Проблем с аналните жлези на каракачанка

• 511
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте , някой сблъсквал ли се е с проблем на аналните жлези при каракачанка ?
Как сте го лекували ? Искам да науча повече за този проблем !
 Имаме мъжко куче от тази порода на 10 години . Смея да кажа ,че води добър живот , но един ден видях , че
д**ето му е надуто адски много . Заведохме го на ветеринар и му биха антибиотик с очакването , че ще се отдуе
дадоха ни за още 1 или 2 пъти . След няколко дни се отду , но после стана като отворена рана , даже сега има няколко дупки като не знаем изобщо от къде са се взели . Четох , че трябва да яде за да а*а , но а*а съвсем по малко за голямо куче . Първите дни не ядеше , само лежеше на сянка разбира се . Сега почна да се храни , яде си месце и си пие водичка , даже като чува другите и баука . Видимо е добре , но не се движи . Само се мести от едно място на друго и си ляга .

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 12:59 от Moderator (Nikol)

# 1
Здравейте, нямам такъв опит, но мога да ви препоръчам ветеринар ако сте от София, с който да се консултирате: д-р Асен Атанасов от ветеринарна клиника Тимок. Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 2
Мисля, че ги изцеждат в такива случаи. Изцеждането не се прави рутинно, както някои имат навик, но ако е толкова подуто, не се чака да се подуе до степен да се спука, както е станало. Трябва са го закарате на ветеринар, почти със сигурност има абсцес, хубаво да промият и да изпишат антибиотик. И да, не трябва да има запек, нито диария, твърдите добре оформени изпражнения изпразват и поддържат аналнитв жлези здрави. Посъветвайте се на каква диета да е, да пие повече вода, ако трябва и слабително  ще се даде, да се изчисти.

10 години за каракачани е сериозна възраст, храненето трябва да е съобразено и с това.

# 3
До колкото разбрах не е препоръчително да ги изпразваме ние защото има голям риск да не се изпразнят изцяло , а да го направи специалист . Та така де ду*ето вече се отду както казах , но останаха едни отворени дупки големи колкото дебелина на палец . Даван му е антибиотик по препоръка разбира се. Мием си го и си го мажем по няколко пъти на ден . Притеснява ме , че не се разхожда , а само лежи . От нищото му се появи това . Беше си много , много добре.

# 4
Да, трябвало е ветеринарят да му ги изцеди. Тези дупки са, понеже се е спукала торбичката, затова се е отдуло, и това е по-непрепоръчително, отколкото да не се стигне до такова спукване и рани. Добре е ветеринарят да го направи, а не да се спука някъде у вас, и от гледна точка на това да види какъв е секретът, който се е на събрал, ако трябва да го изследва. Дали е чиста течност от жлезите или има примеси, издаващи някакъв проблем. Аз бих за карала кучето при друг ветеринар.

# 5
Ветеринар. Тези рани са болезнени е е хубаво да го видят отново. Лято е, има мухи, замърсява се. Отделно, че може да се изхожда малко, защото вътре може нещо да притиска. Това, че лежи повече от обикновено също показва неразположение.

# 6
Ветеринар. Тези рани са болезнени е е хубаво да го видят отново. Лято е, има мухи, замърсява се. Отделно, че може да се изхожда малко, защото вътре може нещо да притиска. Това, че лежи повече от обикновено също показва неразположение.

Днес го видях прав за пръв път от 2 седмици нялъде. Пишкаше и пи водичка. Видимо е добре лае си, мести се, хапва си вкусотийки. Свкаш не го боли както преди, но пак си лежи.

# 7
Най-важното не сте казали: с какво го храните и каква му е консистенцията на акото? За да се натискат и изпразват жлезите, акото не трябва да е прекалено меко.

# 8
Най-важното не сте казали: с какво го храните и каква му е консистенцията на акото? За да се натискат и изпразват жлезите, акото не трябва да е прекалено меко.

Храним го с мезце . От време на време с малко гранули . Акото му е средно нито гъсто , нито рядко . Да важно беше да ака , защото то притиска и така изпразва жлезите .

# 9
Липсват фибри в тая диета и според мен това е причината. Особено ако са някакви по-нисък клас гранули и му се дават и кокали.

# 10
Да, давай му и варени зеленчуци, в бульона от месото ги сварявай. Виж BARF диетата за кучетата (ако иска сурово месо), горе-долу ще се ориентираш какво да му даваш. Но съседите до нас имаха каракачанки, хранеха ги с варено месо и зеленчуци, по някое сварено яйце и пр.

# 11
Да, това звучи като много добър вариант. Сурово месо не препоръчвам, защото не се знае как, къде и колко време е седяло, а и от него страшно много мирише акото.

# 12
Благодаря за съветите .  Специално от тоя приятел ме е страх по - принцип ама сега като е болничък е по - кротичък . Не давам на кучетата си сурово месо от страх , че може да се озлобят и да почнат да хапят .Винаги обработено .   
Тия дни кучо е добре . Уж е болен ама лае , върти се , става от време на време . Видимо е по - добре .

# 13
Много съм изненадана от нещата, които прочетох. Да се оправя кучето пожелавам.

# 14
Много съм изненадана от нещата, които прочетох. Да се оправя кучето пожелавам.

Кое те изненадва ?
Кучо се чувства все по - добре . Все по често става , пийва си повече водичка , баука с другите кучовци . Стои цял ден на сянка . Дупето е по добре мажем си го редовно , изхожда си се .
През живота си съм гледала адски много кучета , но никога не съм се сблъсквала с такова нещо .

Общи условия

Активация на акаунт