Бизнес информатика - има ли смисъл

• 535
  • 7
  •   1
Отговори
Кандидатствах в СА „Димитър Ценов“ и ме приеха в специалност Маркетинг. Сега обаче се колебая дали да не избера второто си желание – Бизнес информатика. Струва ми се по-перспективно и мисля, че ще ми е и по-интересно, отколкото маркетингът. Проблемът е, че оценката ми по математика от средното е много ниска – буквално 3. Не знам доколко това ще изиграе роля за усвояване на материалът, ако избера БИ. Не искам да се запиша и да отпадна, нямам много време за губене, но в същото време ми се иска да е това. Има ли някой, който е учил или учи същата специалност, за да сподели мнение?

# 1
Нямам представа в момента на какво ниво е, но навремето в БИ се влизаше лесно и се изкарваше лесно. Имах съквартирантка с тази специалност, която грам не си даваше зор. Разгледай предметите, които се изучават и прецени. Аз съм имала предмети, които се изучават в БИ, и там основно разни ексели размятахме на дооооста базово ниво, нищо свързано с математика.
И Маркетинг, и БИ попадат в направление Икономика, висша математика има и при двете, общо взето първата година и в двете се учат идентични неща.
Сравни си двата учебни плана:
Маркетинг - https://www.uni-svishtov.bg/bg/education/bachelor/bachelor-documentation/10071015
БИ - https://www.uni-svishtov.bg/bg/education/bachelor/bachelor-documentation/10111015

Финално - избери това, което ти се учи и не записвай такова, към което нямаш интерес.

# 2
Синът ми беше започнал бизнес информатика, поучи два семестъра и прехвърли на чиста информатика. Икономическата част не му беше допаднала, но пък мисля, че му помогна да разбира по-добре бизнес процесите и не беше изгубено време по никой начин.
Ако избираш между маркетинг и бизнес информатика, и в двете ще имаш и икономика, и математика. Няма да избягаш от математиката, но пък не виждам какво толкова й се притесняваш. Висшата математика не е кой знае какво, ще се справиш, ако се занимаваш. Имам предвид, не само да учиш за изпити, но и през семестъра да наблягаш, след като имаш ниска оценка от средния курс. Ще видиш, че ще ти се получи.
Щом ти харесва бизнес информатика - ами учи нея!
Успех ти желая.

# 3
  • Melmak
Най-важното е и нивото на образованието. В Академията отдавна нивото е ниско. Ако имаш 3 по математика и нямаш нужните знания, каква информатика? Ако просто искаш да избуташ нещо, ок. Но ако искаш да научиш наистина нещо?

# 4
  • Стара Загора
Лично аз бих избрала БИ като основа и после Бизнес анализ от сорта на Business Intelligence. Изключително перспективна работа, нито един голям бизнес не може да се управлява добре без BI.
Маркетинга като част от търговския процес може много лесно да те превърне в търговец. Търговията според мен е нюх и талант, останалото се учи. На практика маркетинг в България съществува единствено под формата на инфлуенсърство и тук-там нещо друго.
Разгледай обявите в сайтовете и прецени какво ти се работи, тогава реши какво да учиш, пък все ще го избуташ някак… успех!

# 5
Записах Маркетинг, просто ме беше срам с тази ниска оценка по математика да се натреса в БИ. Ще видя как ще потръгне с висшата математика и дали изобщо ще имам достатъчно време, защото се налага и да работя. Ако всичко е наред може да пробвам да се прехвърля.

# 6
Отвори ли учебните планове? Висшата математика е еднаква и в двете специалности. Успех!

# 7
Отвори ли учебните планове? Висшата математика е еднаква и в двете специалности. Успех!
Благодаря! Отворих ги. В БИ има и езици за програмиране.

Общи условия

Активация на акаунт