Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 636
  • 475
  •   2
Отговори
# 225
Благодаря ви много за насоките!

# 226
AstileD никога не съм се съобразявала с това, пия си прахчета или каквото съм решила. Алкохол аз лично не пия, но по празници за наздравица да. Не се втелявай, чак толкова живей си живота спокойно Wink

Shampagne не се филмирай излишно, въобще не е задължително хипофункция и диабет да вървят заедно...иначе тук в темата има една майка с дете с диабет тип 1 и хипофункция, моят син е само с хипофункция и Хашимото... аз бях на 14г като ми започнаха проблемите, така че.
Но това са празни приказки без да направите изследвания нищо не се знае, по скоро може да има инсулинова резистентност детето с тези килограми и хипофункция ако има, тя забавя метаболизма. Но пуснете пълни изследвания - ендокринолога може да пусне само ТСХ, Т4 и едните антитела МАТ, платете си и пуснете Т3 и ТАТ, нека е пълна картината. Също така би трябвало лекарят да пусне вит.Д вече е по каса, но ако не го пусне, пуснете го вие, също и желязо и В12 е хубаво да проверите. Отделно кр.захар и инсулин. И не мисли нищо предварително само да се плашиш.

# 227
Шампанско и AstileD, и двете на първо време се успокойте.

Симптомите, които описваш, Шампанско, са типични за хипофункция, да. Пуснете пълния щитовиден панел на детето, не само ТСХ! Проблеми с жлезата може да доведат до проблеми и със захарта, инсулинова резистентност, но това е пътя към диабет тип 2. "Детският" диабет, както го наричаш, е тип 1, а той е съвсем различно заболяване. Връзката между тип 1 и Хашимото е, че и двете са автоимунни. На теория при едно налично, е възможно да се прояви и друго. Но ти предлагам да не се шашкаш за всичко това наведнъж. Идете на ендокринолог, пуснете си всичките изследвания, които мибобо е изброила, и ще видим от тях какво следва.

AstileD, аз си живея нормално и всичко си ям и пия. Тироксинът е хормон, който тялото ти така или иначе произвежда, няма логика да не може да консумираш това и онова.

Жълтият кантарион взаимодейства с много лекарства, затова се избягва. Но говорим за клинично значими количества, не за чаша чай тук и там. Виж, ако пиеш по половин литър всеки ден, ще се отрази сигурно.

Acid, не мога да помогна със съвет, пращам ти прегръдки и съчувствие само!

# 228
Acid нормално е според мен да имаш влошаване след стрес, застудяване и вероятно и разни лекарства в предвид процедурите които си минала последно време...нали те изследваха, разни упойки и други, влияят си.

Реверсивния и аз мисля, че няма нужда т.е. и да го гледаш, какво може да направиш...
mibobo, да, като си дам сметка - определено имаше стрес за организма ми - системи, антибиотици, упойка и стресът, че няма лесно решение. Благодаря ти!

La Chimere, благодаря!

# 229
Може ли да питам какви хапчета трябва да се избягват като пия Л тироксин? Според листовката аспирин, но разбирам, че парацетамол и ибупрофен няма проблем? Хвана ме някакъв вирус и някакви прахчета искам да си взема. Също така пише да не пием чай от жълт кантарион. Нещо друго, което не е вписано?

Също така мога ли да пия алкохол по малко на празници? Скоро имам повод…

Давай по-спокойно и си живей живота.
Е, ако нещо те притеснява, проучвай. Като имаш повод си пийни.
Че ако не се пийнеш, може това да те доведе до стрес, а стреса ни е забранен Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз лично не пия. Даже и да отида някъде близвам дето се вика. Не че не съм се напивала като прасе. Joy
Като съм болна си пия праховете, хапчета и там каквото сметна за добре. Трябва да се оправя.
За жълтия кантарион къде пише, че е вреден за нас?
Чела съм, че за бремени жени не е ок. Ако се приемат антидепресанти също, защото той също има подобно действие. Не се приема и като се пият антикоагуланти. При алергии разни също.
Ако нещо има го дръж далече от сутрешната доза хормон.
Аз даже се чудя дали да не го пробвам. Като билка, като чай.

# 230
Шампанско и AstileD, и двете на първо време се успокойте.

Симптомите, които описваш, Шампанско, са типични за хипофункция, да. Пуснете пълния щитовиден панел на детето, не само ТСХ! Проблеми с жлезата може да доведат до проблеми и със захарта, инсулинова резистентност, но това е пътя към диабет тип 2. "Детският" диабет, както го наричаш, е тип 1, а той е съвсем различно заболяване. Връзката между тип 1 и Хашимото е, че и двете са автоимунни. На теория при едно налично, е възможно да се прояви и друго. Но ти предлагам да не се шашкаш за всичко това наведнъж. Идете на ендокринолог, пуснете си всичките изследвания, които мибобо е изброила, и ще видим от тях какво следва.

AstileD, аз си живея нормално и всичко си ям и пия. Тироксинът е хормон, който тялото ти така или иначе произвежда, няма логика да не може да консумираш това и онова.

Жълтият кантарион взаимодейства с много лекарства, затова се избягва. Но говорим за клинично значими количества, не за чаша чай тук и там. Виж, ако пиеш по половин литър всеки ден, ще се отрази сигурно.

Acid, не мога да помогна със съвет, пращам ти прегръдки и съчувствие само!
Благодаря и на теб и на Mibobo за успокоителните думи !Понеже и се полага по каса профилактично кръвна картина ще изчакам да минем през ендокриноложката,че ако реши и тя да пуска нещо ,да минем наведнъж всичко +ще си доплатя за което сте ме посъветвали!В днешно време какво става ,толкова хора с нисък вит Д ,а да е в норми е толкова важно!

