Прекратяване на майчинство при прием на ясла

• 892
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния казус чат ГПТ ми каза, че майчинството си върви до 2г на детето без значение дали посещава ясла или не. А навсякъде четох, че се прекратява, но това са данни от 2011-2013г и не знам дали са валидни или не. Детето септември почва ясла, а октомври навършва 2г.

# 1
Здравейте, имам следния казус чат ГПТ ми каза, че майчинството си върви до 2г на детето без значение дали посещава ясла или не. А навсякъде четох, че се прекратява, но това са данни от 2011-2013г и не знам дали са валидни или не. Детето септември почва ясла, а октомври навършва 2г.
Прекратява се
Скрит текст:
Цитат
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., бр. 30 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) След изтичане
срока на обезщетението за бременност и раждане, през време на допълнителния платен отпуск за
отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, на майката се изплаща месечно
парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено
осигуряване. Обезщетението се изплаща и на осиновителката, ако след изтичане срока на
обезщетението при осиновяване на дете, то не е навършило 2-годишна възраст.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., бр. 30 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) Когато допълнителният
платен отпуск за отглеждането на детето вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата
(осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично
обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 5 от Кодекса
на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм., бр. 30 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) Обезщетението
по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-
годишната му възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от
2010 г., в сила от 1.07.2010 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 98 от 2016 г., в сила от
1.01.2017 г., доп., бр. 30 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не
се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване, при прекратяване на осиновяването или
при настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или в детско
заведение, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми
за подкрепа на майчинството

Ако се върнете на работа през първата година получавате половината майчинство към заплатата си - така беше преди години, сега не знам дали валидно, но предполагам че е. Аз така направих някога

# 2
Следващия чл.54 нещо не казва ли за 1/2 от сумата?

# 3
Да, сега след като вече цитирах кодекса се поправи и каза, че трябва да се подаде декларация към работодател и той съответно към НОИ в срок от 3 работни дни и се прекратява. Благодаря ви!

# 4
  • София
Прекратява се, но до навършване на 2 години на детето ще взимате половината от майчиството от НОИ.

# 5
Chatgpt не е достоверен източник. Не бих се доверила, консултирайте се с някой счетоводител, например.

# 6
И двете си деца пуснах на ясла, когато навършиха 1 година, и се върнах на работа. Подава се декларация при счетоводител/ТРЗ/ЧР и до навършване на 2 г. на детето ще получавате 1/2 от сумата за втората година, която е фиксирана.

# 7
Отчайващо е колко много народ сляпо вярва на чат ДЖПТ... и спорят с мен, щото ИИ така казал. За много и разнообразни теми.
Ваше е задължението и отговорността да декларирате пред работодател, че детето ви е прието на ясла, респективно да си прекратите майчинството. Ако не уведомите ще връщате суми с лихвите.

# 8

Общи условия

Активация на акаунт