Отговори
Здравейте. Наскоро открих приложението и мисля, че е много полезно! Обаче забелязах, че скъпо платено изследване, което си правих за над 500лв., не е качено. Почти всички други платени прегледи, основно от провинцията - са, а това, правено в София, не е достъпно. Обадих се, казаха че само по имейл изпращали резултата (ямр, който получих), но аз предпочитам всичко да е достъпно на едно място. Също мисля, че вероятно нещо не е много изрядно, ако не поддават информацията централно. Това нормално ли е?

# 1
Тук пише, че трябва всичко да се въвежда и да 'напомните' на съответните медицински специалисти да въведат данните ако са забравили - https://his.bg/bg/citizens/faq
Или ги мързи, или не знаят как..

# 2
Аз имам и качени и не качени платени прегледи. Мисля, че тези, които не са качени, не са минали през касов апарат.

# 3
  • София
Структури, които не са обвързани с НЗОК нямат задължителност, към попълване на вашето досие.

# 4
Длъжни са - 'Медицинските и немедицинските специалисти в лечебните и здравните заведения са длъжни да създават електронен здравен запис в Националната здравноинформационна система (НЗИС), независимо от здравноосигурителния статус на гражданите и източника на финансиране на съответната дейност. Това е записано в чл. 28г, ал. ал. 3а, 3б в Закона за здравето. Може да напомните това на медицинските специалисти, които са забравили да въведат данни за извършената Ви дейност.'
Ако не попълват - подава се сигнал да ги проверят защо.

# 5
Структури, които не са обвързани с НЗОК нямат задължителност, към попълване на вашето досие.
Това не е вярно!
От Закона за здравето
Скрит текст:
Електронният здравен запис представлява електронен документ или съвкупност от електронни документи за всяка една от извършените от медицинските и немедицинските специалисти в лечебните и здравните заведения дейности, включително дейностите, извършени от разстояние, с които се създава или използва здравна информация за гражданина или които са относими към неговото здравословно състояние, независимо от неговия здравноосигурителен статус и източника на финансиране на съответната дейност.

# 6
И аз имам и качени, и некачени прегледи и изследвания. Забелязах, че понякога качват платено изследване доста време след като е минало, предполагам не им се занимава.

# 7
Възможно ли е просто информацията да идва със закъснение? При здравните осигуровки е същото. Когато за даден месец ми е платено, това не се отразява веднага. Минава време, поне месец.

# 8
Не. Те попълват информацията онлайн, директно в системата. Последно като ходих на платен преглед - в края на прегледа доктора въведе какви изследвания е направил, предписано лечение и т.н., разпечата документа и ми го даде. Като излязох, от любопитство погледнах в приложението - беше си отразено.

Общи условия

Активация на акаунт