Хамас нападна Израел - 2

• 33 595
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 975
Speed Queen, уважавам, че споделяш личното си мнение и линкове към източници, които смяташ за релевантни. UN Watch е активистка организация, официално не е част от ООН.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи вътрешна комисия за разследване на UNRWA, след твърдения, че малка група служители може да е имала връзка с Хамас.
12 служители бяха уволнени още преди да приключи разследването.Проверката беше извършена от външна независима комисия начело с бившия министър на външните работи на Франция Катрин Колона.Тя представя доклад от 128 страници, който заключва, че няма доказателства UNRWA като организация да подкрепя тероризъм и контролът и мониторингът върху служителите е по-строг, отколкото при всяка друга хуманитарна агенция

Резултатът:
Европейският съюз, Германия, Канада, Австралия и над 15 държави възстановиха финансирането на UNRWA, защото не беше открито участие на агенцията в терористична дейност.

Това е официална информация, публикувана от ООН, BBC, Reuters и Guardian.

Тоест  има разследване, има доклад, няма доказателства ООН да е прикривал тероризъм.

# 976
  • при него
Мера, аз също уважавам аргументираната дискусия. Линкове съм сложила и към Европейския парламент и към ООН. В случая има официални документи, затова и не съм гледала медийни сайтове.
UN Watch, би ли обяснила, какво влагаш в термина "активистка организация"?
За доклада Колонна, писах подробно и самия доклад го има, както и напредъка по целите. Той е институционален и мерките ( към момента изпълнени на 40%) са институционални. Не, че е лошо, просто това не е доклад, който разследва криминална дейност. Затова бях сложила като хронология, въпроса поставен в ЕП (снапшот по-напред), там изрично се пита за тероризъм. Сложих и отговора, който реферира към доклада Колонна, но отговора малко няма връзка с въпроса според мен, защото Колонна не е разследване на криминална дейност.
Казваш за разследване на 12 човека, в линка на ООН са 19, но дори и това е прекалено ограничено, защото сведенията са за стотици. Казваш, че няма доказателства за терористична дейност, ами ето го линка към ООН по-долу, защо тогава са уволнили тези хора:
В останалите 9 случая OIOS установява, че доказателствата могат да показват участие в атаките от 7 октомври. За тези девет служители договорите им с UNRWA са прекратени.

# 977
Докладът на Колонна е административен и институционален. Той оценява процедурите, мониторинга, контрола и институционалната рамка на UNRWA. Но отделно от това имаше криминално разследване на служители, извършено от OIOS (Office of Internal Oversight Services) - вътрешната разследваща служба на ООН. OIOS извършва криминалната проверка на индивидуални служители. Нито една от проверките не показва доказателства UNRWA като организация да участва в терористична дейност.
Заради това ЕС, Канада, Австралия, Германия и още над 15 държави възстановяват финансирането.
UN Watch е НПО със статут към ООН, но има конкретен политически фокус, не извършва официални разследвания, издава политически и правозащитни позиции (което не е лошо само по себе си) и се финансира частно. Затова се нарича активистка,  каквито са  Amnesty, Human Rights Watch и др, тоест не е институционален орган с разследващи правомощия.
OIOS прегледа 19 случая, при 9 прекратиха договорите, останалите бяха затворени поради липса на доказателства. Надявам се да е ясно вече.

# 978
Speed Queen, уважавам, че споделяш личното си мнение и линкове към източници, които смяташ за релевантни. UN Watch е активистка организация, официално не е част от ООН.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи вътрешна комисия за разследване на UNRWA, след твърдения, че малка група служители може да е имала връзка с Хамас.
12 служители бяха уволнени още преди да приключи разследването.Проверката беше извършена от външна независима комисия начело с бившия министър на външните работи на Франция Катрин Колона.Тя представя доклад от 128 страници, който заключва, че няма доказателства UNRWA като организация да подкрепя тероризъм и контролът и мониторингът върху служителите е по-строг, отколкото при всяка друга хуманитарна агенция

Резултатът:
Европейският съюз, Германия, Канада, Австралия и над 15 държави възстановиха финансирането на UNRWA, защото не беше открито участие на агенцията в терористична дейност.

Това е официална информация, публикувана от ООН, BBC, Reuters и Guardian.

