Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 8 част

• 21 939
  • 144
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Върнах се на работа съответно с Човешките ресурси натрупахме една купчина документи:
- прекратяване на отпуска от датата на тръгване, пускане на платена за срока, в който малката ще свиква на ясла.
- разни декларации до НОИ: за промяна на обстоятелствата (детето е на ясла), молба за 1/2 майчинство в това число и служебна бележка от ОДЗто от коя дата детето е настанено.
всичко това съобразено с 3дневния им срок.
.... до тук добре, но днес от HR ми казаха, че в НОИ отказали да ми плащат тези 110 лв., т.к. детето е в ясла.... жената, която носила документите (а и другите също) са меко казано в недоумение и ядосани... ще носят документите пак ....

# 16
  • София
Щом си започнала работа и детето е на ясла имаш право на 50% от майчинството. По време на платения отпуск също ти се полагат 50% платено майчинство.
В молба - декларацията /Приложение 4/ ясно пише че не се полага 50% платено майчинство, ако детето  е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, което е различно от детска ясла или градина.
Тук много точно е обяснено, че ти се полагат тези 50% майчинство. http://www.mlsp.government.bg/BG/faq/faq.asp?qid=32340

# 17
  • София
  bouquet

# 18

Имам един въпрос относно КИН за НОИ -как да го получа?
Благодаря предварително  Hug

# 19
  • София

Предполагам, че имаш предвид ПИК. Ако е така той се получава лично от триториалното поделение на НОИ. Трябва да подадеш молаба там и по принцип става веднага.

# 20

Предполагам, че имаш предвид ПИК. Ако е така той се получава лично от триториалното поделение на НОИ. Трябва да подадеш молаба там и по принцип става веднага.
Да ,ПИК,пообъркала съм понятията...
Благодаря ти за отговора Hug

# 21
Зрд. Мими, кажи ми моля те, докато съм бременна ако ползвам болнични, това как ще се отрази на обещетенията от НОИ, които ще получавам в рамките на 315-те дни? Т.е по време на майчинството.  Как се изчислява всичко това?

# 22
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Зрд. Мими, кажи ми моля те, докато съм бременна ако ползвам болнични, това как ще се отрази на обещетенията от НОИ, които ще получавам в рамките на 315-те дни? Т.е по време на майчинството.  Как се изчислява всичко това?

В тази тема е обяснено много подробно - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=334182.0

# 23
А ако аз не работя и детето ходи на ясла, как стои въпросът с майчинството?

# 24
  • София
А ако аз не работя и детето ходи на ясла, как стои въпросът с майчинството?
Ако детето тръгне на ясла трябва да подадеш декларация - приложение 12 при работодателя за промяна на обстоятелствата. Работодателя трябва да прекрати отпускът за отглеждане на дете до 2 години и съответно ти трябва или да се върнеш на работа или да си пуснеш платен или неплатен отпуск, защото вече няма да имаш право на отпуск за отглеждане на дете до 2 год.

# 25
  • София
  От понеделник се връщам на работа, но също както една мама по-надолу няма да имам шест пълни месеца на заплата. Тъй като имам достатъчно осигурителен стаж разбрах, че това няма да е проблем и просто единия месец ще е калкулиран на минимална работна заплата.
  Въпроса ми е, дали се считат само пълните месеци като база, защото например аз трябва да изляза в болничен 45 дни преди термина на 26 април някъде, това означава ли и че той няма да се включва? Тоест ще има ли нужда да изляза в болничен седмица по-късно например за да се брои и този месец или да говоря с гинеколожката леко да измести термина. Също въпроса ми е и за сегашния месец. Аз ще се върна на работа от 20-ти, ще се брои ли сумата която ще получа за изработените дни като база в шесте месеца или ще е МРЗ?

# 26
zdr.mn.blagodaria za otgovora predi vreme,no sega me pritesniava fakta 4e edinia dogovor e grajdanski i neznam kak se prosedira za maj4instvoto,na parvoto rabotno miasto sam na 8 4asa rabotno vreme a gr.dogovor ne e opomenato vreme-okazva li vlianie pri iz4islenie na mai4instvoto.
                                          predvaritelno blagodaria

# 27
zdr.mn.blagodaria za otgovora predi vreme,no sega me pritesniava fakta 4e edinia dogovor e grajdanski i neznam kak se prosedira za maj4instvoto,na parvoto rabotno miasto sam na 8 4asa rabotno vreme a gr.dogovor ne e opomenato vreme-okazva li vlianie pri iz4islenie na mai4instvoto.
                                          predvaritelno blagodaria

Пишете на български. Гражданския договор не влиза при изчисляване на обезщетенията за бременност  и раждане, както и при обикновенните болнични листове

# 28
  • тук и там където дойде
Здравейте моя въпрос е такъв.
Искам да прехвърля майчинството на майка ми която не работи. Имах информация че е достатъчно 1 месец да се води на работа за да може да стане това. Някой от Вас може ли да даде повече информация.

И друг въпрос проверих си в НОИ как се изчисляват болничните ми и отпуска за отглеждане на дете до 315 дни. Последния така и не успях да го разгадая тъй като изобщо не е 90% от сумата която ми фигурира в НОИ, отговаря на 90% от основната ми заплата. Ако някой може да обясни по-точно или пък ако някъде мога да прочета, тъй като е далеч по-малка сума и от нетната ми заплата. Благодаря предварително.

# 29
  От понеделник се връщам на работа, но също както една мама по-надолу няма да имам шест пълни месеца на заплата. Тъй като имам достатъчно осигурителен стаж разбрах, че това няма да е проблем и просто единия месец ще е калкулиран на минимална работна заплата.
  Въпроса ми е, дали се считат само пълните месеци като база, защото например аз трябва да изляза в болничен 45 дни преди термина на 26 април някъде, това означава ли и че той няма да се включва? Тоест ще има ли нужда да изляза в болничен седмица по-късно например за да се брои и този месец или да говоря с гинеколожката леко да измести термина. Също въпроса ми е и за сегашния месец. Аз ще се върна на работа от 20-ти, ще се брои ли сумата която ще получа за изработените дни като база в шесте месеца или ще е МРЗ?

Взимат се последните 6 календарни месеца преди този в който излизате в болничен.

Общи условия

Активация на акаунт