Студенти в Австрия - тема 3

• 4 315
  • 71
  •   2
Отговори
# 30
Във връзка с кварирата при дъщеря ми проблема е, че търсим квартира само за 3 месеца (от октомври до декември 2025). Следим сайтовете на общежитията, но за сега без успех. Ако някой в групата има квартира, но в този период няма да е там ще се радвам да ми пише. Регистрирана е при роднини и няма нужда от адресна регистрация.

# 31
  • столицата
Пишете във фейсбук групите на студенти в Австрия/Виена.

# 32
ЗдрВейте, търси някой държал GMAT тест.
Борис иска да кандидатства за Магистратура във WU. Но му трябва този тест. Иска да говори с хора, които са го държали - колко време са се подготвяли, от къде материали.
Направо ще го свържа да си говорят.
Благодаря предварително!

# 33
Здравейте, синът ми е приет във Виенския университет и си търси къде да живее. Търсим общежитие (доста сме закъснели обаче), WG, ако някой си търси съквартирант, моля да ми пише.

И моят син е в същото положение. Ако някой търси съквартирант и ние се интересуваме

# 34
  • на Мелмак
Момичета,
Щерката започна да подава за общежитие. От едно място ѝ искат такса 20 евро, от нейна карта ли трябва да е или няма значение? Мисля, че няма значение, но да питам.
Предварително ви благодаря!

# 35
  • столицата
Аз плащах от моята сметка и добавях информация за името й в основанието на превода.

# 36
  • на Мелмак
Благодаря ви!

# 37
  • София
И аз съм плащала - ако няма посочена от тях референция, която да посоча в описанието, пишете имената.

# 38
  • на Мелмак
Благодаря ви!

# 39
Моята тъкмо онзи ден ми се похвали, че и върнали някакви 400 евро от данъци. Сега явно ще си ги вземат обратно за градския транспорт 😀

Струва ми се че грешиш. Това са помощите, които получават всички (и студентите чужденци във Виена) заради поскъпването на живота.
Аз съм изпуснала инфо за тези помощи - може ли някакъв линк?

# 40
Здравейте, дъщеря ми е приета във Виенският университет, следващата седмица заминава. Търсим първокурсници като нея там, за да си споделят в началото информация, да не се усеща липсата на компания, приятели и училищното време чак толкова.
Темата наистина е много полезна, да пореден път БГ мама ми е пътеводител и помощник.
Успех на всички през новата учебна година!

# 41
  • София
Настанихме студента. Стаята е супер. Всичко е новичко, чистичко. Близо е до метрото и до 2-3 магазина - Била, Хофер.
Пътуването дотам и наобратно с кола мина супер. Не са малко километрите, но само магистрала от София до там. Малко в самата Виена беше тегаво - защото много отбивки една след друга и е малко трудно да реагираш на момента.
За Техническия университет - дали има някакъв стол за хранене? Или друго място наблизо с готвена храна на по-студентски цени? Благодаря!

# 42
  • На планетата Земя
Zazu1, ето линк към мензата на техническия университет.

https://www.mensen.at/standort/mensa-tu-wien/

# 43
  • София
В мензата даже има намаление за нуждаещи се студенти. Моят син не се храни там и не се възползва, но ако някой има интерес менза пикерл се казва тази социална придобивка.
Mensa-Pickerl Mit dem Mensen-Pickerl der ÖH Uni Wien erhältst du 2 € Ermäßigung auf jedes Mensa-Menü. Einfach im Beratungszentrum abholen, in den Studierendenausweis einkleben und bei jedem Essen in der Mensa vorzeigen.

И в ТУ и WU има такава възможност.

# 44
  • столицата
Хайде още един линк за менза от мен https://www.wumensa.at/

Общи условия

Активация на акаунт