Студенти в Австрия - тема 3

• 36 678
  • 673
  •   8
Отговори
# 660
Всичко е въпрос на приоритет, желание и бъдещи планове. Нито банковата сметка, нито австрийския номер са задължителни, за да започне обучението си в Австрия. Всеки ще ви отговори според собствените си нужди. Синът ми няма номер, купува от време на време дата карти. Сметка си откри втората година и то защото дойдоха в университета и предлагаха някакви ваучери.

Точно така е! Взехме телефонния номер само заради интернета, за да си има неограничени мобилни. Оказа се удобен и за разни пратки и тем подобни.

# 661
Телефонен номер с Интернет с отстъпка за лица под 26 г е с много по-добра цена от плановете в бг и със същите условия (мегабайти и международни минути). Много съжалявам , че толкова дълго пазихме българския номер , но това не знам защо мъжа ми го настояваше. Банкова сметка открихме в самото начало. Дъщеря ми след първата година работеше почасово и тази сметка и трябваше. В момента има чудесна финансова история в Австрия, тя й е плюс.

# 662
  • столицата
Ре-ге, би ли споделила къде й е била полезна  финансовата история?
Моето дете  не искаше да си открива сметка, защото Револютът  бил достатъчен. В интерес на истината, нямаше никакви проблеми да се оправя само с Револют, дори и кеш не носеше в себе си.
Откри банкова сметка по мое настояване.
За телефона - също е вече с австрийски и при супер условия, но запазихме бг номера. Прехвърлихме го предплатен при друг оператор и  дори вчера платих 3 евро, за да поддържаме номера за още 1 година. Това е за всеки случай, все пак го е давала за контакт на институции в Бг.

Допълвам поста. Току-що видях качена полезна информация във фейсбук от Заедно - много важна информация качват в тази група. Може да я последвате ако желаете.

·
Скрит текст:
Заедно публикува в 2 групи.
Заедно
Съдържание от AI
 ·
8 ч
 ·
🎓 **Наръчник на бъдещия студент | Част 1**
📚 **Тази седмица посвещаваме на всички бъдещи студенти в Австрия!**
Предстои ви ново начало – университет, нов град и много административни стъпки. За да ви бъде по-лесно, през следващите дни ще споделяме най-важната информация, която всеки бъдещ студент трябва да знае още преди да замине.
Започваме с първата и най-важна тема:
# ✅ Какви документи трябва да подготвите преди заминаването?
Колкото по-добре сте подготвени, толкова по-спокойно ще преминат първите ви дни в Австрия.
### 📌 Задължителни документи
✅ Валидна лична карта или международен паспорт.
✅ Писмо за прием от университета (Letter of Acceptance / Zulassungsbescheid) – разпечатано и в електронен вариант.
✅ Диплома за завършено средно образование.
✅ Приложение към дипломата с оценките (ако не са вписани в самата диплома).
✅ Официален превод на дипломата и приложението на **немски език** (или на английски, ако университетът го приема). Възможно е университетът да изисква и заверени копия, затова винаги проверявайте изискванията на вашето учебно заведение.
✅ Сертификат за владеене на език, ако е необходим за избраната специалност.
---
### 📷 Паспортни снимки
📸 Подгответе си **поне 6 паспортни снимки**.
Може да ви потрябват за:
• издаване на студентска карта;
• кандидатстване за общежитие;
• транспортни карти;
• различни административни процедури.
---
### ❤️ Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)
Ако сте здравноосигурени в България, **извадете си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)** преди заминаването.
Тя ви дава право на необходима медицинска помощ при временен престой в държавите от Европейския съюз, включително Австрия.
📝 Заявление за издаване на ЕЗОК:
https://ezok.bg/zaiavlenie/
🌐 Повече информация:
https://ezok.bg
⚠️ След като се запишете като студенти в Австрия, ще трябва да уредите и здравното си осигуряване според австрийското законодателство. На тази тема ще посветим отделна публикация.
---
### 📂 Нашият съвет
✔️ Направете по няколко копия на всички важни документи.
✔️ Сканирайте ги и ги запазете в Google Drive, OneDrive или Dropbox.
✔️ Носете електронните копия и на телефона си.
✔️ Добре е да имате поне **2–3 заверени копия** на дипломата и приложението, за да не изпращате оригиналите при всяка административна процедура.
✔️ Ако разполагате с акт за раждане, направете и едно копие. Макар да не се изисква често, понякога е необходим при административни процедури.
---
## ✅ Чеклист преди заминаване
☐ Лична карта / Паспорт
☐ Писмо за прием от университета
☐ Диплома за средно образование
☐ Приложение към дипломата
☐ Официален превод на документите
☐ Сертификат за владеене на език (ако се изисква)
☐ Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)
☐ 6 паспортни снимки
☐ Заверени копия на дипломата и приложението
☐ Сканирани копия на всички документи
💬 Пропуснахме ли нещо? Споделете в коментарите какви документи са ви поискали при записването в университета.
➡️ В следващата публикация ще разгледаме **как протича записването в университета – стъпка по стъпка.** Вижте по-малко   

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 19:33 от galimar

# 663
Още нещо от мен - извадете ПИК на Нап ако не сте още. Подава се за здравните осигуровки декларация, че са осигурени там, за да не им ги търсят тук. Искат потвърждение, че е студент - аз превеждам разпискатя от машината при плащане на таксата ( за Wu става въпрос). Става обаче само лично в офис, няма я услугата онлайн, така че пика остана за други неща ако трябва.

