Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 23 185
  • 681
  •   1
Отговори
# 555
Имах предвид преди изследването да не се пие. А на мен ми е изписан Еутирокс да пия по 100 мг само в работни дни, а събота и неделя да не пия. Такава схема ми дадоха. Не знам защо.

# 556
Преди много години бях ходила при един лекар, който беше ходил на разни обучения и обмяна на опит в Румъния и много се хвалеше...та той ми беше предписал такава доза, с обяснението - Жлезата да почива. Спазвах го съвсем малко и забременях и си започнах всекидневен прием. За мен е странно и не особено логично, но не съм се задълбавала да проучвам, сега се сетих когато ти сподели.

# 557
А не е ли по-логично жлезата да се натоварва повече, когато не се приема хормон, а не да почива?

Много странно защо няма уеднаквено мнение при лекарите за правилен прием - някои казват, че е по-добре да се пие еднаква доза всеки ден, други дават различни, а ето че трети пък предписват и дни за почивка.

# 558
  • София
И за мен е странно това с почивката. Сякаш ако работи нормално ЩЖ тя си почива събота и неделя Simple Smile

# 559
А не е ли по-логично жлезата да се натоварва повече, когато не се приема хормон, а не да почива?

Много странно защо няма уеднаквено мнение при лекарите за правилен прием - някои казват, че е по-добре да се пие еднаква доза всеки ден, други дават различни, а ето че трети пък предписват и дни за почивка.

Вероятно ще се натоварва да, след като през другото време й подаваш допълнително и два дена не тя ще се мъчи да наваксва сама...

Относно дозите - на сина ми детската беше изписала преди време цялата седмица 25 и в събота и неделя по 50мкг и аз бях в шок. Питах да разместя поне равномерно през седмицата или да преизчисля и да направя друго разпределение с 37,5мкг. Отговора беше - казвам ги така за да ги помните по-лесно, че са през уикенда, иначе той хормона си действа с натрупване така че няма проблем (в което аз не вярвам). Винаги съм гледала и на него и на мен да ги правя равномерно.

# 560
момичета, това се казва напасване на дозата.  Нали знаете, че повечето доктори гледат само ТСХ, няма нищо чудно. Аз съм от Пн до Пк, на 88, сб и нд на 100 мкг.
Половинът е пн. до сб. 125, нд без хапче.   

# 561
  • Варна
И за мен е странно това с почивката. Сякаш ако работи нормално ЩЖ тя си почива събота и неделя Simple Smile

Хахах, разсмя ме много! Според мен е някакъв вид средна стойност.. 5х100 и 2 дни без е 500/7 =71,429 на ден .. според мен е някаква такава логика, но можеше да е и 75 на ден със същия успех.

# 562
Преди година и нещо и на мен ми бяха изписали пет дни в седмицата 125, а в два дни по избор още 25 да добавя.
Сега съм на 125. Вече ми каза да не намалявам лятото и да съм все на 125.

# 563
Дроб от треска, масло от дроб на треска и съдръжащите се в него вит Д, вит А, омега 3.

https://www.westonaprice.org/health-topics/cod-liver-oil/cod-liv … ations/#gsc.tab=0

# 564
Здравейте момичета,

Предварително се извинявам за дългия пост.
Чета темите от 2-3 дни и искам да ви помоля да си кажете мнението за моята ситуация.

Имам инсулинова резистентност, приемам Глюкофаж, с доста наднормено тегло, отделно имам от години дефицит на витамин Д и Б12, без да приемам от тях, падат на или под долни граници. С прием витамин Д обикновено го поддържам малко над 30, най-много съм го качвала до 50, но лекарката каза да разредя приема и пак отиде на 30+.

Вече 2 пъти се случва следното през около година време - при профилактични прегледи имам тсх около 5-6 (обикновено при други прегледи е било все около 3). Ендо ни назначава Тирохелп за 3 месеца и след това тсх пада до 1.8-2.5, и го спирам.

Последно това се случи март 2025 и след 3 месеца на Тирохелп имах следните резултати:
През март:

През юни само тсх изследвах и беше 1.88.

И през септември:

Преди празниците бях при нов ендокринолог, хем за рецепта за Глюкофажа, хем да си пусна профилактично изследвания, защото съм пак подпухнала сутрин, цикълът ми взе да идва по-рано - два поредни на 18ти ден, на 40 години съм. Самопредписах си Инофолик и след около 2 месеца прием цикълът дойде на 22ри и след това на 26ти ден. Дали това помогна, не знам.

Тя ме диагностицира с Хашимото. Доста се чуди дали да ми дава хапчета, но накрая ми назначи Еутирокс 25мг на ден, и след 1.5-2 месеца пак да изследвам шитовидните.
Абсолютно отрече шанса Тирохелп да ми е влияел на тсх, нямало как. Според нея съм с динамични и шаващи нагоре-надолу нива на тсх.

Това са резултатите ми от 8ми декември без да съм пила нищо за щитовидната (последно тирохелп пих преди около 6 месеца):

Купих си Еутирокса, но още не съм го започнала, исках преди това да почета и да се убедя някак си, че не е толкова страшно да се пие това лекарство 😅

Като се замисля, последните поне 5-6 месеца съм по-подута ситрин - особено около очите, по-уморена и понякога трудно се сещам за някоя дума (това винаги става,  когато съм преуморена), заспивам по-късно. Имах периоди със схванати пръсти на ръцете сутрин, но ги свързах с ремонт и доста напрягане на ръцете.

Можете ли да си кажете мнението на база моите изследвания и оплаквания, потвърждават ли Хашимото?

# 565
Много добавки споменаваш, ама нещо за храненето правиш ли?
Явно не. Предвид килограмите.
Кое точно му е страшното на еутирокса?
Ако не си го пиеш ще видиш по-страшни неща.
На тоя свят има много по-страшни хапчета. Изпитала съм ги на гърба си. Еутирокса е нищо. Напълно безвреден. Синтетичен хормон, който ти помага. Ама много страшно наистина.
Недоумявам как има хора пушат, пият, ядат боклуци, но като им предпише лекаря еутирокс и се почва -ааууу, това е химия голяма, няма да пия.
Ами не пийте. След време горко ще съжалявате.
Даже храната да оправите, не пиете ли хормона, няма да ви мине номера, съжалявам.

# 566
  • Sofia
Сутрин хормона с колко вода се пие?
Може ли без,да се разтвори в устата?

# 567

Аз пия буквално с една -две глътки, в листовката пише с малко вода (половин чаша).

Memoari нищо страшно няма в Еутирокса, в хипофункция си и смятам, че трябва да го почнеш. Ако си прочела първата страница трябва да си разбрала, че не е толкова важен ТСХ, колкото щитовидните хормони, така че винаги изследвай заедно.  Също така си оправи вит.Д до добри нива, той влияе много на работата на жлезата. А това, че си постоянно с дефицит на В12 е основно от Глюкофажа, пише си го в листовката, че пречи на усвояването.
И да, Елора е права - нищо не споменаваш за хранене, движение?

# 568
Аз искам да попитам на горните изследвания пише, че референтната стойност на ТАТ/МАТ е по-малко от 5,61 и 4,11. Това не е ли малко странно, предвид че в други лаборатории тези стойности са до 34 и 116? Огромна ми се вижда разликата.

# 569

Знам, че трябва да се пие вода, даже повече по възможност.
Иначе може да се разтопи лесно в устата. Сладко е.

Soft_Rain,  май това са изследвания от Рамус. И моите са такива.
Явно всяка лаборатория са различни, но там където се различават виж дали e IU/ml

Общи условия

Активация на акаунт