Болки в ходилата

• 649
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте !Потърсих тема близка до моя проблем ,но не открих.Случаят ми е следния .Млада жена на 23 години съм страдам от Поликистозни яйчници и Инсулинова резистентност както и скоро ме оперираха за премахване на голяма киста.В момента съм на противозачатъчни.Обяснявам тези подробности тъй като съвкупността от тях доведе до качване на около 15/20 кг над идеалното според годините и ръста ми тегло.Аз съм ниска с малко стъпало и тези излишни килограми  в комбинация с работа на крак и в постоянно интензивно движение водят до адски подувания и много остри болки предимно в областта на петите .Използвам само висок клас маратонки предназначени за тичане ,които до някъде поне за няколко часа намалят болката ,но тя винаги е там и след 3-тия час на крак едвам стъпвам.Ако съм у дома естествено без тези маратонки едвам стъпвам от едната стая до другата напоследък .Пробвах какво ли не от уж ортопедични стелки до постоянно киснене в студена вода до масажи ала нищо не помогна .Имате ли някаква “бабина рецепта “ или трик за който може би не съм чула .Благодаря предварително

# 1
Повдигане на краката нависоко за около 20 минути всеки ден след работа. Но не малко повдигане, а 70-90 градуса на стената.

Също слагане на лед на стъпалата.

# 2
  • София
Магнезиево масажно олио. Плуване.
И почивка с крака на височина над тялото.

# 3
Допълнителна пета за вътре в маратонките, така че да повдигнат петите ти и да преместят тежестта малко напред.

https://www.drogeriyabg.com/product/618/stelki-za-obuvki-za-nabi … ovareni-peti.html

https://ortopedia.bg/vsichki-artikuli/silikonovi-omekotqvashti-peti-za-obuvki/

# 4
Остри болки в областта на петите - направете рентгенови снимки, възможно е да имате т.нар. екзостоза - ошипявания на петите, при които се получават болки при стъпване.
Второ - болки в ходилата - възможно нервно увреждане на краката от повишаване на кръвната захар. Щом сте с ИР, възможно дори при стойности на кръвната захар 6-7 да се получи - полиневритен синдром.
Не е лошо да се мине преглед при лекар и да се установи проблема.

# 5
  • София
Или възпален ахилес, който трябва да се лекува.
А може и свода да пада.
Бабини илачи няма. Намаляване на теглото и преразглеждане на работната позиция.

# 6
И аз залажам на шипове.

# 7
Защо не потърсиш помощ, за да отслабнеш и болката ще изчезне?
Диетолог имам предвид.

# 8
Тези килограми в повече със сигурност не са от полза на тялото, но то също не е от стъкло.
Само от килограмите или основно от тях - малко вероятно.
И как да има повече движение като те може да стои на крака?
Иначе ясно - разходки и кардио.
Но как?
Към авторката - пий вода редовно.

# 9
Сваляне на теглото отново до нормалното. Разбирам че с тези проблеми е трудно, но не е невъзможно. Ако трябва си сменете и работата с такава на която да не сте нон стоп на крак.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:59 от Borqna Sto 771419

# 10
Защо не потърсиш помощ, за да отслабнеш и болката ще изчезне?
Диетолог имам предвид.
Сега виждам ,че съм пропуснала да го отбележа в публикацията ,но аз работя по въпроса с килограмите ,но естествено 20 кг не се свалят ей така за 1-2 месеца особено с тези съпътстващи фактори .

# 11
Моя съвет е да смениш обувките, т.е. пробвай различни варианти. Аз примерно/ с наднор. тегло, разширени вени и почти дюс табан/ не мога да търпя точно тези "пружиниращи" маратонки и ортопедчни стелки. Страшно ми натоварва крака и вените и изпитвам болки.Най -добре се учвствам с твърда подметка, пета на 2,5см-3см., отпред 1см. Но пак казвам това е индивидуално.

# 12
Плантарен фасциит, предполагам. Втора година се боря с това нещо.

Първо непременно иди на ортопед, да ти направят снимка, защото се получава ошипяване на петата, а то се лекува по друг начин.
Ако е това, което казвам, ще ти дадат противовъзпалителни, колаген и физиотерапия. Няма смисъл да се мажеш с мазила, защото петата е дебела, а те трябва да достигнат под нея, което става със специален уред при физиотерапията. Най-важно е сутрин преди да стъпиш на пода да направиш специално разтягане на стъпалото, упражнения и масаж, а не да се бухнеш направо на твърдия под. Ортопедът ще ти покаже, а и в интернет има много упражнения и за вечер, които наистина помагат, търкаляне на топка, или бутилка със стъпало и на стена. Виж ги.

Какви силиконови стелки за пети,  ще ти препоръча ортопедът.

Проблемът е гаден и не минава от само себе си, иди на лекар. И да, причината е вдигането на теглото. Но няма да отшуми с отслабването, това е възпалително, а някои казват и дегенеративно заболяване.

И понеже искаш и бабина рецепта - много помага вълшебният зелев лист  Wink

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 16:39 от Iris04

# 13
Плантарен фасциит, предполагам. Втора година се боря с това нещо.

Първо непременно иди на ортопед, да ти направят снимка, защото се получава ошипяване на петата, а то се лекува по друг начин.
Ако е това, което казвам, ще ти дадат противовъзпалителни, колаген и физиотерапия. Няма смисъл да се мажеш с мазила, защото петата е дебела, а те трябва да достигнат под нея, което става със специален уред при физиотерапията. Най-важно е сутрин преди да стъпиш на пода да направиш специално разтягане на стъпалото, упражнения и масаж, а не да се бухнеш направо на твърдия под. Ортопедът ще ти покаже, а и в интернет има много упражнения и за вечер, които наистина помагат, търкаляне на топка, или бутилка със стъпало и на стена. Виж ги.

Какви силиконови стелки за пети,  ще ти препоръча ортопедът.

Проблемът е гаден и не минава от само себе си, иди на лекар. И да, причината е вдигането на теглото. Но няма да отшуми с отслабването, това е възпалително, а някои казват и дегенеративно заболяване.

И понеже искаш и бабина рецепта - много помага вълшебният зелев лист  Wink

Благодаря ви!В интерес на истината ,да теглото допринася ,но дори преди качването им имах този проблем .Много мои познати ми казваха “отслабни и ще се оправиш нищо ти няма” ,но то вътрешното усещане си говори .Надявам се все пак да има решение този проблем тъй като афектира изключително много така или иначе забързаното ми ежедневие .

# 14
Аз се мажа с този крем за такъв тип проблеми. Във всеки случай не би навредил.

https://seastarsshop.bg/en/product/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%8 … y-75%D0%BC%D0%BB/

Общи условия

Активация на акаунт