Малки буболечки вкъщи - ПОМОЩ

• 716
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,

Моля за съдействие, ако някой е запознат или е имал подобен проблем вкъщи!

Миналата седмица открих в дома си много малки, едва забележими насекоми - първоначално по перваза на прозореца в спалнята, после ги забелязах и по мебелите, а накрая и по стените. След това ги видях и в съседната стая, а накрая и в хола и коридора. Забелязах и няколко от външната страна на прозореца, т.е. на терасата. Но виждам доста повече. Интересно, че към момента НЕ съм ги видяла в банята и тоалетната.

Основно ги виждам по стените - като трябва да светна с фенерче, за да мога да ги различа. Движат се много бързо, цветът им е блед. Не мога да разбера дали и по земята ги има, тъй като паркета/плочките не са едноцветни и е невъзможно да светя с фенерче и да откривам пълзящи малки насекоми... Проблемът е, че наистина не знам къде и колко може да са! Имам фобия и вече си мисля, че са навсякъде.
Повече ги виждам вечер, а през деня в редки случаи.

Снимах ги (с увеличение), за да мога да видя по-точно какво е. Прилагам снимки, като пак казвам - на живо са много малки и съм снимала повечето пъти с увеличение, за да мога да се видят по-добре.

Моля да ми кажете какво може да е това насекомо и какво да правя. Hands Pray
Хлебарки ли са или нещо друго? Ако са хлебарки, не съм виждала голяма хлебарка вкъщи от мнооого отдавна.

# 1
Приличат на хлебарки на увеличените снимки.
Бих пробвала с форумната рецепта срещу хлебарки:
Ампула с активно вещество фипронил за голяма куче (Фиприст, Фронтлайн комбо, Бродяга форте или друга), разтворена в половин литър вода и с пулверизатор се пръска навсякъде. Включително первази, прагове, тераса и т.н. Специално обръщане внимание на сифоните в банята и кухнята. Не пръскаш върху храни.
Безвредно за хора и животни, токсично е за рибки и птици.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 14:03 от Clo - Camille

# 2
Изглежда като хлебарка, но местата, на които се движат, са ми малко странни. Не става ясно и колко точно са малки. Ако са хлебарки, трябва да са нимфи.
Цитат
Нимфите на германските хлебарки са малки, имат продълговато овално тяло и са с размери между 1.5 и 3 мм, според Килъри. Те са по-малки от възрастните екземпляри и приличат на тях, но нямат крила.

Тук има и повече за нимфите и разграничаване между нимфите на германската хлебарка и други насекоми. https://www.preventa.bg/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0% … 0%B8%D1%82%D0%B5/

Срещу хлебарки, много са ефикасни спринцовките Хлебомор.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010016569
Шприцвам от спринцовката в капачки от шишета и наслагам по ъгли, по места, където им е пътя. След около 2 седмици хлебарките изчезват. След време махам капачките.
Хлебарките са канибали и изяждат отровени хлебарки, които са яли вече Хлебомор, така ефекта се засилва. В сайта пише, че нимфите се хранят с течна храна. Може би тогава ще е необходимо и капчица , две вода в капачката, за да не засъхва Хлебоморът. Той е като каша, но после изсъхва.

# 3
Миналото лято изведнъж вкъщи започнаха да се появяват някакви странни буболечки.
Дъщеря ми е учила в университета за насекомите и успя да установи, че това са буболечки от ориза. В началото не вярвах, но като направих основно почистване на шкафовете, намерих пакет черен ориз, който почти напълно бяха изяли и вътре беше пълно с тях.
Не съм пръскала с препарати. Почистването на шкафовете беше достатъчно.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0% … D0%B8%D1%86%D0%B0

Не знам вашите дали са същите.

# 4
Не са същите. От снимката се вижда, че антенките са много по-дълги.

# 5
Аз вече се свързах с фирма, която да напръска, но от самото пръскане минаха 5 дни и аз все още виждам живи насекоми по стените... Затова започвах да се чудя наистина ли са хлебарки или нещо друго...
От фирмата не са ги виждали наживо (както казах, излизат по-скоро вечер) и общо взето напръскаха по ъглите и около первазите, но аз нямам идея къде се крият и откъде може да излизат... Sad
Още по-странното е, че в двете спални не държа храна..

