Какво пазим и на кого го оставяме - döstädning и не само

• 1 316
  • 38
  •   1
Отговори
Единственото сигурно нещо в живота е смъртта.

Привелякох ли вниманието ви? Simple Smile Ок, нека сега се върнем малко назад от този задължителен момент в житейския път на всеки от нас.

Всички ние се разпределяме в клубове по интереси спрямо възгледите си относно различни аспекти на живота. Придобиването, притежаването и стопанисването на вещи е един от тях. Без значение дали сме минималисти, колекционери, иманяри (според гугъл това е българската дума за hoarders), сантиментални пазители или бунтовници срещу излишъка всеки има някакво отношение към вещите си.

Нека в тази тема се съсредоточим върху отърваването от вещи, което за много хора се оказва цял отделен философски космос.

Някои от нас се разделят с вещите си - или поне с част от тях - лесно и без драма. Други се налага да прибягват към похвати, с които да преценят дали дадена вещ да остане тяхно притежание. Сигурна съм, че поне някои от вас са попадали на практични техники и съвети за разчистване от рода на:
- Ползвано ли е в последната година?
- За дрехи - има ли прах по дрехата на закачалката? Или по обувките?
- Ако трябваше да напусна страната, бих ли платила, за да го транспортирам?
- Бих ли го възстановила, ако го изгубя?
- Мога ли да го имам отново за по-малко от 20 мин и срещу по-малко от 20 лева, ако някога ми притрябва?
- Бих ли го почистила и запазила, ако е изцапано с екскременти?
- Поддържката заслужава ли си да го пазя? Заслужава ли мястото, което заема.

Някои стигат и по-далече:
- Това част от моя реален текущ живот ли е или от миналото? Или пък е някаква представа за бъдещето ми?
- Носи ли ми щастие? (Does it sparkle joy?)

А други си представят края, с който започнах това въведение:
- Ако някой друг го намери, ще разбере ли защо съм го запазила?
- Кой ще се занимава с тези вещи, ако аз не мога?
- Ще носят ли смисъл, радост или полза на някого или ще бъдат бреме и задължение?

И въпросът се обръща - "Да го махна ли?" се превръща в "Какво означава да го запазя?" Защото решението трябва да се вземе от някого някога - дори това да не сме ние и сега.

Тук се вписва и концепцията за шведското „смъртно почистване“ (döstädning) — идея, която не цели мрачно мислене, а по-скоро грижа за близките ни в един бъдещ момент. Тя ни подканва да се замислим какво оставяме след себе си и дали вещите ни ще бъдат помощ или тежест за хората, които ще трябва да се справят с тях. Попадала съм на не една споделена история за това колко тежко е било за децата (или по-лошо - за родителите) и близките на починали, които заедно с мъката от загубата, е трябвало да минават през вещите, трупани с години и да решават съдбата им на момента.

До голяма степен в България е практика сред старото поколение да "си сложи нещата в ред" след една определена възраст - да си подреди, да си избере дрехи, да даде инструкции какво и как, а някои даже събират пари за собственото си погребение, за да не са в тежест, когато си отидат. Обхваща ли това обаче и вещите, които се завещават?

Какво мислите за този подход? Бихте ли го използвали като критерий при разчистване или ви се струва прекалено краен?
_________________________________________________________________________________
Уточнение
Не става дума за изхвърляне на всичко, а за осъзнат избор какво си струва да бъде запазено. Нека не изпадаме и в крайността да си оставим един стол, една чиния, една вилица и една чаша, за да е по-лесно за разчистване след нас Simple Smile

Всякакви коментари, относно разчистване, защо се разчиства, пазене, защо се пази, личен опит, опит от познати, от познати на познати и т.н. са добре дошли.

