Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 4 430
  • 129
  •   1
Отговори
# 120
plutonian, взимаш ли хормон за ЩЖ? А метформин? Холестеролът е висок, но не е много висок, а и при хипофункция е нормално да е висок, зарад изабавения метаболизъм. По повод инсулина - правила ли си натоварване с глюкоза (ОГТТ)? Ако не си - добре е да го направиш, за да се види проблемът в дълбочина. Важно е ОГТТ да е трикратен, с трикратно измерване и на инсулина, а не само на кръвната захар.

# 121
Да, пия еутирокс, витамини, селен, пробиотици. За захарта не пия нищо, от лятото започнах с фастинг дни, за да коригирам теглото си. Ще си запиша пак час при ендокринолог, да видим какво ще каже. Пак идва зима, пак идва гадното чувство на студ, песимизъм.

# 122
За мен си с хипофункция и трябва да вдигнеш дозата на хормона, но щом искаш, отиди при ендокринолог и виж какво ще ти каже.

# 123
  • Варна
И за мен трябва да си увеличиш дозата - сподели, ако искаш каква е, променяна ли е и т.н. Може би трябва да направиш ОГТТ, инсулина е висок - не фрапантно, но висок, КЗ е ок, но не е ясно на 1-2 час какво става. Холетеролът не е зле, триглицеридите са супер. LDL се завишава от хипофункцията, а щом триглицеридите ти са добре, значи не прекаляваш с въглехидрати, което е супер и за инсулина.

# 124
Приемам 75/100 по 4-3 пъти седмично, станах още по-фанатична в спазването на пауза от прием на хапчето до кафето, стягаше ме гърлото, мислех си да не влизам в хипер, а то никак не е добре положението. Поразредих и витамин Д, че уж е лято, две седмици преди изследването спрях комплекса витамини, за да не маскира вит. Б резултата. Поне нямам омазняване на черния дроб, казаха на ултразвуков преглед. Покрай първите дни на фастинг съм си мерила глюкозата в различни часове - около 4 и нещо е, не ми се рови много в тази посока, защото поне внимавам с храненето.

# 125
  • Варна
Звучи добре, значи вероятно стъпката е увеличаване на дозата.

# 126
Plutonian, само две неща от мен - вит Д не се спира преди изследване, защото нивата му веднага започват да падат. Колкото до черния дроб - през ноември на ехограф ми казаха, че съм с леко омазняване на черния деоб, но през февруари на фиброскан "късна" много тежка стеатоза. Ако си с наднормено тегло и натрупвания на мазнини около корема - силно ти препоръчвам фиброскан и изследване на чернодробни ензими.

# 127
Какво е това фиброскан, за първи път го чувам Simple Smile

Винаги спирам вит.Д преди изследване и лекар ми е казвал и в лабораторията ме питат дали не пия. Последно не бях пила повече от 2-3 месеца и си ми беше точно в средата на границата.

# 128
Mibobo, прилагам линк за фиброскан. За вит Д го четох от д-р Кадъм.
https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili … -na-cherniya-drob

# 129
Благодаря, ще прочета сега.

Относно витамините които и да са, моята логика е, че когато не е спрян не мога да знам какво е истинското ми ниво и колко в изследването е отразено от външния прием. Тоест как да знам колко да продължа да приемам, за мен е заблуждаващо така.

Общи условия

Активация на акаунт