Тоест  има разследване, има доклад, няма доказателства ООН да е прикривал тероризъм.
Благодаря за кратката и ясна информация Simple Smile
А дали има побликувани разследвания и съответно доклади относно израелските "грешки" и съответно какви мерки са предприети ?

# 979
[
Благодаря за кратката и ясна информация Simple Smile
А дали има побликувани разследвания и съответно доклади относно израелските "грешки" и съответно какви мерки са предприети ?

Моля, да, има. И са доста.
ООН, независими комисии и правозащитни организации са публикували няколко разследвания за действията на израелската армия в Газа и на Западния бряг:
 1. Доклади на OCHA и UN Human Rights Council
Те документират множество случаи на удари по цивилни, медицински съоръжения и хуманитарни конвои.
2. Докладът на UN Human Rights Office (OHCHR) – март 2024
Описва над 100 отделни инцидента, включително удари по болници, училища и жилищни блокове.
3. Разследването на UN Commission of Inquiry (COI)
COI е публикувал междинни доклади, в които се разглеждат конкретни действия на IDF, включително: прекомерна сила, атаки без предварително предупреждение, обстрел на хуманитарни коридори.
4. Доклади към Съвета за сигурност
Ханс Грантберг подава регулярни доклади, в които се описват инциденти, разследвания и препоръчани мерки.
5. Докладите на Amnesty и Human Rights Watch
И двете организации са публикували отделни разследвания за конкретни удари, при които цивилни са загинали.

Относно мерките , Израел  провежда вътрешни военни разследвания (IDF MAG Corps), но те рядко водят до наказания. През 2023–2024 има няколко случая на дисциплинарни наказания,малък брой инциденти са предадени на прокуратура, но голямата част остават без последващо действие.

Това е описано в доклади на ООН и ЕС.

# 980
Благодаря , аз именно за вътрешни питах , защото след всяка "грешка " уж разследваха .
На първо четене се сещам за убитата активистка с турски произход ,американска гражданка мисля , на един протест израелски снайперист просто я застреля .... хуманитарните работници ,  нашия човек , убитите израелци в кибуца на 07,12 , оф да и колко хора загинаха пред уж "хуманитарните " пунктове организирани от Израел и НЕхуманитарната частна организация .....

# 981
  • при него
Ако правилно разбирам, защитавате тезата, че „няма доказателства“ и че докладът Колонна оправдава UNRWA, но това е според мен, половината истина. Всъщност докладът изобщо не е разследване на терористични връзки, а административен преглед ( мисля, че по този въпрос аме съгласни)— и в него ясно пише, че UNRWA има сериозни системни пропуски в контрола, проверките и неутралността, които правят организацията уязвима за инфилтрация. Това не е „оправдателен документ“, а критичен доклад с тежки препоръки за реформи. Набелязаните цели (административни и инстифуционални реформи, тук също сме съгалсни мисля), до момента са изпълнени едва на 40%. Как се бори криминална дейност с административни и институционални реформи? Да, те са необходима стъпка, разбира се, но не решават коренния проблем.
И най-важното — ако наистина „нямаше доказателства“, защо ООН уволни 9 служители? Едва ли ООН ще уволнява хора за удоволствие. Според мен, това означава, че е имало достатъчно сериозни основания, дори ако те не достигат стандарт за съдебно производство. Разликата между „няма доказателства“ и „няма достатъчно съдебни доказателства“ е огромна.
Не бива да се игнорира и политическият контекст. Марко Рубио изрично заяви, че UNRWA не трябва да има място в Газа, защото структурата ѝ реално е зависима от Хамас на местно ниво. Това не е просто „мнение“, а позиция, базирана на разузнавателна информация, която естествено не може да бъде напълно публична.
Що се отнася до финансирането — твърдението, че „всички държави го възстановяват“, не е вярно. Напротив: Германия отново спира финансирането след последните съмнения. Това само по себе си показва, че доверието към UNRWA далеч не е възстановено и че проблемът е далеч по-дълбок от това.
С две думи: ситуацията не е черно-бяла. Не е вярно, че UNRWA е „напълно оправдана“, след като има уволнения, критичен доклад, политически предупреждения и нови спирания на финансиране. Точно обратното — всичко това показва, че има сериозни структурни проблеми, които не могат да бъдат замазани с едно изречение „няма доказателства“.
Фактът, че ООН допусна официално разследване от OIOS и че то доведе до дисциплинарни мерки, показва, че съмненията са били достатъчно сериозни, т.е., спорът не е между „има“ или „няма“ проблем, а между това колко дълбок е проблемът и какви реформи са необходими, за да бъде ограничен рискът от политическо влияние и инфилтрация. Ако всичко беше неоснователно, нямаше да има нито вътрешно разследване, нито дисциплинарни действия.
Разбирам опитите за умаловажаване на докладите на UN Watch и Impact-se, защото те не подкрепят тезата ви. Но, именно независимите наблюдатели най-често изваждат на светло проблеми, които големи структури като UNRWA трудно признават. Те са един необходим коректив. Двете организации последователно показват примери и събират свидетелства за сериозни рискове – включително за възможно влияние на Хамас върху персонал, програми или учебни материали – и дори когато тези твърдения подлежат на проверка, те поставят нужните неудобни въпроси. Опитвайки се да наложите тяхното пълно игнориране, само защото са НПО, е  според мен опасно. Затваряме си очите, не виждаме проблем, няма проблем. Това не е решение, не е обективно и не е конструктивно.

