Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 23 398
  • 449
  •   1
Отговори
# 420
Storytime,  и аз съм с два възела от четири години. Не ги мисли сега, ще направите биопсия и ще продължиш с живота си🤗🥰

За протокола и аз приючих тази химия на 30 октомври. Последната беше на 50% заради кръвните показатели и ме сгази като 150%... Още ближа рани...

# 421
Не се притеснявай от биопсията на щитовидната. Тънкоиглена е. С малко лидокаин се пръска и те боцкат бързо на няколко места възела. Не е болезнена! Знаеше ли за тях ? Правен ли ти е Пет Ст? Ако имаше нещо би трябвало да светнат.
  Светна там нещо преди 3 месеца, но не беше ясно какво е, SUV-а е висок, обаче, 6.6.
Сега трябва да реша къде да оперирам цицата, опциите са ми - Ваня Митова и ВМА.
Някой правил ли е при д-р Митова?

DZ , какво следва при теб?

# 422
  • Sofia
Не се притеснявай от биопсията на щитовидната. Тънкоиглена е. С малко лидокаин се пръска и те боцкат бързо на няколко места възела. Не е болезнена! Знаеше ли за тях ? Правен ли ти е Пет Ст? Ако имаше нещо би трябвало да светнат.
  Светна там нещо преди 3 месеца, но не беше ясно какво е, SUV-а е висок, обаче, 6.6.
Сега трябва да реша къде да оперирам цицата, опциите са ми - Ваня Митова и ВМА.
Някой правил ли е при д-р Митова?

DZ , какво следва при теб?

Storytime, недей във ВМА. Има скорошни случки свързано с тях, потърси по-назад в темата ( може и да е в предишната тема).

Пожелавам на теб и на DZ всичко оттук насетне да минава гладко, спокойно и здрави да сте!

# 423
  • Добрич
Storytime, присъединявам се към Katty D: ВМА не е удачен избор нито за операция, нито за биопсия. Единствено за хистология и имунохистохимия, защото д-р Факирова е много добър патолог.

Лека и успешна операция!

DZ, бързо възстановяване!

Днес попаднах на информация, която може да е полезна за дамите от темата, затова споделям: ако искате да правите ПЕТ КТ, но не ви назначават (не ви дават направление), можете да направите изследването в националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас. Условието е диагнозата да е регистрирана. От болницата се задействат за направление и изследване.

Три пъти вече правя там ПЕТ КТ и съм доволна. Предварително по телефона уточняват часа, в който трябва да бъда в отделението. От паркирането до качването обратно в колата минават всичко 2-3 часа. На другия ден ми се обаждат, че резултатът е готов и на третия работен ден си го вземам от Еконт (заедно с болничен за деня на изследването). И още един бонус, апаратът им е нов и водата, която се пие е без добавки, т.е. пиете си обичайната вода от шишето, нищо не слагат в нея.

Всъщност болницата е във Ветрен и макар да се води квартал на Бургас, реално не се влиза в Бургас.

Може да е полезно за някой. При интерес, мога да дам и телефонен номер за записване за ПЕТ КТ.

Има само един недостатък: паркингът е 3 лв. на час за първите 6 часа и после е по 1 лв/ч., т.е. за 3 часа трябва да се предвидят 18 лв. за паркинг. Естествено и транспортът, но както съм писала и преди, него го приемам като здравен туризъм и гледам да прекарам приятно.

Според моя позната лекарка, собственикът на болницата (частна е) е успял да привлече за екипа си едни от най-добрите физици в североизточната част на страната.

# 424
Много полезна информация. Благодаря.

# 425
Storytime, присъединявам се към Katty D: ВМА не е удачен избор нито за операция, нито за биопсия. Единствено за хистология и имунохистохимия, защото д-р Факирова е много добър патолог.

Лека и успешна операция!

DZ, бързо възстановяване!

Днес попаднах на информация, която може да е полезна за дамите от темата, затова споделям: ако искате да правите ПЕТ КТ, но не ви назначават (не ви дават направление), можете да направите изследването в националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас. Условието е диагнозата да е регистрирана. От болницата се задействат за направление и изследване.

Три пъти вече правя там ПЕТ КТ и съм доволна. Предварително по телефона уточняват часа, в който трябва да бъда в отделението. От паркирането до качването обратно в колата минават всичко 2-3 часа. На другия ден ми се обаждат, че резултатът е готов и на третия работен ден си го вземам от Еконт (заедно с болничен за деня на изследването). И още един бонус, апаратът им е нов и водата, която се пие е без добавки, т.е. пиете си обичайната вода от шишето, нищо не слагат в нея.

Всъщност болницата е във Ветрен и макар да се води квартал на Бургас, реално не се влиза в Бургас.

Може да е полезно за някой. При интерес, мога да дам и телефонен номер за записване за ПЕТ КТ.

Има само един недостатък: паркингът е 3 лв. на час за първите 6 часа и после е по 1 лв/ч., т.е. за 3 часа трябва да се предвидят 18 лв. за паркинг. Естествено и транспортът, но както съм писала и преди, него го приемам като здравен туризъм и гледам да прекарам приятно.

Според моя позната лекарка, собственикът на болницата (частна е) е успял да привлече за екипа си едни от най-добрите физици в североизточната част на страната.

Много полезна информация!

Присъединявам се към съветите да избягваш хирурзите във ВМА. Лятото лежах с една дама, която е тук даже и също и тук е разказвала, как се разбират за дебелоиглена биопсия (която се препоръчва по съвременните стандарти), а в деня и слагат пълна упойка и се събужда с т.нар. отворена биопсия, демек операция.

# 426
Благодаря на всички🤗

Storytime,  другата седмица имам скенер и след това операция. Ако всичко върви по план после една година на химия-хапчета заради Браките.

# 427
Момичета, приветче! Да се разпиша.. минах,стискайки зъби гадните химии с два алергични шока и 4 вида антихистамини.
Поех въздух, айде най-гадното е зад мен, почвам да живея вече. И днес на консултация с ендокринолог  хоп - 4 възли х 1см. и 4 по- малки на щитовидната. Предлага се биопсия, ОМГ. А предстои операция на цицата..
Така и не вярвах на първичната диагноза, но се поддадох на лечение под натиск на близките. Сега вече се опасявам, че може да се смарангясам заради новите находки..
Няколко месеца преди диагнозата рак на гърдата получих белодробна емболия. Постъпих по спешност в болницата и ме спасиха по чудо. Тогава на скенер видели нодули в щитовидната жлеза и на изписването една млада ендокриноложка ме гледаше много състрадателно. Явно беше сигурна, че имам тумори. Нямам отклонения от хормоналните нива. След това друга ендокриноложка ми каза, че съм за операция и накрая трети ендокринолог, след ехография ми каза, че това са доброкачествени образувания и да не ги пипам. Не светнаха и на ПЕТ. Не бързай!

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 20:29 от Aelita_62

# 428
Здравейте,
При диспансеризиране полага ли се някакво изследване за костна плътност по ЗК поне в началото, преди започване на хормоналната терапия?
Виждам, че говорите и за Браки, сами ли си го плащате или онколозите решиха да Ви го направят? В Шумен са казали, че нямат такива програми. В Бургас са направили изследването на наша позната, също без фамилна обремененост като майка ми, но без наследници. (Ако това има значение)
Има ли някакви адекватни тестове за нивата на естроген в България?
И последно - защо целта на хормоналната терапия е да потисне естрогена, вместо да покачи прогестерона, за да има някакъв баланс?
Много неща не са ми ясни и ще бъда благодарна, ако някой ми ги разясни.

# 429
Онколога задейства нещата по някаква програма. От мен се искаше няколко подписа,  мейл за връзка и кръв.

# 430
  • Варна
Браките по желание на онколога ги пускат по програма на Астра Зенека безплатно. Условието е да има поне един ЛВ с мети, прогресия, тройнонегативен или мъж с РМЖ. Миналия месец ги пуснаха на чичо ми, като преди това го бяха насочили да ги плаща. Обаче аз нали съм осведомена и следващия онколог се съгласи. При нас плюса на различните онколози всеки месец е, че единия ако не дава нещо, следващия се съгласява. Има и минуси разбира се.

# 431
Здравейте,
При диспансеризиране полага ли се някакво изследване за костна плътност по ЗК поне в началото, преди започване на хормоналната терапия?
Виждам, че говорите и за Браки, сами ли си го плащате или онколозите решиха да Ви го направят? В Шумен са казали, че нямат такива програми. В Бургас са направили изследването на наша позната, също без фамилна обремененост като майка ми, но без наследници. (Ако това има значение)
И последно - защо целта на хормоналната терапия е да потисне естрогена, вместо да покачи прогестерона, за да има някакъв баланс?

1.Костна плътност...никой не го интересува, поне онколозите не им дреме....там си се взима направление от личен лекар за ревматолог. Прегледа минава по касата, самото излследване на апарата -не. Дамите тук си правят изследвания както всяка жена в менопауза би трябвало да си прави.
2.Браките си ги платихме ние...но както и да е...
3.РМЖ когато е хормоночуствителен има рецептори за  естроген но може да има и за прогестерон. Не се разсъждава като при здрава тъкан -ако естрогена е много , прогестерона ще тушира ефектите. Тук има рецептори които ако усетят естроген и/или прогестерон и "казват" на раковата клетка - дели се, размножавай се. Затова ендокринната терапия цели да елиминира хормоните нацяло. Да не съществуват в организма. Ако хормоните се приемат за кислорода на клетката целта е да я задушим....Изключението е тамоксифена който не елиминира хормоните а се свързва с тези чуствителни на хормони рецептори и ги държи "заети" и те не могат да се свържат с хормоните. Имаше и още някакви лекарства които направо разрушават рецепторите. 
Коя от всичките опции ще се ползва се преценя спрямо възраст на пациентката, стадий на заболяването и други....

# 432
Здравейте! За съжаление пиша с молба за препоръка за детски онколог в София, както и болница за провеждане на химиотерапия. Всички родители на деца, минали по този път, ми казват за бягам далече от България.Ако някой е лекувал детето си в България, или има информация, моля да ми помогне. Всяка информация ми е от полза. Благодаря!

# 433
  • Варна
Здравейте! За съжаление пиша с молба за препоръка за детски онколог в София, както и болница за провеждане на химиотерапия. Всички родители на деца, минали по този път, ми казват за бягам далече от България.Ако някой е лекувал детето си в България, или има информация, моля да ми помогне. Всяка информация ми е от полза. Благодаря!
В другата тема, пишеше майка на дете с левкемия. Доколкото знам, беше в пълна ремисия. Лекуваше се в София. За да ви одобрят лечение в чужбина, трябва да не могат да го лекуват в БГ.Другия начин е с кампания. Искрено ви съчувствам и пожелавам пълно оздравяване на детето.

# 434
Здравейте,
Браките могат да ги пуснат по безплатната програма на Астра Зенека, но много от онколозите не знаят или се правят, че не знаят. Аз например отговарям на условията, защото съм 3-то поколение с рак на гърдата. Да, нямам наследници, но изследването е определящо за терапията.

Общи условия

Активация на акаунт