Студенти в Австрия - тема 3

• 4 810
  • 87
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Т.е. за учебна година. Лятото са с месечна студентска карта.

# 16
  • Варна
Т.е. за учебна година. Лятото са с месечна студентска карта.
Новата ще е годишна, може би затова се вдига толкова

# 17
Транспортът във Виена поскъпва с 30% от 01.09. Дъщеря ми си купи годишна карта на последната седмица на август. Голям късмет.

# 18
  • София
В текста се посочва, че това са цени от 01.01.2026 г.

# 19
Здравейте,
Дъщеря ми ще бъде във Виена по Еразъм в периода 01.10.2025-31.12.2025. Търси споделена стая или студио. Разглеждаме сайтовете, но не сме намерили нищо подходящо до сега. Ще се радвам ако някой може да помогне. Благодаря ви предварително и успех на децата през новата година!

# 20
  • На планетата Земя
В първото мнение има линкове към сайтове за квартири. Може да започнете и с линка за обща търсачка, а оттам към конкретното общежитие.

# 21
В текста се посочва, че това са цени от 01.01.2026 г.

Студентите вече са засегнати. Нямат семетриална транспортна карта а годишна и много скъпа. Преди, семестриалната беше малко под 80 Евро. Сега, годишната е 300.

# 22
  • Стара Загора
Моята тъкмо онзи ден ми се похвали, че и върнали някакви 400 евро от данъци. Сега явно ще си ги вземат обратно за градския транспорт 😀

# 23
Моята тъкмо онзи ден ми се похвали, че и върнали някакви 400 евро от данъци. Сега явно ще си ги вземат обратно за градския транспорт 😀

Струва ми се че грешиш. Това са помощите, които получават всички (и студентите чужденци във Виена) заради поскъпването на живота.

# 24
  • Стара Загора
Ами то аз какво да греша, тя така твърди. Било обвързано с данъчни облекчения от работата и. Иначе някаква помощ, вероятно за която ти пишеш, също получила, но било в началото на лятото.

В тази връзка, да питам аз за освобождаването от български здравни осигуровки при работещ в Австрия студент, ако някой има опит. Преди време звънях на нашите служби и ми цитираха няколко европейски формуляра, но така и не ми казаха кой от тях конкретно се издава от австрийските служби. А моята прекрасна дъщеря не се спря цяло лято за да се занимава с този въпрос и сега леко ме притеснява, че от миналия септември (от когато работи на трудов договор) не сме подавали заявление за освобождаване от здравни осигуровки тук. Ясно е, че може да се направи със стара дата, но ако някой е минавал процедурата, ще е полезно да даде подробности.

# 25
Здравейте мами, имаме нужда от помощ. Дъщеря ми е приета да следва в Инсбрук. От май месец се регистрирахме за общежитие, но нямаме предложения. Гледаме и свободни наеми, но засега само откази. Ако някой може да помогне или съдейства с познат там, моля да ми пише Simple Smile Благодаря предварително! Иначе ще се наложи на 22 септември да отидем на място и да търсим там ...Търсим в диапазона до 550 евро, ако има възможност със самостоятелна баня и тоалетна. Wink

# 26
Дъщеря ми си купи в понеделник карта за градски транспорт за един семестър за 70 евро във Виена.

# 27
Уф точно щях да питам как ще си вземат 1 семестър карта

# 28
Ето това линк към официалната публикация със сравнение в промяната в цените. Извинявам се за объркването. От 01.01. 26 е цялата смяна.от 01.09 просто свършват всички ремонти, които оравеха лятото и  пускат U4 и влаковете който не се двобеха зарафи ремонт по трасето.

https://www.wienerlinien.at/web/wl-en/news/new-fare-structure-from-1-january-2026

# 29
Здравейте, синът ми е приет във Виенския университет и си търси къде да живее. Търсим общежитие (доста сме закъснели обаче), WG, ако някой си търси съквартирант, моля да ми пише.

Общи условия

Активация на акаунт