# 982
Тирадата по-горе ще да е от ChatGPT . За доклада съм обяснила всичко подробно, изглежда само ти пак не си разбрала. Всичко, което посочваш е свързано с административни пропуски, политически изказвания, НПО твърдения и вътрешни дисциплинарни решения.
Нито едно от тях не доказва връзка с тероризъм.

# 983
  • София
Опитвайки се да наложите тяхното пълно игнориране, само защото са НПО, е  според мен опасно. Затваряме си очите, не виждаме проблем, няма проблем. Това не е решение, не е обективно и не е конструктивно.
Ами  тогава  нека да   НЕ  игнорираме и  доклади на   различни  НПО  като B’Tselem, Human Rights Watch, Save the Children  и други,  които  говорят за  насилието  на   заселеници  и израелски  сили в   Западния  бряг..Или  там  избирателно  си караме на  принципа "Затваряме  очи, не  виждаме  проблем,  значи  такъв  няма"?
Примерно да вземем  доклада  на Human  Rights  Watch за опeрацията  "Желязна  стена", касаещa  изселването на  32 000  палестинци от лагерите Дженин, Тулкарем и Нур Шамс. В него са детайлно  описани  самите  процедури  по изселване,   разрушенията,  липсата на  адекватна  хуманитарна  помощ за  изселените. Интересно  е  да се  прочетат  по-надолу в него и препоръките  към  израелското  правителство,  към  други  правителства,  към съответните  съдилища..
https://www.hrw.org/report/2025/11/20/all-my-dreams-have-been-er … lestinians-in-the
Та  какво да  правим с  очите  си, да  ги затвряме  ли, да ги  отваряме  ли...   Операцията е  от  януари 2025, а  в доклада от  20.11.2025 се казва следното:
„ten months later, the camps remain empty, with approximately 32,000 residents displaced“
Предлагам  да си  отворим  очите, че  да видим  как никой   изселен  няма  да се  върне  там.Няма да останат  безлюдни и разpушени тези територии,  обаче..

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 17:56 от Просто русалка

# 984
Затваряме си очите за поредните обстрели нарушаващи примирието от страна Израел в Газа , а да те редовно продължават да си стрелят и по Ливан въпреки примирието .
Да знам ,те стрелят по терористи ,защото терористите стрелят по тях ,за първото доказателство са поредните трупове и ранени хора , за второто разбира се ,доказателства няма .
Кралице за какво търсиш доказателства ?
Че всички избити от Израел са терористи ли ?За Израел всички ,които смятат че палестинците трябва да си имат държава, и че са нормални човешки същества са врагове .
Може ли да намериш доказателства или поне някой доклад ,защо избиха 15 парамедици ,заровиха ги в общ гроб и нагло излъгаха ,че нямат нищо общо с изчезването им .После смениха версията два пъти ?

