Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 680
  • 475
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Да, аз съм с очакване да замръзна в октомври и да се разтопя юли, но дискомфорта и стягането в щитовидната жлеза рязко ме започна със застудяването.Та, затова питам дали и никой друг забелязва такава паралелна тенденция.Не за първи път усещам стягане, но за първи път мога да го свържа с нещо.Чата ме посъветва да си правя топли компреси, а аз нищо не мога да търпя в такива моменти около жлезата - деколтета, бижута, шалчета.

Ако добре помня, и ти като мен още преди да започнеш хормона имаше болки и доста стягане в щитовидната?

Откакто започнах хормона, все по-рядко го усещах - главно при силен стрес и ако нещо много ме ядоса... Мислех, че си въобразявам, но тези дни и аз имам необичайно много стягане и остри пробождания в ЩЖ - при нас не е станало чак толкова студено, но аз го отдавам на вирус от последната седмица

Преди месец прави изследвания - оказа се, че съм с наднормен вит. Д и го спрях. Ендокринологът ми ги пусна - аз мислех, че са само полови, а той пуснал и някои за ЩЖ. За половите не зная как да ги тълкувам - трябва да му ги пратя, но все не се сещам в работно време - на 3ти ден от цикъла са правени

# 211
Извинете, а какъв е този форум отделен за автоимунни заболявания?

Така се нарича, не е в истинския смисъл форум като този тук. За една цяла седмица се проведоха по няколко интервюта дневно с различни специалисти, като темата беше Автоимунните заболявания. Говориха имунолози, ендокринолози, нутриционисти и т.н. всичко свързано с темата - генна предразположеност, стрес, витамини, минерали и т.н. Жената която организира всичко и води интервютата е с Множествена склероза.

Ето тук има достъп безплатно до първия ден https://harmonissimo.com/autoimmune/?playlist=0ffdcc1&video=ef22912
Надолу пише за всеки ден кой е участвал, вероятно може да се заплати и да се гледа. Тогава за всички регистрирани беше безплатно през тази седмица на излъчване.

# 212
Змейковица, да, така е.Преди да започна хормона почти постоянно имах стягане и болки в жлезата.Започвайки хормона постепенно изчезнаха и доста се успокоих.Даже се надявах, че няма да се появят отново.

За половите хормони не мога да помогна, защото знам, че там се гледа съотношението между тях.Но мога да те посъветвам снимката от изследването да я пуснеш на ChatGPT, прави добри интерпретации.

Благодаря ви за подкрепата, момичета!❤️

# 213
Здравейте! Моля, за мнение относно моите изследвания и тези на майка ми. Бяхме на преглед, но ендокриноложката ни каза, че нищо ни няма. Но до колкото чета и се опитвам да се запозная, показателите в норма, не винаги означават, че жлезата работи оптимално. Благодаря ви предварително! * наясно съм че на мен ts3 не ми е пускан, но другия път ще го пусна.
Скрит текст:
Моите изтледвания

На майка ми

# 214
Момичета, отново съм с оплакване и молба за съвет. Ето както съм написала през август:

Цитат
Дойдох да се похваля, че направих нови изследвания и FT4 е най-после в норма вместо завишен. Това са изследванията от 27 юни:
FT3 6.14 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 23.1 pmol/l (11.90 - 21.60)
rT3 647 ng/l (няма да посочвам референтни, тъй като не смятам, че са верни).

А това са изследванията от вчера:
FT3 5.30 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 20.6 pmol/l (11.90 - 21.60)
rT3 581ng/l.
В момента взимам 200 мкгр Еутирокс +1/8 Тиромел
Определено се чувствам по-добре (макар че запекът и леката сънливост ги има), но се питам тъй като FT3 е с една единица по-нисък, а реверсивният продължава да е висок - дали да не вдигна Тиромела на 1/4 или на 1/8 + 1/8? Дали някой би могъл да сподели опит?

След този коментар вдигнах Т3 на 1/4 сутрин и оставих Еутирокса на 200 мкгр. Както писах - бях в Испания, изкарах една много активна почивка, в която бях пушка, нооооо от две седмици отново се чувствам зле - уморена, сънлива, с мозъчна мъгла, задъхване, сърцебиене, лек запек, постоянно гледам да лежа и вчера пуснах нови изследвания. Резултатите са тези:

FT3 4.36 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 17 pmol/l (11.90 - 21.60)
rT3 537ng/l.

Нямам никакво обяснение защо резултатите са толкова лоши след последните изследвания. Вярно е, че последният месец стресът ми дойде в повече (постоянно чета за операцията, която ми предстои), но дори и така тези резултати ми се струват твърде лоши. Все едно жлезата ми е полудяла! Ще вдигна Еутирокс първоначално с 12,50 мкгр (тоест ще вземам 212,50 мкгр), но не знам дали да вдигна Т3 и най-вече - има ли някаква надежда, че най-после ще успея трайно да наместя дозите на медикаментите, че се мъча вече две години и започвам да се отчайвам?

