Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 490
  • 681
  •   1
Отговори
# 540
Шокирана съм от възприятията на 90% от пишещите в темата и начина, по който хранят децата си. Ум не ми побира. В крайна сметка, разбира се, всеки родител решава какво да храни детето си, но както и да се въртят нещата - не, пюретата с готова "храна" на Hipp не са прясна храна и да - пълни са с консерванти. Интересно ми е - вие бихте ли ги яли? Защото съм висок процент убедена, че не. Малко ми е тъжно, че стигаме до заклеймяване на хора, които "промотират" хранене с чиста, прясна и проверена храна, като се твърди, че това е реклама, пропаганда и какво ли още не. Настигаме САЩ по нездравославно храненеи начин на живот. То затова и затлъстяването при децата, детският диабет и стоматологичните проблеми при децата в България са в толкова високи нива последните години.
За протокола - Tasty Lab не са ми никакви. И аз давах готови пюрета, но само първия месец, докато въведа зеленчуците и плодовете. Детето ми от третия месец е на АМ, понеже ми спря кърмата. Не съм педант, но е толкова жалко, че нямаме никаква здравна култура и култура на хранене и си тъпчем децата с боклуци от бебета и взаимно се оправдаваме във форумите как това е напълно ок и "оная там, дето рекламира Tasty Lab е луда"...
Хора, четете и давайте на децата си най-доброто. Не е нужно да си с високи финанси. Да не говорим, че боклуците на Hipp и останалите готови "ястия" в буркан са по-скъпи и от някои частни кухни.
Зеленчуково-месни пюрета на Хип нямам, защото съм взимала малко техни, не се продават много тук, но имам едно плодово и един пауч.

Съставът на бурканчето е 50% ябълка, 50% круша. А на пауча - 67% круша, 20% банан, 13% киви. Би ли уточнила кой е консервантът в двете?

# 541
Изказванията на КРР даже няма какво да ги коментирам. Показателно е, че и тя не е започнала с домашно приготвени пюрета, а сега се бие в гърдите за чиста и прясна храна. Колко му е да свариш картоф и морков и да пасираш? Както и да е. Исках друго да кажа. Че има пюрета и пюрета. Не всички са с консерванти. Прочетете състава. Лимонената киселина е естествен консервант. Марките, които на мен много ми харесваха на аромат и вкус са BabyBio и SimpleComme. Слънчо, Ганчев и подобни даже няма да ги коментирам. Не всички плодови пюрета са със захар. Прочетете пак състава - DM, Holle - там няма захар. Повечето на Хип имат и от тях аз не съм взимала.Също и бебешки бисквити давам на BabyLove. Пак без захар. Работата е четенето в състава. Иначе има и лоши (за мен) марки и не съм взимала от тях.
Що се отнася до вкуса на пюретата, нормално е да не ни хареса. Все пак са варени зеленчуци без особено много мазнина, без сол и малко подправки. Нормално е да не ни допада на вкус. А и сме изградени личности, които имат предпочитания. Опитах да направя нещо за нас с броколи и карфиол. Еми не ми допадат тези храни. Миришат ми и гадно. Но знам, че са полезни и ги давам на детето докато мога. Най-вероятно и тя няма да ги яде един ден, защото не присъстват на масата ни.

# 542
Изказванията на КРР даже няма какво да ги коментирам. Показателно е, че и тя не е започнала с домашно приготвени пюрета, а сега се бие в гърдите за чиста и прясна храна. Колко му е да свариш картоф и морков и да пасираш? Както и да е. Исках друго да кажа. Че има пюрета и пюрета. Не всички са с консерванти. Прочетете състава. Лимонената киселина е естествен консервант. Марките, които на мен много ми харесваха на аромат и вкус са BabyBio и SimpleComme. Слънчо, Ганчев и подобни даже няма да ги коментирам. Не всички плодови пюрета са със захар. Прочетете пак състава - DM, Holle - там няма захар. Повечето на Хип имат и от тях аз не съм взимала.Също и бебешки бисквити давам на BabyLove. Пак без захар. Работата е четенето в състава. Иначе има и лоши (за мен) марки и не съм взимала от тях.
Що се отнася до вкуса на пюретата, нормално е да не ни хареса. Все пак са варени зеленчуци без особено много мазнина, без сол и малко подправки. Нормално е да не ни допада на вкус. А и сме изградени личности, които имат предпочитания. Опитах да направя нещо за нас с броколи и карфиол. Еми не ми допадат тези храни. Миришат ми и гадно. Но знам, че са полезни и ги давам на детето докато мога. Най-вероятно и тя няма да ги яде един ден, защото не присъстват на масата ни.

Simple comme и BabiBio са топ.Много ги харесва дъщеря ми .За вечеря почнах да и правя крем супи от домашен карфиол,броколи,картофи и моркови,умира си за тях .

