Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 626
  • 475
  •   1
Отговори
# 120
plutonian, взимаш ли хормон за ЩЖ? А метформин? Холестеролът е висок, но не е много висок, а и при хипофункция е нормално да е висок, зарад изабавения метаболизъм. По повод инсулина - правила ли си натоварване с глюкоза (ОГТТ)? Ако не си - добре е да го направиш, за да се види проблемът в дълбочина. Важно е ОГТТ да е трикратен, с трикратно измерване и на инсулина, а не само на кръвната захар.

# 121
Да, пия еутирокс, витамини, селен, пробиотици. За захарта не пия нищо, от лятото започнах с фастинг дни, за да коригирам теглото си. Ще си запиша пак час при ендокринолог, да видим какво ще каже. Пак идва зима, пак идва гадното чувство на студ, песимизъм.

# 122
За мен си с хипофункция и трябва да вдигнеш дозата на хормона, но щом искаш, отиди при ендокринолог и виж какво ще ти каже.

# 123
  • Варна
И за мен трябва да си увеличиш дозата - сподели, ако искаш каква е, променяна ли е и т.н. Може би трябва да направиш ОГТТ, инсулина е висок - не фрапантно, но висок, КЗ е ок, но не е ясно на 1-2 час какво става. Холетеролът не е зле, триглицеридите са супер. LDL се завишава от хипофункцията, а щом триглицеридите ти са добре, значи не прекаляваш с въглехидрати, което е супер и за инсулина.

# 124
Приемам 75/100 по 4-3 пъти седмично, станах още по-фанатична в спазването на пауза от прием на хапчето до кафето, стягаше ме гърлото, мислех си да не влизам в хипер, а то никак не е добре положението. Поразредих и витамин Д, че уж е лято, две седмици преди изследването спрях комплекса витамини, за да не маскира вит. Б резултата. Поне нямам омазняване на черния дроб, казаха на ултразвуков преглед. Покрай първите дни на фастинг съм си мерила глюкозата в различни часове - около 4 и нещо е, не ми се рови много в тази посока, защото поне внимавам с храненето.

# 125
  • Варна
Звучи добре, значи вероятно стъпката е увеличаване на дозата.

# 126
Plutonian, само две неща от мен - вит Д не се спира преди изследване, защото нивата му веднага започват да падат. Колкото до черния дроб - през ноември на ехограф ми казаха, че съм с леко омазняване на черния деоб, но през февруари на фиброскан "късна" много тежка стеатоза. Ако си с наднормено тегло и натрупвания на мазнини около корема - силно ти препоръчвам фиброскан и изследване на чернодробни ензими.

# 127
Какво е това фиброскан, за първи път го чувам Simple Smile

Винаги спирам вит.Д преди изследване и лекар ми е казвал и в лабораторията ме питат дали не пия. Последно не бях пила повече от 2-3 месеца и си ми беше точно в средата на границата.

# 128
Mibobo, прилагам линк за фиброскан. За вит Д го четох от д-р Кадъм.
https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili … -na-cherniya-drob

# 129
Благодаря, ще прочета сега.

Относно витамините които и да са, моята логика е, че когато не е спрян не мога да знам какво е истинското ми ниво и колко в изследването е отразено от външния прием. Тоест как да знам колко да продължа да приемам, за мен е заблуждаващо така.

# 130
Аз съм почти в зелената зона на bmi вече, но мога да сваля още малко. Внимавам за холестерола в изследванията след като имахме инсулт в семейството и ще си го следя и вбъдеще. Изобщо от тази щитовидна се отваря широко капакът на кутията на Пандора.

# 131
Acid, а с направление дали може да се мине този "Фиброскан"? Simple Smile Ти в "Токуда" ли го прави? Има ли конкретен специалист, който препоръчваш, или това изследване по принцип се прави от един лекар там?

# 132
Гърненце, не знам. На мен ми го правиха рутинно при двата престоя в св. Иван Рилски. При приемането правят ехограф на коремни органи + фиброскан. И двата пъти бях при един и същ лекар. Доколкото знам фибросканът в св. Иван Рилски е добър, пред кабинета в отделението чакаха и други хора, но не съм разпитвала дали е с направление или не.

# 133
Да питам нещо глупаво, само защото сме анонимни, иначе не бих… забелязвам, че още от първия-втория ден откакто взех да пия л тироксин ми се промени биохимията “там долу”. Преди това месеци наред не е имало разлика, но рязко като че ли сега имам по-увеличено течение… това изобщо възможно ли е или някаква случайност

# 134
  • София
Чета ви и съм много признателна за цялата информация и насоки. Не се включвам често, тъй като все още нямам самочувствие, че мога да допринеса с нещо съществено, но пиша, за да споделя преживяване, което може да е полезно за все още търсещите ендокринолог в София, а и за да поискам коментар.
Сто пъти вече се заричам да не ходя по лекари, а да се самодозирам с насоките от тук, а и наличната информация в нета, основно на английски език. Въпреки това за контекст - диагностицирана съм с Хашимото: ехографска находка, МАТ: 301, ТАТ: 14 през август 2024, съпътстваща ИР. Въпреки това, понеже мина повече от година от както жлезата е гледна на ехограф, а и след положителни отзиви за ендокринолог в София, който се интересува от FT3 и коментира rFT3, си викам може пък да намеря партньор, с когото да коментирам цялостно положението си. Записвам час за след близо два месеца, чакам пред кабинета повече от час и половина след записания час. Влизам, питат ме дали пуша, щото той щял да си запали. Не ми се беше случвало повече от 20 години лекар да пуши в кабинета срещу мене, ама си викам, и той е човек, все пак вече е 19.40. Следва:
1. Е как па отслабнахте с 20 килограма за 5 месеца - бях на елиминациона диета и внесох отново спорта в живота си веднага, щом успях да стана от дивана;
2. С поднормено тегло сте -  59 кг., 169 см., еми не съм;
3. Не конвертирате добре -  последни резултати: 07.2025 - FT4:19.80 (до 22), FT3: 3.74 (3.2-6.Sunglasses;
4. Трябва да обсъдим допълнителен прием на T3;
5. По какъв начин нивата на антителата влият на Вашия живот - след като изключих глутена от диетата си МАТ спадна от 301 до 95, не ми е важно, ама е факт;
6. Защо нямате изследвания на FT3 и FT4 преди да започнете прием на хормон - тогавашната ми ендокриоложка се вълнуваша само от TSH, а за мен материята беше напълно непонятна;
7. Аз смятам, че трябва да спрете всякакво лечение на 20 дена и тогава да изследваме, ама Вие няма да се съгласите, щото искате да си пиете Акутирокса??
8. Изгони ме от кабинета.
Сега, аз нямам никакво намерение да си спирам хормона, смятам да изследвам отново TSH, FT3, FT4, Vit D  и антитела за информация, но ми е важно да ми кажете аз ли съм луда и преигравам? Последните изследванията са
07. 2025: TSH - 0.953, FT4 - 19.80 (до 22), FT3 - 3.74( до 6.80), приемем 3.5 Акутирокс (=70 мкг). А да, ехографски преглед нямаше - щото какво да е станало за една година?

Общи условия

Активация на акаунт