Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 4 012
  • 114
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Според мен отиди в Ендокринологията, ако не си стигнала до там. На една позната така я бяха докарали с ТСХ над 100, попаднала е на някаква професорка там, която й е помогнала.

# 31
  • Варна
Аз съм стигала до 40 само, но отново с лтироксин свален, тоест друга причина реално.

# 32
Здравейте дали някой скоро си е купувал Синактен разтвор за стимулационен тест на кортиозол и от къде? В Гърция и Турция липсва.. И като цяло някой знае ли дали има някаква вреда от този тест?

# 33
Здравейте, ако не е проблем, бихте ли дали мнение за долните резултати? Предишния ден беше пуснат само TSH, излезе 5.2 и затова повторихме, този път заедно с останалите хормони и антителата. Досега най-висок е бил 3.2, като миналата година беше паднал на 1.4 без лекарства.
Витамин D е в граница, B12 е по-скоро към долна граница (те са в изследванията от предишния ден).

# 34
Ти явно си от отдавна в хипофункция, щом споменаваш, че TSH някога си е бил 3.2.
Плюс това, за определяне функцията на жлезата, се гледат FT4 + FT3, не TSH.

# 35
Тогава ходих на ендокринолог, опипа жлезата, гледа я на ехограф и каза, че не вижда проблем с нея. Доста нечетлив е амбулаторния лист, но е взела под внимание каквито изследвания съм й занесла, вкл. обременяване с глюкоза, ст-ти на вит. Д и т.н.

Това са ми изследванията от предпоследния пакет (последния го пуснах горе с въпроса):

Благодаря за отделеното време, в сряда гинеколожката ми ще ги гледа и ще ме сложи на л-тироксин, тя високо TSH не търпи, въпреки че не целя бременност в момента.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 23:10 от Adalind

# 36
Това би било хубаво решение, защото оптималната стойност на TSH е 1 - 1.5, най много до 2. Дори и да не целиш бременност. Simple Smile Нали, все пак, трябва да се поддържаме в максимално добра кондиция. Simple Smile
Пак натъртвам, обаче, че се гледат предимно стойностите на FT4 и FT3.

Важно е да наваксаш и дефицитите на витамини и минерали. Не знам дали си тествала Желязо, Фертитин и т.н.

Изследвай и Инсулин + Глюкоза сутрин, еднократно, на гладно.

А ти, всъщност, имаш ли симптоми? По какъв повод си пускала изследвания?

# 37
Да, разбирам, че FT3 и FT4 не са оптимални.
Имам час за годишния гинекологичен преглед и пускам определен набор изследвания, които знам, че ще иска да види, включително TSH, vit.D и B12.
Иначе вкъщи имам глюкомер, вчера мерих последно, 4.4 на гладно и 5.2 час и половина след хранене. За инсулина още от предишното обременяване с глюкоза знам, че беше в референтни, но не оптимални стойности.
Иначе вечният симптом е няколко кг, които искам да сваля. Когато много се закучат - това е знакът ми за проверка на захарта и щитовидната Joy
Желязо и феритин не съм пускала, може след прегледа да го направя, заедно с каквото друго евентуално изскочи (ОГТТ вероятно).

# 38
Здравейте, хора! И аз влизам в клуба на Хашимото със завишен ТСХ и ми предписаха Л тироксин. Малко ми е притеснено да го пия, заради страничните ефекти, но мисля утре да се престраша.

# 39
  • Варна
Здравейте, хора! И аз влизам в клуба на Хашимото със завишен ТСХ и ми предписаха Л тироксин. Малко ми е притеснено да го пия, заради страничните ефекти, но мисля утре да се престраша.

Няма нищо страшно - тук повечето пием. А как са останалите хормони - Т3 и Т4? TSH не е особено важно всъщност.

# 40

Странични ефекти може да има при предозиране. При адекватна доза ще имаш нормален живот.

# 41
Да, ще надебелееш и ще ти пораснат косми от хормона Trollface

# 42
  • София

Laughing Хепи, не я плаши.

Странно ми е какви странични ефекти се очаква да има, то е по-страшно сегашната симптоматика.

# 43
  • Варна
Да, и аз това се зачудих - хипофункцията е супер тегава... дори да предозираш и да стане хипер, малко съцебиене, намаляш хормона и всичко е ок. Ще го пия доживот, като вече минаха 4,5г и съм си повече от перфектно

# 44

Шегата настрана, но откакто пия хормони, окосмяването ми по тяло, лице, навсякъде ... напълно изчезна. Simple Smile Та, при мен си беше като хапче за безкосмие. Естествено, в комбинация с някои други методи и стратегии, но смятам, че и хормоните оказаха голямо влияние.

Общи условия

Активация на акаунт