Книгата на Маргарета Магнусон "The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter" е преведена и издадена на български https://www.ciela.com/nezhnoto-izkustvo-na-shvedskoto-razchistvane.html

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 00:25 от Inferiya

# 1
Леле, супер яка тема.

Инферия, благодаря за труда, който си положила за първи пост.
Вече писах във форума как до няколко месеца ще се местим в нов апартамент и реално ще трябва да си разчистя всички вещи (без мебелите). Почнах да си слагам ред още миналата година, с книгите вече почти приключих, но за другите вещи ще ползвам наръчника по-горе.
Знам със сигурност, че всички чаршафи, кърпи и подобни - ще изхвърля. Вече са стари, захабени, аз ги пускам на високи градуси и сушилня и съм им разказала играта. Тексил от години не хвърлям в кофи за боклук - предавам го в H&M за рециклиране и взимам някакви ваучери, които в повечето случаи дори не ползвам. Но поне не замърсявам околната среда. Детски дрешки, които са му малки на сина ми - отиват за други деца.
Книжките - също.
Счупени играчки - в разделното събиране. Такива, които са все още ползваеми - на по-малки дечица.
Ще видя със съдържанието на кухнята какво ще направя, ще си сменя пластмасовите кутии за съхранение (ще отидат в съответния кош за рециклиране), а други неща, които не ползвам - ще пратя на майка ми най-вероятно.
Изобщо - за повечето неща ще намеря подходящо разпределение със сигурност, без да отиват в стандартния кош за боклук.
Много мразя да изхвърлям лекарства и козметика, особено пък като знам колко пари струва.
Но не смея да ползвам нещо повече от 6 м. от датата на изтичане, а за козметиката - според това, което пише за срок след отваряне. За лекарствата научих, че имало нещо към общината, със сигурност ще проверя.
Това е за моя си дом. Ще следя темата за още идеи.

Между другото - мислела съм си, че уф, ако взема, че се спомина внезапно, хич не искам някой да има достъп от роднините ми до някои мои вещи от тийн годините ми. Водила съм си дневници, имам и едни снимки ☺, не са нещо уау невиждано, но не бих се зарадвала сина ми да ги види. Не искам да ги изхвърлям, защото това са важни неща за мен, понякога си чета някакви неща, които съм писала, понякога си гледам някоя снимка от 10 клас на някой купон…

# 2
  • Down south
Темата е много актуална за мен, радвам се, че я забелязах.
В България съм живяла в къщи с много място, обратното на мен, съпруга ми е израснал в апартамент с родители и сестра.
Идвайки тук и сдобивайки се с "място"  той сякаш придоби странни навици да прибира, пази и съхранява всичко под слънцето.
В разни тавани, надгаражни помещения и т.н. има всичко, никога неползвани куфари, сгъваеми градински мебели,  разни неща, които съм мислила, че са изхвърлени, заедно с огромни кашони от телевизори и разни други неща, които вече не притежаваме, но пък в случай на местене ще си имаме кашони.
Аз изхвърялм всичко ненужно, а той компенсира.
Искам да замине и да наема контейнер в негово отсъствие. Искам да изхвърлям ненужни неща, вероятно няма и да забележи липсата им.
Ужасявам се, че дъщеря ми един ден ще трябва да се справя с цялото това нещо, наречено "ако потрябва"

Имам прясна история със съседка, която наскоро почина.
Синът и живее в друг щат, идваше рядко. Мисля, че никой не е подозирал, че в къщата има своеобразни съкровища.
Това е друга история, вероятно и за друга тема.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 06:21 от Daylily

# 3
Точно това е темата Simple Smile Ако имаш желание и няма да навредиш на някого можеш да споделиш какво е намерено, запазено и не-запазено Simple Smile

Мила, и ние ще се местим. Още докато бях бременна всяка вещ се бореше за оцеляване, а сега вече е геноцид вкъщи Joy
Имай предвид, че не всичко що е пластмаса може да се рециклира. За детски играчки съм сигурна, че не могат, за кухненски кутии не знам, трябва да се види номера на пластмасата. Например счупена чаша не може да се рециклира и не се слага в зеления контейнер.