# 543
Ама какво става тук 🤷‍♀️😃?!
Защо въобще се обръща внимание на тази дама, потресена съм! Колко компетентна била само, тц, тц..
Сега рязко започнах да гриза нокти, как съм могла да храня бебето си с готови пюрета, че то и на Хип спагети болонезе 😬 ШОК!
От два месеца е на държавна, пробвала съм и частни, нали от скъпото и прясно , че да ака... 🤷‍♀️😃
Тя пък взе, че и от тази за простолюдието си ако и то доста добре! 🤣🤣🤣

# 544
Е, има пюрета с лук, домат, магданоз. Особено с домат. Сега не ми се търси, но съм сигурна, че има. С джоджен, чесън, копър, босилек, риган също. Реално са супер малко от състава на пюрето и едва ли ще е драма, ако дадете наведнъж лук и магданоз, да речем
Специално на  BabyBio и Semper съдържат лук, чесън и подправки. Много съм доволна от тези марки, иначе и други хубави има, например Simple comme. Правя му и домашни пюренца, но напоследък съм от мързеливите 😅

# 545
И аз много харесвам Baby Bio, както и Holle, детето също. И между другото редовно ям негови пюренца, особено плодовите 😃
От зеленчуковите също съм яла, не са никак зле, като им се добави сол. Но аз ям и грах, царевица и тн. от консерва, както и боб от буркан. Компоти и туршии също много обичам, нищо че не са пресни 😃

# 546
Виждам, че доста хора съм засегнала. Това е добре, дано до доведе до някаква положителна промяна. Като цяло, не ме засяга кой и как си съсипва здравето на детето. Засяга ме това, че утрешния ден моето дете ще е съученик с 5 от децата на родителите в тази тема, които ще се хранят с баница и пица за обяд. И моето дете ще дойде и ще ми каже - На Пешо майка му му е казала, че баницата е полезна. Има си сирене, има си масълце, има си яйца. Защо не ми даваш да ям, а ме караш да ям само плодове, зеленчуци, месо и т.н.
За съжаление, в България все още трябва да се борим с тази култура, още повече че навлиза и културата на полуфабрикатите и положението е страшно...
Щом се задават въпроси каква е разликата между пюре полуфабликат и прясно сготвена храна. Плачевно е...

# 547
Аз пък забелязвам друга тенденция - точно децата с майки фанатизирани на тема здравословно хранене и чиста храна, като поотраснат и стават най-големите фенове на джънк фуд-а и пакетираните храни. То нали забраненият плод е най-сладък.

# 548
КРР, с кои полуфабрикати-пюрета каза, че си започнала?

# 549
КРР, разбирам те, и аз чувствам същите опасения понякога. Дори като се започне с детската площадка и защо другите деца пият "сокчета" и ядат барнита разни. Но е загубена кауза да се борим с вятърни мелници. Всеки е свободен да храни детето си както намери за добре. Единственото, което що годе ни е по силите е да запалим в детето интерес и предпочитания към полезната храна, да я правим вкусна и привлекателна и с много диалог да го направляваме да прави избор в своя полза, без да се сравнява с другите. А това винаги върви ръка за ръка с приемането на другите такива, каквито са. Сравняването винаги води до противопоставяне. И ограничава свободата на избор.

# 550
Аз съм сред фанатизираните на тема здравословно хранене, ама правя баница на бебето и не виждам нищо лошо в баницата. Това са някакви крайности.

# 551
Извинявам се предварително  на всички, че не само детето ми ще яде баница и пица пред вашите, ами и аз. 🤣 За шоколадовата торта- не се извинявам. 🤣

# 552
Готовите пюрета и баничките нямат нищо общо..  А и да, няма нищо лошо в домашно приготвена баница с пълнозърнести кори и масло, сирене, яйце..пък и обикновени кори да са..ако не е всеки ден няма лошо. Да, не е добре да се прекалява с лошите въглехидрати, както и с готовите пюрета. Соковете са доста НЕполезни, че и вредни. Аз съм фен на здравословното хранене и начин на живот като цяло, поне се опитвам максимално и ще опитам да науча и моето дете.
Също се притеснявам за това как ще го опазя от всичката вредна храна, но ще се постарая да го науча да живее здравословно и да се грижи за тялото си и духа.

КРР, друг подход трябва, за да постигнеш нещо в тази насока, този назидателен тон не е особено подходящ.

Вредната храна (фастфуд, захар, преработени продукти) влияе на мозъка и психиката така:
Предизвиква възпаление в мозъка-  риск от депресия, тревожност и стрес
Уврежда паметта и концентрацията (бързо, дори за няколко дни)
Намалява обема на хипокампуса- по-трудно учене и контрол на настроението
Създава зависимост (като наркотик) чрез свръхстимулация на допамина
Ускорява когнитивен спад и риск от деменция в дългосрочен план

..на кратко и част от вредите

Ядеш junk food - мозъкът се възпалява, става „пристрастен“, паметта и настроението ти се влошават.
Здравословна храна = по-здрав мозък и психика. 😊

На който му е интересно и има желание ще прочете повече и ще вземе решение за себе си и семейството как да се хранят.

# 553
Споменатата здравословна детска кухня слага оризов сироп в десерти, вие решите колко е здравословно

# 554
Аз съм за баланса. Няма нищо лошо с баницата, ако е добре направена. Против съм закуските от бутки. Пица също си правим домашна. Не купувам от тези на парче. Не давам сладко и не ми харесват зрънчовците по детските площадки. Обаче, ако хапне, нищо няма да й стане. Въпроса е да не й купувам аз и да свиква с тях като нещо нормално. Миналата година беше малка и не е проявявала интерес към тортите на рождени дни. Тази година ще видим как е, но не смятам да я огранича като и другите ядат от същото. Пред блока ни се събират много деца и често ядат боклуци. Няколко майки правят забележка или свалят нарязани плодове в кутии като дават пример. Просто трябва да има баланс и умерен контрол.

Общи условия

Активация на акаунт