Междувременно обмислям да спра да изследвам реверсивния Т3, не виждам полза засега да се психирам и от неговите стойности, докато FT3 и FT4 не успявам да ги натаманя.

# 215
g.hristova, с майка ти нямате Хашимото (поне според изследванията, защото само едните антитела са пуснати), но и при двете ви се забелязва хипофункция. На ваше място, бих пуснала нови изследвания след 6-12 месеца, като този път тествам всичките пет показателя: TSH, FT4, FT3, TAT, MAT.

Acid, съжалявам да го чуя! Знам колко е разочароващо да полагаш грижи и да вярваш, че вървиш в правилната посока, и изведнъж по някаква причина да настане регрес. И на мен ми се е случвало неведнъж, за жалост.
Към момента единственият ти полезен ход наистина е да вдигнеш дозите - аз лично бих качила и тази на FT3, нисичка ми се струва.
Витамините и минералите изследвала ли си ги скоро?

# 216
Гърненце, благодаря ти! Не съм изследвала витамини и минерали, но предвид непрекъснатото суплементиране, все си мислех, че не е необходимо.
Според теб дали ще е удачно да започна да взимам и по 1/8 Т3 следобяд? Или направо 1/4? Еутирокса вече го увеличих на 212,50 мкгр/

# 217
Гърне без похлупак Благодаря ви! А необходимо ли е да приемаме хормон? Предполагам да. Но ако лекарката казва всичко е ок...и не предписва, какво се прави в такава ситуация?!

# 218
Гърне без похлупак Благодаря ви! А необходимо ли е да приемаме хормон? Предполагам да. Но ако лекарката казва всичко е ок...и не предписва, какво се прави в такава ситуация?!
Ако лекарят не предписва хормон може да си го назначите сами. Повечето в тази група правим така.

# 219
При едните изследвания виждам доста ниско вит.Д. Пробвайте и това да наваксате. 
При първите не бих започвала хормон, а бих проверила също витамините преди това.

# 220
Според теб дали ще е удачно да започна да взимам и по 1/8 Т3 следобяд? Или направо 1/4? Еутирокса вече го увеличих на 212,50 мкгр/
Мисля, че може да стартираш следобеда направо с четвъртинка. Естествено, следи се дали ти понася добре. И се надявам скоро да се похвалиш с чудесни резултати! Heart Exl

А необходимо ли е да приемаме хормон? Предполагам да. Но ако лекарката казва всичко е ок...и не предписва, какво се прави в такава ситуация?!
Преди с майка ти да пристъпите към синтетичен хормон, както казах, трябва да се изследвате наново - пълния пакет. Междувременно, както са посочили и по-горе, е добре да наваксате всички липси на витамини и минерали, които имате - разбира се, за тази цел също трябва да се пуснат лабораторни тестове.
Закупуването на хормона без рецепта не е никакъв проблем, ако се стигне дотам.

# 221
Гърненце, много ти благодаря! Heart

# 222
Acid нормално е според мен да имаш влошаване след стрес, застудяване и вероятно и разни лекарства в предвид процедурите които си минала последно време...нали те изследваха, разни упойки и други, влияят си.

Реверсивния и аз мисля, че няма нужда т.е. и да го гледаш, какво може да направиш...

# 223
Здравейте Връщаме се с детето от профилактичен преглед,личната лекарка прегледа и щитовидната жлеза на детето -13г,и ни праща на преглед при детски ендокринология,защото напипва нещо като увеличение.
Притесних се ,първо защото леля и откъм бащина линия е имала гуша,а сина и детски диабет отключен на 14г и съответно е и първи братовчед по бащина линия.Дъщеря ми напоследък и пооредя косата ,уморена и и се спи ,но това е откакто тръгва но училище. Качила е 10кг за една година ,лекарката каза ,че е много,но тя и доста хапва...Тренира доста и все е активна навън в свободното време.Има алергия от 7 годишна ,но само през лятото .Оплаква се от болки в коленете,друго не .Ужасно се притеснявам сега ,тъй като прочетох че хипофункция и диабет върват ръка за ръка и докато запазим час за преглед ,ще ми е ужасно притеснено!Цикъл няма още ,за да се ориентирам там дали всичко ще е наред...
Дайте съвет при малките как стоят нещата???

# 224
Може ли да питам какви хапчета трябва да се избягват като пия Л тироксин? Според листовката аспирин, но разбирам, че парацетамол и ибупрофен няма проблем? Хвана ме някакъв вирус и някакви прахчета искам да си взема. Също така пише да не пием чай от жълт кантарион. Нещо друго, което не е вписано?

Също така мога ли да пия алкохол по малко на празници? Скоро имам повод…

Общи условия

Активация на акаунт