# 4
  • България
Скрит текст:
Единственото сигурно нещо в живота е смъртта.

...

Тук се вписва и концепцията за шведското „смъртно почистване“ (döstädning) — идея, която не цели мрачно мислене, а по-скоро грижа за близките ни в един бъдещ момент. Тя ни подканва да се замислим какво оставяме след себе си и дали вещите ни ще бъдат помощ или тежест за хората, които ще трябва да се справят с тях. Попадала съм на не една споделена история за това колко тежко е било за децата (или по-лошо - за родителите) и близките на починали, които заедно с мъката от загубата, е трябвало да минават през вещите, трупани с години и да решават съдбата им на момента.

До голяма степен в България е практика сред старото поколение да "си сложи нещата в ред" след една определена възраст - да си подреди, да си избере дрехи, да даде инструкции какво и как, а някои даже събират пари за собственото си погребение, за да не са в тежест, когато си отидат. Обхваща ли това обаче и вещите, които се завещават?

Какво мислите за този подход? Бихте ли го използвали като критерий при разчистване или ви се струва прекалено краен?
_________________________________________________________________________________
Уточнение
Не става дума за изхвърляне на всичко, а за осъзнат избор какво си струва да бъде запазено. Нека не изпадаме и в крайността да си оставим един стол, една чиния, една вилица и една чаша, за да е по-лесно за разчистване след нас Simple Smile
...
Без да искам бях докарала нещата почти до последното изречение.
След като си отидоха майка ми, баща ми и брат ми реших, че не искам дъщеря ми да се занимава с излишни вещи. Хвърлях, продавах, докато не се усетих, че не съм си оставила даже свестни дрехи и книги.
И се сетих, че все още съм жива и след като няма как да живея с любимите си хора, искам поне да имам неща, които ме радват.
Отново купувам книги (и рафтове за тях), но с дрехите съм на принципа "една влиза, една излиза.

# 5
И при нас е като при Daylily - аз съм живяла на широко, мъжа ми на тясно и сега компенсира и трупа, а аз постоянно разчиствам и изхвърлям. За дрехите въведох правило - ако един-два сезона не съм го носила, дарявам. И доста големи чували дарих за 2-3 години.

# 6
Аз вече подхождам по друг начин. Като видя нещо в магазина и ми хареса се замислям ще го ползвам ли или ще се наложи да го хвърля след 1 година. Много неща така не съм купувала. Защото окото лесно се лъже, манията да си купиш дреха, обувка, джунджурия и после в казана с боклука. Тези дни съм се заела да разчиствам на детето притежанията. На 7 години е и вече не играе с много неща, а само се трупат. Някои подарих, други ще продам, а доста неща заминаха в боклука. Нямам никакви скрупули да хвърлям и хич не ми е жал. Майка ми пък всичко събира и направо ме побърква.

# 7
  • SF
Аз съм от тази невъзможна комбинация - не искам да съм затрупана с неща, които (вече) не ползвам, но не мога да изхвърлям.
Тръгвам да хвърлям нещо и се усещам, че го пазя в черния плик, приготвено за хвърляне. Уж искам още неща да добавя, да не хвърлям празни пликове, но това са глупости!
Сега съм приготвила 2 работещи ютии за рециклиране. Ами не ги нося за рециклиране и аз не знам защо.
Но често ми се случва да изхвърля нещо, което не съм ползвала дълго време и точно седмица по-късно да ми потрябва и да го купувам отново. Така се случи с една строителна ролка за гипсокартон, чисто нова я подмятах. Накрая я хвърлих,  десетина дни по-късно майстор я поиска и ходих да купувам. Мислеше, че ще я ползва и ми я поръча. Не я ползва, защото не знам си какво, и сега пак си я имам, но подновена. И само си напомням, че не трябва да я хвърлям, защото сигурно пак ще я купувам.

