Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 564
  • 475
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, след доста тревоги и стрес съм с тези резултати…Според ендокринолога са наред, а аз не се чувствам никак добре. Да търся ли другаде причината? С Хашимото съм, имам изменения на жлезата, имам увеличени лимфни възли около жлезата, имам и две малки възелчета. Не пия хормони в момента.

# 376
Щитовидните са добре, много странен инсулин Thinking каква е глюкозата? Инсулина се вдига около 5 пъти на първия час и спада до началната стойност... Като оптимална пише под 10, но е редно да е около 5, а 2 е доста ниско... и скача до 62...

# 377
Мари, и аз щях да питам къде е глюкозата и какво означава "не се чувствам никак добре"?

# 378
Допълвам с глюкозата. Имах гестационен диабет по време на бременността, но май доста години преди това глюкозата ми беше в  горна граница. ГД открихме след обременяването, на гладно глюкозата ми тогава беше 5.6, което за бременни беше по-неприемливо. Иначе чувствам голяма умора и се задъхвам много лесно (отдавам го и на малкото сън и грижите покрай детето, но май не е само това…).

# 379
Хм, това, което ме кара да мисля за нарушена глюкозна толерантност е ниският инсулин и "високата" захар на 0 мин. Такива "нелогични" резултати има при начален етап на изчерпване на панкреаса. Тогава и нома-индексът е фалшив. Не казвам, че идва диабет, но има нещо скрито в картинката, което само с трикратно вземане на кръв не се вижда. Ако наскоро си родила, изчакай поне 6 месеца и провери как са нещата. (По възможност не в Рамус.) Задъхване и умора най-често има при ниско желязо и б12. Но така само гадаем.

# 380
Благодаря, родих преди година и половина почти. Желязото и Б12 последно бяха ок (Б12 към горна граница). Този път не съм ги пускала. Според лекаря само диета трябвало да спазвам…ама мен нещо ме гложди и не знам накъде да тръгна.

# 381
  • Варна
Провери С пептид по този повод.

# 382
Изключително странни глюкоза и инсулин. Подкрепям за с пептид, а също и повторно изследване глюкоза и инсулин на гладно, както и гликиран хемоглобин.
Задължително изследвай и феритин. При мен желязото и хемоглобина са нормални, но запасите на желязо (феритин) е на дъното. Симптоми като умора и задъхване и аз имах, не знам от Хашимото, ИР, надбъбречни или феритна или и от всичките беше.
С това недоспиване може и с надбъбречните да има проблем. Уви, съня нищо не може да го замени. Около година след раждането на дъщеря ми всичко със здравето ми тръгна надолу и определено недоспиването изигра много лоша шега. Добре ще е да изследваш и кортизол.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 15:00 от steli4ka s

# 383
И аз мислех да ти кажа да изследваш с-пептид и GAD65 или IA2 antibody, ZnT8, но си приготви към 300 лв. Другият вариант е да постъпиш в отделение по ендокринология и да ти направят обременяване отново в рамките на 2 часа, но на система, в покой и с многократно вземане на кръв, за да се отхвърли или потвърди глюкозна нетолерантност. От там ще те ориентират предстои ли диабет, или не.

# 384
Благодаря за насоките, които ми дадохте! Ще пусна още някои изследвания. Дали някоя от Вас посещава доктор Начев и знаете ли дали за преглед при него в Ендокринологията още се ходи много рано сутрин без час?

# 385
Здравейте!
Имам Хашимото. Родих преди 7 месеца и кърмя.
От август бях на доА Еутирокс 25 мкгр. Ендокриноложката осковно гледа ТСХ и на 12.10 си направих изследвания.
ТСХ - 4,96 /реф. 0,34 - 4,94/
FT4 - 0,87 /реф. 0,70 - 1,48/
FT3 - 2,16 /реф. 1,58 - 3,91/
Ендото ми назначи 5 дни по 25 и 2 дни по 50 микрограма Еутирокс.
Проблемът е, че в дните, в които пия 50 /събота  и неделя/ не мога да спя и имам сърцебиене. Ще й пиша да й кажа, защото вече трети уикенд не издържам на това безсъние...но ме е страх да не ми обърка дозите повече. На своя глава не смея да намалям, но и не знам какво да правя, защото преди другия уикенд не мога да се изследвам.
Ще се радвам на насоки от ваша страна.
Благодаря отсега!

# 386
  • България <3
Betichka, и аз съм така. Много неприятно, на своя воля намалих дозата и ще видим какво ще стане.

# 387
Идва ти много наведнъж и двете високи дози са събрани в 2 последователни дни. Опитай да ги разместиш, сложи си дни които ще помниш - примерно понеделник и четвъртък.

Иначе 5х25=125,  2х50=100 - общо 225мкг седмично
Може да направиш друго, което обаче е малко по-сложно и изисква повече помнене на дни.
4х37,5=150 и 3х25=75 - пак прави общо 225мкг. Ако се решиш така - 37,5 е 1/2 таблетка от 75мкг

# 388
Мале, много благодаря! Изобщо не се бях сетила да променя схемата по този начин.

# 389
И предвид, че си родила скоро и кърмиш е хубаво да се следиш за дефицити на витамини - желязо, В12 и Д

Общи условия

Активация на акаунт