Шестокласници 2026/2027

• 18 567
  • 506
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Добре, ама след седми клас нямаш още 16 и образованието е задължително. Къде те пращат, ако никъде не кандидатстваш - където има място, както в първи клас?
Мога да се разровя из наредбите, но знам, че тук това винаги има кой да го каже наготово. Wink

# 496
  • Пловдив
Аз не познавам някой, който не знае че след 7-ми клас се кандидатства.
Не искам да звуча снисходително, просто съм учудена.
Във статискиките за максимален и минимален бал има такъв за всяко едно училище, в което се обучават деца след 7 клас.

# 497
  • Пловдив
В моето семейство сме невежи - не знаем неща, които ги знае всеки, но четейки Закона за предучилищното и училищното образование и НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, твърдо оставам с впечатление, че следва да има и общообразователни, непрофилирани паралелки, които не са част от държавния план-прием и за които не се кандидатства.
Както и да е, сори, че разбутах темата с невежеството си, не беше нарочно. Дъщеря ми и тя като мен невежа, но ще си намери място някъде без уроци и курсове.

# 498
Никой не е казал, че не може без уроци и курсове. Но кандидатстването е през системата. Освен, ако не чакате т.нар. 5 класиране, което вече е по училища с отделен прием за останалите свободни места.

За сега се успокоявам, че има време и не искам още да почвам да мисля в тази насока.

# 499
Независимо дали паралелката е профилирана, професионална или общообразователна, кандидатстването е централизирано. Системата е една и съща за цялата страна и през нея се кандидатства за училища в различни области едновременно.
Места, разбира се, има за всяко дете.

# 500
Дъщеря ми и тя като мен невежа, но ще си намери място някъде без уроци и курсове.
Разбира се, че ще си намери. Всяка година имам примери за деца, които събират по-висок бал без уроци и курсове от други, ходещи на такива. Нищо не гарантира успеха така, както съзнателната подготовка. Ако нямаш самосъзнание, и на десет школи да ходиш, все тая.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2026, 21:37 от Куче-рибка

# 501
Мисля, че децата от същото училище остават в него и без класиране, както остават след четвърто клас. Ако не повтарят класа, разбира се. Но може и да греша, не едно и две неща са променени, откак ние бяхме ученици.

7 клас класирането е централизирано и всички подават заявления за кандидатстване през сайта на МОН. Няма такова - учил съм в МГ до 7 клас и продължавам. Кандидатства се отново, дори за квартално СУ. Така че НВО изобщо не е за подценяване особено, ако става въпрос за хубаво училище. А борбата в големите градове е ужасна.
МОН мисля, че точно за нашия набор приеха изменение, ако детето е влязло в 5. клас в МГ, може да продължи и без да кандидатства отново в МГ. Имаше включени и природоматематически гимназии в това изменение.
Не, това не е прието, единствено бе обсъждано в пространството.

# 502
  • Варна
След 4. клас реших да преместя моя син от кварталното училище в друго по район. Води се от хубавите училища в града, основно е. На матурите след 4. клас имаше 100 т. и 85 т. Ами хвана някакъв много последен влак на сигурно най-последното класиране. Даже му бяхме казали, че остава в старото училище. А в новото училище в неговия клас имаше 5 нови деца, което ме кара да мисля, че подобна е била картинката и в другите класове. Борбата не е била за 2-3 свободни бройки.
Гледах, че тази година във Варна първокласниците са с около 85 по-малко спрямо миналата година. Та това са децата на цяло едно училище.
С тази демография места ще има, въпросът е къде са те.
Аз съм завършила ЕГ, ние бяхме 8 паралелки, сега приемът е за 4.

# 503
Мисля, че децата от същото училище остават в него и без класиране, както остават след четвърто клас. Ако не повтарят класа, разбира се. Но може и да греша, не едно и две неща са променени, откак ние бяхме ученици.
Грешиш. Без значение, че детето учи в СУ, то не остава автоматично там. Всички деца минават през централизирано класиране на база резултатите от НВО, стандартно си удвояват, но в различните училища е възможно единия резултат да се утрои, а другия да участва в балоборазуването веднъж. Добавят се две оценки от свидетелството за седми клас, определени от училището. Там оценката се преизчислява в точки като Отличен 6 са 50 точки, а среден 3 = 15 точки.
Редят се желанията съобразени с бала на ученика, защото с бал 300, ако пише само желания с бал над 400 просто ще остане да запълва свободни места на трето и четвърто класиране.
Момичета, не се шашкайте. Знаете си резултатите на децата от четвърти клас, заложете малко по-ниски за седми и огледайте последните три години във вашия град какви паралелки е имало, как се образува бала и д какъв минимален бал са влизали в това, което искате. След това редите от най-желатото към по-малко желаните ш на края приемлива паралелка за която бала на детето и поне +20-30 точки над минималния в предни години.

# 504
  • София
За съжаление в София за момичетата е ад на n-та. И за момчетата, но адът е на малко по-ниска срепен като че ли за тях. Трябват много високи нво-резултати за езикови и математически гимназии. И да, може и в по-нискобалови училища да отиде детето.  Но е хубаво да има избор, по възможност.

# 505
Веднъж вече минах по този път и то с момиче, извън София. Не всички имат възможност да се борят за ЕГ, а останалите възможности може изначално да са силно стеснени. Радвам се, че номер 2 има възможности и ще има избор на теория, на практика желанието е едно конкретно и най-подходящото за него.

# 506
Допълнителните уроци не вливат автоматично материала им в главата. Ако детето бойкотира уроците и не полага усилия са пари хвърлени на вятъра.  Надявам се да осъзнаят какво искат и да положат усилия.

Общи условия

Активация на акаунт