# 8
  • До хладилника, който обичам
По принцип съм съгласна с идеята за не-трупане, тя е правилна, никой нищо не е занесъл на оня свят. Практичната страна на самото осъществяване е по-трудна за повечето хора.
Книгата я четох преди година, но честно казано, същината ѝ се събира на една страница, да не кажа в едно изречение. Иначе е много мила и сладка книга, пълна с носталгията на авторката, но очаквах повече. По това време превъртях доста книги за хюга, скандинавски стил на живот и т.н., и тази логично беше една от тях, но малко ме разочарова.

# 9
  • Пловдив
Аз съм Плюшкин. Признавам си го, понякога със срам, понякога със смях. Държа все ненужни сантиментални неща. Реша да хвърлям, сортирам и накрая пак остават много неполезни предмети. Ще се пробвам пак, по указанията. Дано не получа инфаркт Grinning От тежките загуби Simple Smile

# 10
Изхвърлям постоянно. Постоянно! Рециклирам. Дрехи, играчки, опаковки, предмети.
И пак е затрупано. А буквално не купувам почти нищо в сравнение с другите хора, които познавам - имаме далеч по-малко дрехи, обувки, кухненски уреди, джаджи от тях. Само дъщеря ми, в късна тийнейджърска възраст, купува и трупа повечко, но гледам да се ограничава до стаята си. (Понякога правя уборка и изхвърлям нейни детски неща, което според мен не е поглеждала от 5-10 години - рентгеновото око веднага открива липсата и ми се сърди. Същи Плюшкин.)
Апартаментът ни е 100 кв. м, с килер и три тераси, с достатъчно гардероби, ракли. И не стига за всички натурии. Как става? Не знам.
Създадох семейство сравнително късно и съм живяла години наред в собствено малко жилище, което никак не беше претрупано с вещи, макар че тогава имах например 20-30 чифта обувки, за разлика от сега. Начинът ми на живот беше като в песента "колко БМВ-та съм изпил в тия кръчми", работех много, печелех, харчех и пътувах.

Но като се появиха мъж, дете, годините живот се умножиха и ето с тях и боклуците.
Местили сме се доста пъти, заедно и поотделно, преместването определено действа силно отрезвяващо откъм вещи. Знам какво е животът ти да се събира в куфар.
Но последното беше ад, а хем се местихме на съседната улица и можех да пренасям на ръка преди и след големия камион с хамали. Сега сме се закотвили на едно място от 11 години и не знам ако тръгнем оттук, какво ще стане.

Също съм мислила по темите за наследените спомени и за това какво искам и не искам да видят децата ми (евентуално ММ, ако си отида първа). Засега не правя нещо особено, а със сигурност няма да живея вечно Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 14:18 от Параход

# 11
Нищо не пазя, всичко което не ползвам-подарявам. Старая се да съм минималист във всичко, но и нямам нищо ценно, под формата на вещи. Не си купувам нищо скъпо, не намирам смисъл. Пари ( ако ми останат), харча само за пътувания, барове и ресторанти и прочие преживявания.

# 12
Дрехи обувки които не използвам ,раздавам .
Не купувам излишни вещи.
Залитам по стилни бижута чанти и часовници
Ако се случи нещо непредвидено цената на вещите/аксесоари са стабилни ,продавам .
Не обичам всяко място да е заето . Обичам свободните пространства ,от години къщата ми е обзаведена минималистично без излишни вещи .
И аз като Yellow flower 12,харча за пътувания и хубава храна .

# 13
Аз се местих последните години и разчиствах, но нямаше какво толкова, защото не съхранявам вещи. Сега обаче имам дрехи и няколко  кухненски принадлежности, които не ми трябват, но са ми подарени ли сестра ми и са ми като спомени от нея, а тя почина. Знам, че няма да ги нося и ползвам, но не мога и да ги хвърля. Чудя им се, по някое време сигурно ще им дам някаква насока навън.

# 14
  • SF
Това е ключовото - на кого раздавате и подарявате? Защото и ние не обичаме да хвърляме, но като няма на кого да подарим, остават при нас.

Общи условия

Активация на акаунт