# 231
Acid, топли прегръдки ти изпращам!❤️Аз също мисля, като момичетата, които ти дадоха съвети.Само искам да напомня, че реверсивен Т3 се влияе от стрес заради наличието на кортизол и адреналин - физически и психо-емоционален, недоспиване, недохранване, инфекции, операции, кортикостероиди и т.н.Което означава, че активната форма на Т3 е намаляла и оттам наличие на симптомите.Да не забравяме, че и щитовидната жлеза и нейните хормони при нас са твърде чувствителни и реактивни на всичко, което ни се случва.При останалите хора са други органи с техните функции.

# 232
Просто влизам да споделя как за пореден път попадам не лекар, който има различни разбирания за това що е то хипотиреоидизъм и какви следва да са показателите. След като бях три пъти при Магърдичан, реших да пробвам друга прехвалена лекарка. Та, освен че ТСХ 7 и ФТ3 10 според нея не е чак такъв хипотиреоидизъм, последва частта че ФТ3 е възможно понякога да е в тези стойности и в това няма проблем, та за капак ТСХ 3,3, което ми е в момента - било ок. Реши да не ме гледа на ехограф.
Ясно, че сама ще си пусна необходимите изследвания, но пак да попитам. Някой откри ли лекар в този наш град, който да следи всички показатели и да се интересува от оптимални, а не референтни стойности?
Отчаяна съм и не знам къде да отида следващия път.

# 233
А защо ви е лекар, за да следи показателите? Следете си ги вие щом сте наясно с референтни и оптимални стойности. Невероятно мнение, кой знае какви насоки и чудеса от ендокринолог при Хашимото не очаквайте от нито един лекар. Такъв е моят опит. Виж, при детските ендокринолози е малко по-различно. Ясно е, че такъв няма да ви прегледа, но ако успеете неформално да коментирате с него въпросите, които ви занимават, може да получите търсените насоки.

# 234
Здравейте, при наличие на хипофункция ми беше казано, че след време мога да развия Хашимото. В момента антителата са 12, но доколкото разбирам след време може да се покачат и да се премине към Хашимото. Антителата, за да са оптимални трябва да са 0 или не повече от 5. Не знам защо тогава референтните стойности са до 34 или 100. Някой сблъсквал ли се е с това?

# 235
Еее глупости, нали сме тук да си мрънкаме Smile .
Уморително е факт, аз много дълго време не съм чела, точно защото се бях уморила. Сега наскоро пак си подхванах книгите (Протокол за възстановяване на надбъбречните, Наръчник за регулиране на хормоните, Хормонален баланс дори и за В12 съм извадила, че нея най-отдавна съм я чела). Но този път съм извадила тефтер и като чета ще пиша важните неща, че този акъл взе да ме предава с годините Joy

Ако помните преди година-две дето имаше форум за Автоимунните заболявания, сега ще има нов - за Тревожно-депресивни състояния, аз се регистрирах, ако иска и някой от вас
https://harmonissimo.com/anxiety-depression/
Кой е форумът за автоимунни заболявания?

# 236
bongobongo
Защо ми е нужен лекар? Защото аз не съм и смятам, че е нормално да коментирам състоянието си и да търся съвети от човек, чийто компетентност съответства на съвременните разбирания за диагностика и лечение на нашето заболяване. Да, мога да си пускам изследвания сама, за моя сметка на всяко шестмесечие и да си регулирам хормона на база прочетеното, но е много вероятно нещо са пропусна, нещо да объркам и вместо да си помогна, да навредя.

Та, да, иска ми се да има специалист във Варна, на когото мога да се доверя и не се отказвам в търсенето на такъв. Дано се появи.

# 237
Така е, понякога си трябва лекар.
Аз с годините се научих кога да си регулирам хормона.
Стана ми ясно.
Но ето, наскоро еспериментирах с тиромела, сама, без да се допитам до лекар.
И не се получиха нещата хич.

# 238
silval13 2-3 коментара по долу от това ми мнение обяснявам...

Soft_Rain с кое точно да се сблъска? Да, хубаво е въобще да нямаш, но има сложена граница защото, когато са над това определено количество се приемат за много и че е налице автоимунна атака. Например при едно боледуване от уши, нос и гърло  или при инфекция на зъб е нормално ТАТ да се повишат т.е. да има някакви антитела, които се очаква след излекуване да изчезнат. Ако не изчезнат и се увеличат над нормата, тогава вече се е стигнало до автоимунен процес. И никой не е казал, че непременно след хипофункция следва Хашимото, има си хора цял живот само с хипофункция.

vanchet0- успех с търсенето! То в София почти няма та Варна, но дано...
А по мое мнение и опит един лекар може да те обърка даже много повече и да ти навреди отколкото ти, която все пак ще четеш и мислиш внимателно защото става въпрос за теб, просто все още не си стигнала до този извод Rolling Eyes .

Елора в предвид, че Т3 терапията не е застъпена в България, вероятността да намериш лекар, който е добре запознат с нея е малка. Броят се на пръсти тези които го изписват и съм чела точно от един такъв (не помня има) изписана голяма първоначална доза, жената не се чувстваше добре и във ФБ групите хората които го приемат й дадоха схема, обясниха й  как да започне с малко и т.н. и се оправи жената...

# 239
Аз започнах с много малко. С една четвърт от хапчето.
Както и да е, подарих го на потребителка, не мисля повече експерименти да правя.

Общи условия

Активация на акаунт