# 6
Ако е пръскано срещу хлебарки няма как да са такива. При нас пръскат всяка година и имам наблюдения. Жив мор е, само трупове бяха в началото. След 3-4 години вече е профилактично. 

Можете да опитате с Айкън но !!!!!!! Трябва да заминете за два дена.

# 7
Ако е пръскано срещу хлебарки няма как да са такива. При нас пръскат всяка година и имам наблюдения. Жив мор е, само трупове бяха в началото. След 3-4 години вече е профилактично. 

Вие големи хлебарки ли сте имали или малки?
Защото при мен също виждам умрели, но все още има и живи движещи се, но тъй като са много малки, не мога да преценя колко много са живите и умрелите..

# 8
До колкото съм чела, в началото не се забелязват хлебарките, когато количеството им е по-малко. Забелязват се, когато инвазията вече е по-голяма. Вероятно затова не си виждала големите.
Щом има умрели, това е добре, препарата действа. Нужно е все пак време, за да се изтроявят всичките.

Имай предвид, че германската хлебарка може да лети. Виждала съм вечерно време как се събират край лампа на тераса от близката гора. Направо не можех да повярвам на очите си, мислех, че те са само в градовете, по канализацията.

# 9

Вие големи хлебарки ли сте имали или малки?
Защото при мен също виждам умрели, но все още има и живи движещи се, но тъй като са много малки, не мога да преценя колко много са живите и умрелите..

Ние сме блок и живеем под покрива. Гълъби и асансьорно подпространство са над нас, те са развърник на хлебарки. Та съм виждала всякакви разновидности и габарити.

Това което би могло да е при вас е да пръскано у дома но не и наоколо. И сега да продължава инвазията. Макар че те силно се активизират и се люпят основно напролет. При нас се спръска обикновено април май във всички общи части (стълбища, Маза,Асаньор, подполривно) и по желание в апартаментите. Ние пожелахме да има и вътре само първия път. След това намирахме само умрели у дома. От тогава всяка година се пръска само в общите части. Няколко години сме намирали по някоя жива и умрели на стълбищата. Последните 3-4 г. нито жива нито умряла.

Според мен няма значение какво точно е на снимката, защото препаратите са класифицирани и  действат върху насекоми,  акари и т. Н. Това очевидно е насекомо. И очевидно източника на тези насекоми не е обработен. Съответно те оттам и идват и ще идват.

# 10
Какво унищожаване на източника? Нощем, ако минеш по софийска улица, от шахтите излизат пълчища огромни черни ориенталски хлебарки. Виждала съм ги дори в центъра, пред Министерски съвет и ЦУМ, както и пред блока ни - по 30-40 50 и повече излизат от всяка шахта. Този източник никой не го прочиства от хлебарки. От там пристигат в блоковете, щом мине периода на действие на пръскането.

ПС В студентските години, бях виждала големите черни само на едно място в София. Масово имаше от германските кафяви. Сега черните ориенталски изместиха германските. От 5- 10 години не съм виждала  германските хбарки.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 15:41 от Diorela

# 11
Там където се живее Диорела. Не говоря за световен мор. Simple Smile

# 12
  • София
https://www.kontiki.bg/bg/page/%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0 … D1%88%D0%BA%D0%B8

Твърде вероятно е да е това. Ако сте от София, можете да съберете проба, като ги залепите на тиксо или в спирт и да ги донесете в НЦЗПБ, лаб. Дезинсекция, стая 532, тел. 029446999 в. 324.

# 13
Коте Боте, много полезна информация! Действително много приличат като форма на тези складови въшки. А поведенеието им същото ли е - предимно нощна активност?

# 14
Това е дребна живност. 1,5 до 2, 00 мм е много малък индивид. Полупрозрачни са. Често ги има по места с много книги и прах.

Общи условия

Активация на акаунт