# 985
В поста над твоя - болниците се ползват от ХАМАС. Как да стане?
И при лечение на рак се трови цялото тяло. Тия са като рак, метастази навсякъде.
Не значи, че ни харесва, че страдат несвързаните с хамас, разбира се.
Не е и като да е сериозен проблем за вас. Тонове мастило се изписаха, за обикновеният палестински народ, какъв е изостанал, варварски, подкрепящ тероризма. Като подготовка за морално оправдание за Израел, и легитимация на дейнствиата им. В крайна сметка аз доколкото знам единствено тероризма оправдава отнемането на невинен живот в името на някакви други цели.

# 986
И при лечение на рак се трови цялото тяло. Тия са като рак, метастази навсякъде.
Не е и като да е сериозен проблем за вас. Тонове мастило се изписаха, за обикновеният палестински народ, какъв е изостанал, варварски, подкрепящ тероризма. Като подготовка за морално оправдание за Израел, и легитимация на дейнствиата им. В крайна сметка аз доколкото знам единствено тероризма оправдава отнемането на невинен живот в името на някакви други цели.
В интервюто на освободеният заложник Гай Гилбоа казва как си разкарвали из Газа като трофей. И като спирали:" и много, много цивилни идват и започват да ни бият"....
Това е обикновеният палестински народ.
Още примери за обикновеният палестински народ колко е цивилизован желаеш ли!?

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 09:34 от rft

# 987
В интервюто на освободеният заложник Гай Гилбоа казва как си разкарвали из Газа като трофей. И като спирали:" и много, много цивилни идват и започват да ни бият"....
Това е обикновеният палестински народ.
Още примери за обикновеният палестински народ колко е цивилизован желаеш ли!?
Да , давай .
Смяташ ,че ще ни убедиш ,че палестинските деца и въобще палестинския народ са втора ръка хора и заслужават евреите да им вземат земята и да ги унищожат ли ?
За престъпните  дейстивия на Израел не са нужни някакви единични разкази и ровене в нета .Целия свят знае и видя .
Я между другото намери примери за сексуалните гаври и мъчения  на резервистите със задържани палестинци или още по-гнусното с по-млади войничета .

Продължават с офанзивите и изселванията на Западния бряг , както и със стрелби и убийства в Ливан .

# 988
Терористичният акт  на Хамас е факт, който никой не отрича. Реакцията на Израел обаче отдавна надхвърли рамките на самоотбрана. Според международното право умишленото или непропорционалното нанасяне на вреди на цивилно население е форма на държавен терор.

# 989
  • София
Лично аз,   за друг не  мога да  гарантирам, в  нито един момент не  съм  отрекла  терористичния  акт. Нито  факта, че е  нормално  при такъв  да последва отговор.. Но  той  този  отговор  край няма , все  нови и нови  жертви,  винаги  замаскирани  зад  идеята  за отбрана..  За Западния бряг да не отваряме  въпрос.  Пуснах назад    един  доклад на Human  Rights  Watch (нали  Кралицата  каза, че  следва  да се  вярва на  НПО-тата  все пак,а не  човек да си затвяря очите  за написаното в докладите  им) за 32 000  изселени  палестинци  още  през  януари 2025 от съответните  лагери. Лагерите  пустеят  и  днес, десет месеца  по-късно.  Но никой тук нищо не  каза  по темата.  И как иначе -  какво  би  било  обяснениято за това насилствено да изведеш от  домовете  им 32  000  души, при  това не  в  Газа.. Отбраната  не  би минала  тук  като  причина.
Колкото  до другото  - какво точно  сме  видели..  Нищо,  пропаганда  на макс и  от  двете  страни.  Едната се опитва   да  наложи идеята, че   си живеят  едва ли не охолно,  отварят  си кафета  хората в  Газа,   имат  високоскоростен нет,   инфарструктурата не е  толкова   разрушена и  сие.  Другата  ни  показва  проливни  дъждове,  прокъсани и  наводнени  палатки, ужасяващи  условия на  живот, деца  без крайници, изтънели тела вследствие  на глад...Кой  от нас  е там обаче, че  да каже  коя е  истината?  Кой  журналист там е  независим, че  да  информира  света  за реалната  ситуация в   картина...Кой въобще е  допуснат, че  да може  да  отрази  детайлно нещата?

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 18:07 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт