МУ дентална медицина и бригада в САЩ

• 943
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Извинявам се, че питам така директно, но не успях да открия информация другаде. Ще кандидатствам в близките  години в МУ дентална медицина и бих искала да отида на бригада, а доколкото ми е известно от медицинските университети правели проблем на студенти, ако заминават на бригада, та въпросът ми е знаете ли как се случват нещата за студенти на МУ и дали изобщо е възможно да се отиде на бригада?
Предполагам версията с по-ранното взимане на изпитите и договаряне с преподаватели не би било чак такъв сериозен проблем.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 21:07 от TeodoraD23

# 1
  • Сф
Регистрирай се и питай във форума на МУ. Там ще ти отговорят по- адекватно.  Изпитите там са тежки, не си мисли, че е толкова рано да се договориш и да го изтеглиш. Нека те приемат, изкарай първата година и ще му мислиш после.

# 2
Рибата още в морето, тя тръгнала да мисли с какво олио ще я пържи.

# 3
Рибата още в морето, тя тръгнала да мисли с какво олио ще я пържи.

Забележително е как някои хора, когато нямат какво друго  смислено да кажат, прибягват до кухи метафори за риби и тигани. Истината е проста – ако не знаете и не можете да отговорите, най-елегантното решение е да замълчите да подминете. Никой не е поискал от Вас литературно упражнение на тема „морски дарове“. А що се отнася до въпроса ми – той не е плод на прибързаност, а на най-естественото човешко явление: любопитството. Но, разбира се, за някои това явно е по-трудно за разбиране от избора на олио.

# 4
Аз не знам как би могло да стане това, сесиите лятото започват около 8-9ти юли, а предходните 1-2 седмици са тези, в които се правят колоквиуми, взимат се заверки и изобщо, си плътно там.
За да можеш да си вземеш заверка за съответния предмет и да те допуснат до изпит, трябва да не си имала повече от 2 отсъствия по него. Упражненията се отработват в същата седмица, защото трябва да си отработиш съответното упражнение със пропуснатия материал, не какво да е. Тоест, не можеш да планираш примерно да приключиш в началото на юни и да си отработиш напред упражненията. Евентуално само можеш да решиш да не ходиш последните две седмици, като не си отсъствала изобщо преди това, но пак остава въпросът със заверките.
И съответно няма да си вземеш изпитите, те ще останат за края на август, началото на септември. Тоест можеш макс за два месеца някак да го сглобиш да отидеш на бригада.
Може и да има някакви други врътки, но генерално ми се струва трудна работа.

# 5
От написаното се разбира, че още не сте студент, но мислите за бригада. Какво значи близките години... Означава ли, че сте още ученичка, на която тепърва и предстои завършване. Първо няма гаранция, че ще бъдете приета, второ как ще потръгнат нещата, че да се интересувате от бригадата. Хубаво е, че си правите планове и искате да се информирана, но живота, често не върви по план.
Така излиза, че основно ви вълнува бригадата, не толкова обучението в тази не лека специалност.
Темата не ми звучи сериозно.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 14:15 от wiwala75

# 6
  • Варна
Първо влезте дентална медицина, изкарайте първи курс и чак тогава помислете за бригада. Специалността е тежка, а преподавателите направо примират от кеф да правят индивидуални сесии на студентите. В МУ-Варна доколкото помня сесията започва началото на юни и трае до началото на юли. Вие разглеждате идеалния случай, в който си вземете всички изпити от раз. А ако не стане, което е много вероятно? Поправителната сесия е юли, а ликвидациите август или началото на септември. Не знам къде ще вместите бригада.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 12:45 от HighSpeed

# 7
Аз ще ви отговоря от друг ъгъл - за да си избиете парите от бригадата, които трябва да имате предварително (мин. 3-4к долара за сам.билети, настаняване и тн) , а и за да изкарате значителна сума над основното, заради което си заслужава изобщо ходенето до САЩ, е най-рентабилно да отидете от май до края на септември, което във вашия случай би било близо до невъзможното. Наистина може да сглобите някакви два месеца макс, но няма да ви стигнат, за да спечелите задоволителна сума.

И много добре правите, че се интересувате от по-рано и обмисляте предварителни такива неща, защото животът е труден и само тези, които планират олиото за рибата в морето вървят напред.
Не обръщайте внимание на типичния ни манталитет в БГ да даваме непоискан акъл и да си показваме ограниченото мислене във всяка ситуация Simple Smile. Успех!

# 8
  • Сф
Акълът тук е поискан и не е до ограничено мислене, а до реална представа какво да очаква. Няма какво да я помпаме с розови балони, нека да знае как стоят нещата. Бригадите не са това, което бяха, вече никой не ходи за пари, а за преживяването. И да, обикновено се ходи май- септември, за да има смисъл от цялото упражнение.

# 9
Бригада с дентална медицина… трудно. Изключваме за датите на изпитната сесия - не се явяваш и отиваш на поправка септември. Проблемът е друг. В Дентална медицина гониш норматив, не е само до присъствие. Нормативът до 3 курс е да си завършиш протезите, мостовите конструкции, коронките, препарацията на пластмасовите зъби. След като ги завършиш те оценява хабилитиран преподавател всеки семестър. Ако не го изпълниш, не се получава заверка съответно не отиваш на сесия и трябва да презапишеш същия курс. В 4-6 нормативът е извършени манупилации и трупане на точки. Всяка манипулация ти носи точки. В пети курс практически изпит точно последните две седмици от семестъра с пациент.

Медицински университет не е като другите университети.

# 10
Аз учех Биология в СУ и ми направиха проблем, точно затова не заминах след 3ти курс. Попитах дали мога да се явя с други специалности на няколко изпита - отказаха ми. Казаха да реша кое ми е по-важно, бригадата или следването и аз избрах второто.

# 11
Не мисля, че подобна възможност изобщо съществува.

# 12
Невъзможна кауза. В МУ Варна имаш право само на 1 отсъствие на упражнение по предмет. Лекциите са до края на май, изпитите юни и юли. Ликвидациите септември. Остава в най добрия случай август. Изпитите са много тежки, даже и на много добрите се случва да отидат на поправки, да не кажа ликвидация. Изобщо не виждам време за студентска бригада. Има вариант за Еразъм след 3 и 4 курс.

# 13
  • София
Възможно е, отделен е въпросът колко дълго ще е, но е възможно за приетите.... познавам, случи се "в близките години", подробности не бих дала.
а "близките години" на питащата дори не е следващата, така че си е точно олиото и рибата.
Заслужава си изживяването дори да няма печалба...., а има и стаж през лятото.

# 14
Нито приемането е сигурно. Нито визата. Нито какво ще стане след Х години. Дали ще си здрав, дали няма да има семейни препятствия. Щ8

Общи условия

Активация на акаунт