# 664
  • На планетата Земя
Бъдещите студенти имат и прекъсване на осигуряването от 1 юли. Така че трябва сега или до 25 август да се подаде декларация, че ще се самооосигуряват и до 25то число се внасят здравните за предходния месец. Ще имате внасяне и за целия август. А след това за септември и октомври дължимата сума е до момента на официалния старт. Това се удостоверява с уверението, за което пише Нането.

# 665
Да, всяко лято се дължат освен ако не е започната работа с осигуряване разбира се. Също така - относно преводачески услуги, че това се превежда всеки път  - от тук беше препоръчано prevodi.bg - най-ниска цена са ми давали когато търсих. Пращам им по мейла и после отивам на си взема готовия превод. За София става въпрос.

# 666
  • На планетата Земя
Аз използвам https://prevodachi.eu/. Много съм доволна, работят бързо, цената е под 20 лв

# 667
Още един глас за https://prevodi.bg/

# 668
Да, всяко лято се дължат освен ако не е започната работа с осигуряване разбира се.

Потвърждавам написаното от Милето. Държавата осигурява студента целогодишно. Лятното време е към летния семестър.

Хубаво е студентът да направи едно генерално пълномощно към един родител. Това касае и НАП със здравните осигуровки.

За безплатната ваксинация за ЧПВ ще пиша утре. Говорих с същеря ми днес. Има промени.

# 669
Относно ваксинацията за ЧПВ.
Програмата за безплатна ваксинация лица под 26 е завършила на 01.01.2026г. Било е планирано да завърши на 01.01 2025 но поради големия  интерес е била удължавана поетапно с по 6 месеца. В момента безплатната ваксинация е за деца до навършване на 22г. Над тази възраст ваксината се заплаща.

Повече за ваксините в Австрия  на този сайт
https://impfservice.wien/hpv-humane-papilloma-viren/

От там за ваксинацията. Всеки лекар преценява дали и за какво ваксинира. Затова е възможно някои лични лекари да ваксинират, а други не. Дъщеря ми е използвала лекар, който поставя и платени и безплатни ваксини (различни) тъй като нейният личен не се занимава с ваксинация. Поставила си е при него безплатна за ЧПВ но и няколко платени.

https://maps.app.goo.gl/NbZMks4nHPdYqQ5N6?g_st=afm

Ре-ге, би ли споделила къде й е била полезна  финансовата история?

Споделяла стм, че моето дете няма намерение да се връща освен ако не се случи нещо катаклистично. И трябва да е образцов гражданин ако иска да купува движимо имущество, недвижим имот, да тегли кредит, да кандидатства за гражданство и т.н.

# 670
  • София
С какъв размер са леглата в общежитията?
200х90?
Почваме приготовленията, а в инструкцията за настаняването пише, че ще трябват протектор за матрак и чаршафи.

# 671
Здравейте!
Имам въпрос към родителите на вече записани студенти в TU Wien (или към тези, които в момента преминават през процедурата).Дъщеря ми е приета в Архитектура. Вече има:
успешно премината приемна процедура;
Studienplatzzusage;
Admission Letter;
Matrikelnummer;
предварителната регистрация е завършена и в портала всичко е отбелязано в зелено.
Въпреки това не можем да влезем в TUaccount/TISS – излиза съобщение "Incorrect username or password", въпреки че използваме Matrikelnummer и паролата, която имаме.
От университета получихме информация, че официалното записване (Zulassung) все още предстои, а от агенцията ни написаха, че най-бързо е да се отиде лично в Admission Office, за да се довърши записването, или като алтернатива да се изпратят документите по пощата.
Това малко ни обърка, защото първоначално разбрахме, че процедурата е изцяло онлайн.
Има ли някой, който е преминал през същата процедура?
Наложи ли се лично посещение в Admission Office за финализиране на записването?
Или всичко приключи дистанционно?
Кога ви се активира TUaccount/TISS и кога успяхте да платите семестриалната такса?
Благодаря предварително!

# 672
  • на Мелмак
Моята дъщеря ще ходи лично.
За мен е по-сигурно.
Вчера ѝ взех билети. Райън на отиване и австрийците на връщане - само 10е разлика. Тя, не знам какво е гледала, но първоначално ми каза, че адмишън офиса работел и в събота, но аз я изюрках да отиде в понеделник и да се върне във вторник. Много ивенти си организира и нещо не можА да намери време досега да се запише.

# 673
Здравейте , в момента действаме по ваденето на документите за Австрия . Относно многоезичния акт за раждане - препращат ни към общината , в която е родена . Тъй като не живеем в този град , доколко е необходим да го имаме , или можем да си спестим разкарването ? Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт