Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 655
  • 475
  •   1
Отговори
# 150
Следя всичко няколко пъти годишно. Нямам оплаквания.

# 151
Здравейте, бременна съм в 10 г.с. съм. Днес ми излязоха кръвните резултати профилактични (тъй като не съм в България и тук май по-други пускат), и за моя изненада се оказа, че anti-TPO е 45 (при норма 34) и при TSH 1,59. Никога не съм имала проблеми с щитовидната жлеза и сега съм малко наплашена. За съжаление докторите не са ми пуснали T3, T4,  и т.н. Следващият ми преглед е във вторник при гинеколога и ще го помоля да ми пусне всичко. Извинявам се ако не е за тук този въпрос, но както казах съм притеснена

# 152
Mbracciano, потърпи до вторник и недей да четеш из Интернет дотогава. Няма смисъл да се плашиш излишно.

Щом имаш антитела, вероятно има някакво Хашимото - това е автоимунно заболяване, което напада и унищожава жлезата. Може да си го имала отпреди това, може и бременността да го е отключила - няма как да знаем. Но, първо, антителата са малко над нормата, а ТСХ е ниско, така че е напълно възможно да хванете проблема навреме и да няма притеснения нито за теб, нито за бебето. Изчакай си пълните резултати, иди на ендокринолог и ще си говорим пак.

Повтарям - не чети в Интернет дотогава. Има време да се реагира, хубаво е, че са ти пуснали изследванията рутинно. Страшно би било, ако цялата бременност си била в тежка хипофункция, без да знаеш. Ако сега се окаже Хашимото или хипофункция, ще говориш с лекар, ще те подкрепяме тук, ще се ориентираш. С тези състояния също се износват и раждат здрави деца.

Разбирам какво ти е - и аз открих проблем в ранна бременност, беше много неприятен шок. Резултатът току-що едва го приспах, спря ми тока от игри и закачки днес. Simple Smile

# 153
Момичета, дават ли някакви проценти ТНР в ТЕЛК за Хашимото?

# 154
Дами, идвам с проблем..
Понеделник ще пусна хормони, последно бяха добре, ако не отразяваме ниското ТСХ. Т4 беше малко под горната граница, Т3 не е оптимално, но не е нещо притеснително ниско. Това при контрола на дозата, на която съм вече дооста време, 100мкг.
Та преди две седмици боледувах, бях на антибиотици и урбазон. Тази седмица се появи болка в щитовидната, некомфортно ми е дори пиенето на вода.. Стомаха ми е доста разстроен също, като определено не го отдавам на лечението. Взимам мерки за това винаги. 😔
По антителата на последното изследване имаше някакво движение, но не съм стигала горна граница на нито едно от двете, на ехограф последно бях супер. Само с хипофункция като диагноза.
Мислите ли, че може да се е отключило нещо? Последните месеци съм и под доста голям стрес 😔
Идея някой дали има какво евентуално може да се случва?

ПС: Относно ниското ТСХ, кое трябва да проследя като показатели и риск?
Август 2024

Февруари 2025

Март 2025

Преди два месеца са г/д същите резултати. Т3 е 4.2 от 3.1 - 6.8.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 10:41 от LittleWolf

# 155
Здравейте момичета! Моля за коментар към тестовете ми. След този тест увеличих левотироксин на 87.5 мкг. (100/75 редуване).
Има ли потенциал за увеличаване на дозата? Ще си направя нов тест след 4 седмици. В кой момент ще ми се наложи Т3?
Къде да се самообразовам за това как да се взема Т3? Как е възможно лекарите да ни оставят до такава степен ние сами да се лекуваме??? (Говоря за Т3) Много ви благодаря!

# 156
silval13 може още да се вдигне дозата, Т4 спокойно може да се качи с още  2 единици. Но Т3 наистина е много нисък, конверсията е доста зле. Пробвай да направиш нещо за стомашно-чревен тракт и черен дроб за да подобриш нещата. Общо взето си за Т3 и аз съм в подобно положение.
Т3 се вкарва при оптимален Т4 и продължаващ да стои нисък Т3. Има момичета в темата, които го приемат ще те ориентират предполагам ако решиш да го почваш.

# 157
  • Пловдив
Та преди две седмици боледувах, бях на антибиотици и урбазон. Тази седмица се появи болка в щитовидната, некомфортно ми е дори пиенето на вода.. Стомаха ми е доста разстроен също, като определено не го отдавам на лечението. Взимам мерки за това винаги. 😔

Ако болката в щитовидната не минава, обхваща и врата и върви дори към ушите, идете на ехограф или пуснете CRP. При мен по този начин започна Подостър тиреоидит. На ехограф се вижда веднага, но с ЦРП също се засича - обикновено е над 25-30, като стига и до 100 при горна граница 5 (в зависимост колко рано е хванато). При някои жени има и леко подуване на жлезата.

