Студенти в Австрия - тема 3

• 36 130
  • 668
  •   1
Отговори
# 615
Щом са 3 може и да си делят housinganywhere вижте

# 616
  • Варна
Момичета, ние преведохме капаро за общежитието, за което ви бях писала ( в район 1150, до жп гарата) . Благодаря на всички за споделеното мнение.
Вчера писахме за да попитаме дали има место за още 2 деца, познати на нашите, но ни върнаха отказ. Всичко там било пълно.

# 617
И синът ми е приет Информатика.
Какви документи Ви искат за записване и докога е срока?
На нас агенцията ни писа, че искат да им предоставим оригинал на дипломата и  превод на немски език от заклет преводач, за да бъдат изпратени на TU Wien.

# 618
  • София
И синът ми е приет Информатика.
Какви документи Ви искат за записване и докога е срока?
На нас агенцията ни писа, че искат да им предоставим оригинал на дипломата и  превод на немски език от заклет преводач, за да бъдат изпратени на TU Wien.
Направихме и ние превод и това ще качи агенцията в акаунта на сина ми плюс сертификатите по немски и англ.език и док.за самоличност. За тези документи зная. До 5 септември е срока мисля. На място не се ходи.
И да попитам, който е запознат за удостоверението за пребиваване. Мислим да предоставим извлечение от сметка на сина ми. За какъв период трябва да бъде, трябва ли да се виждат регулярни постъпления или е достатъчно да преведем сумата и тя да се вижда като наличност?

# 619
На сина ни също доказване на доходи не искаха.Подписа декларацията, че няма да иска соц.помощи и това беше

# 620
  • София
И да попитам, който е запознат за удостоверението за пребиваване. Мислим да предоставим извлечение от сметка на сина ми. За какъв период трябва да бъде, трябва ли да се виждат регулярни постъпления или е достатъчно да преведем сумата и тя да се вижда като наличност?

Имате време за удостоверението за пребиваване. След настаняването е важно да направи първата регистрация в общината.

Има две различни регистрации:

1. Meldezettel (Anmeldung des Wohnsitzes) – първата регистрация на адрес
Регистрираш адреса си в общината (Meldeservice).
Прави се до 3 дни след нанасянето. Може да се запише час на сайта общината предварително, за да не се чака.
Получаваш документ, наречен Meldezettel.

2. Anmeldebescheinigung – регистрация на правото на пребиваване
Това е втората стъпка и се отнася само за граждани на ЕС/ЕИП, които ще останат в Австрия повече от 3 месеца.
Подават се документи в MA 35.
Прави се до 4 месеца след влизането в Австрия. Пак става със записване на час на сайта им.
За студенти се изискват:
Meldezettel;
удостоверение за записване в университета (Studienbestätigung);
здравна застраховка (в случая ЕЗОК)
доказателство за достатъчно финансови средства
(Както разбрахме в повечето случай не го искат. Дъщеря ми беше подготвена, но също не са й го поискали.)

Ако сега трябваше да го прави, нямаше да й подготвям нищо за финансовите средства. Ако я върнат, тогава бих го направила и да си запише нов час за посещение там.

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 12:17 от elita

# 621
  • София
Много благодаря за разясненията. Ще пропуснем извлечението, да се надяваме да не поискат.

# 622
  • София
За доказателството за финансови средства какъв точно документ представяте?
(Да се подготвя)

# 623
Много благодаря за разясненията. Ще пропуснем извлечението, да се надяваме да не поискат.
А искат ли Ви оригинала на дипломата за да бъде изпратен в ТУ Виена?

# 624
  • София
А искат ли Ви оригинала на дипломата за да бъде изпратен в ТУ Виена?
Не, всичко е онлайн само. Но за всеки случай ще му дам оригинала и превода да са в него.

# 625
  • София
За доказателството за финансови средства какъв точно документ представяте?
(Да се подготвя)

Chat-ът ми направи декларация от родител и удостоверение от работодател. Само ги попълних, подписах и в офиса сложиха печат. Колко щяха да свършат работа - не знам, но според мен щяха да са достатъчни, ако се беше наложило да ги използва.

Декларация:
Скрит текст:
CERTIFICATE / DECLARATION OF INCOME AND FINANCIAL SUPPORT

I, [Full name of the parent], born on [date of birth], holding [passport/ID number], and residing at [full permanent address], hereby declare that I am the [mother/father] of [full name of the student], born on [date of birth].

I confirm that I am currently employed as [job title] at [name of employer].

I hereby declare that I provide full financial support to my son/daughter [student’s full name] during his/her studies at [name of university] in Vienna, Austria.
This support covers accommodation, food, health insurance, study-related expenses, and general living costs.

I undertake to provide financial support in the amount of at least [e.g. EUR 1,200] per month for the duration of the studies.

This declaration is issued for the purpose of proving sufficient financial means for residence and study in Austria.

Date: ____________
Place: ____________

Signature of parent: __________________________

Full name: __________________________

Удостоверение:
Скрит текст:
CERTIFICATE OF INCOME / EMPLOYMENT CONFIRMATION

To whom it may concern,

This is to certify that Mr./Ms. [Full name of the parent],
born on [date of birth],
is employed at [name of company/institution], located at [company address],
holding the position of [job title], since [start date of employment].

According to our records, his/her average monthly net income amounts to [amount] [currency].

This certificate is issued upon request to serve as proof of income for the financial support of his/her child, [full name of the student], who is currently a student in [country/city, e.g. Vienna, Austria].

Should you require any further information, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Issued on: [date]
Place: [city, country]

Name and position of issuer:
[Name]
[Position]

Signature: _____________________
Company stamp (if applicable)

# 626
Да попитам тези, които са пт повече години и със смяна на адреси:
А трябва ли Meldezettel при смяна на адреса?
В случая се изнесе на 31 Янауари и от 1 Август има нов договор за друг адрес? Дали пак трябва до 3 дена да се регистрира?
И като имаме прекъсване от 6 месеца дали пак трябва Anmeldebescheinigung ( това което се прави дп 3 месеца)?

# 627
  • София
Николета смени само стаята в същото общежитие и пак каза, че е ходила някъде да се регистрира в кратък срок след настаняването. Така че при смяна на общежитие със сигурност ще трябва. За регистрирането отново при по-дълго отсъствие нямам представа.

# 628
За Информатика, ТУ Виена - от агенцията ми обясниха днес, че трябва само превод на дипломата онлайн да се добави към акаунта. Това трябва да стане до 5 септември. Доколкото разбирам трябва да са подадени всички необходими документи онлайн за валидна регистрация на акаунта. Но не знам дали това реално означава, че си  записан като студент. Аз очаквам първо да се плати семестриална такса и да се издаде студенстка карта и това да означва, че вече си записан като студент.
 За тази специалност  някой знае  ли нещо за заплащане на семестриална такса и документи, които издават след като сте записани - като студентска карта и други подобни документи? Кога се прави това - след 5.09?

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 09:23 от maria_st_z

# 629
  • София
Като стана въпрос за студентска карта не препоръчвам да посочвате да я получите тук в България. По-добре направо във Виена, че и Ники и един съученик имаха драми с това и се наложи да заявяват нови там на място.
За записването мисля всичко е доста лесно и ясно, ние не ползвахме агенция, дъщеря ми си ги следеше и беше лесно, но не съм запозната в подробности. Тя си предвижи всичко, аз само платих символичната такса и ако е имало после нещо за дооправяне на място тя си го е движила.
Хубаво е да внимават да не си губят после личните карти, да не се заключват извън стаята на общежитието и да си следят валидноста на картите за градск транспорт Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт