Отказ от българско гражданство

• 1 820
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте! Желая да се откажа от българското си гражданство, като вече предварително разполагам с друго чрез натурализация. До болка съм запозната с процедурата, знам как се извършва, но исках да видя дали има някой тук, който вече е преминал лично през подобен отказ? Споделете изживяванията си!

# 1
  • Далечният изток
И за какво ви е?!
Отказвайте се, щом си знаете как става и приключвайте.

# 2
Защо ще се отказвате? Нямате право на двойно гражданство ли?

# 3
  • По света и у нас
България сигурно ги мъчи да си вадят бг паспорт като пътуват

# 4
Какви толкова преживявания. Решаваш, действаш и това е. Ако не си решил/а, тогава не действаш и оставяш нещата, както са си.

# 5
България сигурно ги мъчи да си вадят бг паспорт като пътуват
Направо си е мъчение.За посолството се взима час ужасно трудно, почти невъзможно, а и другото неприятно-българсият паспорт важи само за срок от 5 години, дори 4 години и половина,  тъй като трябва да бъде валиден а поне 6 месеца към датата на пътуването (за справка английски паспорт на възрастен важи за 10 години)
Та разбирам отлично автора

# 6
Никъде не съм казала, че е трудно или сложно, просто искам да чуя личния опит на други хора.
И за какво ви е?!
Отказвайте се, щом си знаете как става и приключвайте.

Това и правя?

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 17:05 от Moderator (Nikol)

# 7
  • По света и у нас
Аз още не съм се отказала от БГ гражданството. За сега митничарите не са ми голяма пречка. Като ме попитат имат ли децата ЕГН-та, казвам НЕ.
От посолство паспорт не вадя като знам какъв цирк беше последния път.

# 8
Аз не разбирам смисъла на темата, ако трябва да съм честна.
Хем авторката е запозната с процедурата, хем очаква лични преживявания. От какво естество? Патриотични, бюрократични, морални?
Или е Ружа Игнатова?

# 9
А защо се налага да се откажете от българското си гражданство?

В Европа се пътува с лична карта. Паспорт отдавна не се налага да се изважда и хората не го правят.

# 10
Въпросът на авторката от нейния първи пост наблягаше повече на емоционалната страна. Сега заговори за други неща. Според статистиката през 2024 година 307 души са подали за освобождаване от българско гражданство.шансът да пишат тук клони към нула.

От сайта на Народното Събрание. Копирате линка:

https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/77317

file:///C:/Users/USER/Downloads/70664351-554-06-6.pdf

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 19:51 от Dimana12

# 11
Да използвам темата да питам: защо паспортите ни са валидни само 5 години??? На практика всяка 4,5г трябва да се сменя. Повечето държави дават 10г. Пълно безобразие

# 12
В зaкона пише 5 или 10 години.Нямало още технически условия, спореd бтв. В Канада са също 5 или 10 години по желание.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/darzhavata-ostava-dlazhnik-na-gr … za-10-godini.html

# 13
Аз имах предвид дали България може да откаже освобождаване от гражданство.

Имам чувството, че на различни езици говорим - не се заяждам.

# 14
Аз имах предвид дали България може да откаже освобождаване от гражданство.

Имам чувството, че на различни езици говорим - не се заяждам.

Не, не могат

Общи условия

Активация на акаунт