума  за  Газа -  автор на  писмото е  най-висшият  християнски  духовник   в Йерусалим, архиепископ  Атала  Хана.
https://orthochristian.com/173645.html
Предполагам, че  тук ще  кажете,  че нищо, че  е християнин,  явно подкрепя   "човешките животни",  изповядващи  ислям. Така  да е. Но какво  е обяснението за по-старите негови изявления  през годината,  касадещи  единствено негтиви  за   християните.  От тях  става  ясно, че  Израел  е  замразил   банкови  сметки на   църквата и тези му  действия са били  в ответ  на посещенията малко преди  това  на  гръцкия православен патриарх и на латинския патриарх в Газа, които са отправили  призив  за прекратяване на  войната. Това не е ли  шантаж  и натиск  върху  църквата? Или и  това е оправдано?  Говорителят  на  църквата  пък е  заявил, че  освен, че са замразили сметките им, им налагат и непосилни данъци върху ползваните имоти,  което е  определил като  опит  да се промени идентичността на Йерусалим като център и на  трите  монотеистични  религии.
https://hcef.org/790837940-atallah-hanna-freezing-the-bank-accou … ian-institutions/

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 13:17 от Просто русалка

# 925
Къде има атаки от Хамас ?В Израел ли ?
Към Израел.

# 926
Междувременно служители на ООН предупредиха, че нивото на хуманитарната помощ, влизаща в територията, е много под това, от което палестинците се нуждаят.

Въпреки че войната официално приключи, палестинците от Газа все още са затворени при юридически оспорвани и насилствени военновременни условия, които нарушават международното хуманитарно право и се равняват на изтезание, заявиха от PCATI.Настоящи и бивши затворници, както и разобличители от израелската армия, подробно описват системни нарушения на международното право.
Източник : The Guardian

Затворниците споделили пред адвокатите, че са подлагани на редовно физическо насилие, включително побои, нападения от кучета с железни намордници, и че пазачи стъпвали върху тях.Израелският Върховен съд постанови този месец, че държавата лишaва палестинските затворници от достатъчно храна.

Подземният затвор  Rakefet бил открит в началото на 80-те години, за да приютява няколко от най-опасните фигури на организираната престъпност в Израел, но бил затворен след няколко години поради нечовешките условия. Крайнодесният министър на сигурността Итамар Бен-Гвир го върнал в употреба след нападенията на 7 октомври 2023 г.Сред задържаните има поне двама цивилни, държани с месеци без обвинение или съдебен процес - медицинска сестра, арестувана в работното си облекло, и млад продавач на храна, според адвокатите от Израелския обществен комитет срещу изтезанията (PCATI).

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 14:50 от •MERA•

# 927
Статия на The Guardian:
Израелски войници разказват за убийства на цивилни в Газа
Войници от ЦАХАЛ споделят в документален филм, че са откривали огън без провокация и че определянето на „врагове“ е било произволно.
07:00 GMT, понеделник, 10 ноември 2025 г.

Израелски войници описват ситуацията в Газа като „пълен хаос“, при която нормите и законовите ограничения са се сринали, а цивилни са били убивани по прищявка на отделни офицери, според свидетелства в телевизионен документален филм.

„Ако искаш да стреляш без задръжки – можеш,“ казва Даниел, командир на танков взвод от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), във филма Breaking Ranks: Inside Israel’s War, който ще бъде излъчен тази вечер във Великобритания по ITV.

Някои от войниците, участвали в програмата, са пожелали анонимност, докато други са говорили открито. Всички подчертават, че официалният етичен кодекс за защита на цивилни е напълно изчезнал.

Тези, които се съгласили да дадат показания, потвърждават рутинното използване на човешки щитове от ЦАХАЛ, опровергавайки официалните изявления, и разказват как израелски войници са откривали огън без провокация по цивилни, които тичали към раздавания на храна на охраняваните от военни пунктове, организирани от подкрепяната от САЩ и Израел организация Gaza Humanitarian Foundation (GHF).

„Имаше човек, който стоеше на покрива и простираше пране, а офицерът реши, че е наблюдател. Той не беше наблюдател — просто простираше пране. Виждаше се ясно, че простира пране,“ разказва той.
„Не е като този човек да е имал бинокъл или оръжие. Най-близките военни сили бяха на 600–700 метра разстояние. Така че, освен ако не е имал орлово зрение, как би могъл изобщо да бъде наблюдател? И танкът изстреля снаряд. Сградата се срути наполовина. Резултатът - много убити и ранени.“

Някои от войниците, интервюирани в предаването Breaking Ranks, казват, че са били повлияни от езика на израелски политици и религиозни лидери, които внушавали, че след атаката на „Хамас“ от 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и чужденци, всеки палестинец е легитимна цел.

Комисия на ООН заключи през септември, че Израел е извършил геноцид в Газа. По въпроса за намерението комисията посочва изказвания на израелски лидери, включително президента Ицхак Херцог, който малко след атаката от 7 октомври заяви:
„Това е цяла нация, която носи отговорност. Не е вярно това, че цивилните не знаят, не участват — абсолютно не е вярно.“
Даниел, командирът на танковото подразделение, казва в документалния филм, че подобната риторика , според която „в Газа няма невинни“  постепенно е проникнала в армията:
„Чуваш го постоянно и започваш да го вярваш,“ казва той.
„Един път бригадният равин седна до мен и прекара половин час, обяснявайки защо трябва да сме точно като на 7 октомври. Че трябва да си отмъстим на всички тях, включително и на цивилните. Че не трябва да правим разлика, и че това е единственият начин,“ разказва майор Нета Каспин.

Равин Авраам Зарбив, екстремистки еврейски духовник, който е служил повече от 500 дни в Газа, казва в предаването: „Там всичко е една голяма терористична инфраструктура.“

Зарбив не само е давал религиозно оправдание за масовото разрушаване на палестински квартали, но е управлявал военни булдозери лично и твърди, че е въвел тактика, която после е била възприета от целия ЦАХАЛ, като посочва масовата покупка на бронирани булдозери.
„ЦАХАЛ инвестира стотици хиляди шекели, за да унищожи ивицата Газа. Ние променихме поведението на цяла армия,“ казва Зарбив в предаването.
Създателите на Breaking Ranks разговарят с изпълнител, представен само като Сам, който е работил на пунктовете за раздаване на храна, управлявани от Gaza Humanitarian Foundation (GHF). Той твърди, че е бил свидетел как израелски войници убиват невъоръжени цивилни.

Сам описва инцидент на един от пунктовете, при който двама млади мъже тичали заедно с множеството хора, опитващи се да получат помощ:

„Видя се ясно как двама войници тръгнаха след тях, паднаха на колене и направиха два изстрела. И се видя… как двете глави се отклониха назад и просто паднаха,“ разказва Сам.

Той споменава и друг случай, при който израелски танк в близост до един от пунктовете унищожил обикновена кола, в която имало четирима цивилни:
„Нормална кола… просто четирима обикновени души, седнали вътре.“
Според данни на ООН най-малко 944 палестински цивилни са били убити, докато са се опитвали да получат храна в близост до пунктовете на GHF.

GHF и израелската армия (ЦАХАЛ) отричат обвиненията, че умишлено са атакували цивилни, търсещи хуманитарна помощ. Армията също така отрича твърденията за системни военни престъпления, като заявява, че действа в съответствие с международното право и взема мерки за минимизиране на вредата върху цивилни при операциите си срещу „Хамас“.

„Чувствам, че са унищожили цялата ми гордост от това, че съм израелец ,че съм офицер от ЦАХАЛ,“ казва Даниел в предаването.
„Всичко, което остана, е срам.“

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 19:19 от •MERA•

# 928
  • при него
Аз също съм от тези, които искат да има журналисти в Газа, точно за да се види истината. Но не мога да проумея, как това може да стане без сериозна охрана. Може би го мислите това, защото никога не сте стъпвали в Близкия изток, в регион и/или по време на конфликт. Иво Инджев е разказал от първо лице, какво се е случвало с журналистите в Ливан, от Хизбула. Това би се случило с журналистите в Газа от Хамас. Знам, че от дивана изглежда различно и много лесно, но не, не е.

# 929
  • София
Аз намирам достатъчно независими кадри от Газа. Около 90% от сградите са напълно разрушени.

Общи условия

Активация на акаунт