# 158
Момичета, дават ли някакви проценти ТНР в ТЕЛК за Хашимото?
Дават 30%, което е нищо, и не се плаща. Ако има друго основно заболяване с по-висок процент, Хашимото само се споменава в телк-а, но не вдига допълнително процентите и получаваните пари.

# 159
silval13 може още да се вдигне дозата, Т4 спокойно може да се качи с още  2 единици. Но Т3 наистина е много нисък, конверсията е доста зле. Пробвай да направиш нещо за стомашно-чревен тракт и черен дроб за да подобриш нещата. Общо взето си за Т3 и аз съм в подобно положение.
Т3 се вкарва при оптимален Т4 и продължаващ да стои нисък Т3. Има момичета в темата, които го приемат ще те ориентират предполагам ако решиш да го почваш.
Извинявай но какво ще рече 2 единици.Какво предлагаш да направя за черния дроб? Страдам от силен рефлукс. Четох че било свързано с Хашимото. Да, ще трябва да се консултирам тук с момичетата ако / когато се наложи Т3. Първо трябва да намеря откъде да го купя.

# 160
Извинявай не съм се изказала коректно, с две единици на изследванията имам в предвид т.е. до към 20 спокойно може да качиш Т4 при горна граница 22.
Пробиотици, храносмилателни ензими, нещо за пречистване и подобряване на работата на черния дроб - бял трън например.

Като казах ензими, момичета вие вземате ли и ако да какви?

# 161
До колко мога да вдигна левитироксина за  да мога да се опитам да кача Т3? Откъде да закупя Т3 ( Тиросинт ли е това?)

# 162
  • София
До колко мога да вдигна левитироксина за  да мога да се опитам да кача Т3? Откъде да закупя Т3 ( Тиросинт ли е това?)

Тиросинт е гръцкият Еутирокс. За Т3 има гръцки, Т3 се казва или Тиромел,кйто е турски. По изгоден е турският, тъй като са 100 таблетки, а и се дели по-лезно. Аз вземам 1/4 сутрин, чат пат вземам и по още едн ачетвъртинка следобяд. Но ако го почваш, започваш даже с по-малко, надробяваш таблетката на възможно най-дребничко, примерно на 1/8 и вземаш по една частичка на ден и така поне седмица. След това можеш да вдигнеш на 1/4. Слагай под езика, разтваря се сравнително бързо. Имай предвид, че почвайки Т3 ТСХ пада доста. Въпреки че с 1/4 няма да е толкова чувствително. Аз бях стигнала до цяла таблетка, сега намалих на 1/4, дъжа прилични нива. На 150 мкг Тирозинт съм.

За Т4, може да вдигнеш на 100 мкг., но се излседвай след 40 дена примерно да видиш как се движиш. Не са ти толкова лоши показателите. Имаш ли някакви симптоми? Какво правиш за рефлукса?

# 163

Тиросинт е гръцкият Еутирокс. За Т3 има гръцки, Т3 се казва или Тиромел,кйто е турски. По изгоден е турският, тъй като са 100 таблетки, а и се дели по-лезно. Аз вземам 1/4 сутрин, чат пат вземам и по още едн ачетвъртинка следобяд. Но ако го почваш, започваш даже с по-малко, надробяваш таблетката на възможно най-дребничко, примерно на 1/8 и вземаш по една частичка на ден и така поне седмица. След това можеш да вдигнеш на 1/4. Слагай под езика, разтваря се сравнително бързо. Имай предвид, че почвайки Т3 ТСХ пада доста. Въпреки че с 1/4 няма да е толкова чувствително. Аз бях стигнала до цяла таблетка, сега намалих на 1/4, дъжа прилични нива. На 150 мкг Тирозинт съм.

За Т4, може да вдигнеш на 100 мкг., но се излседвай след 40 дена примерно да видиш как се движиш. Не са ти толкова лоши показателите. Имаш ли някакви симптоми? Какво правиш за рефлукса?

Здравей! Симптомите ми са постоянна умора която не минава със спане. Липса на енергия, мозъчна мъгла. Са рефлукса- нищо не помага. С нискокиселинна диета се опитвам да го контролирам. Може ли да ми изпратиш на лични, информация за закупуване на Т3 моля те. Ще  вдигна левотироксина, но като гледам май няма да мина беь Т3. Благодаря!!! х

# 164
Catty m, ти наистина ли слагаш Тиромел под езика? Аз моя го пия с вода заедно с Еутирокса. Да не би да бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт