Хайде на театър - 17

• 4 474
  • 125
  •   2
Отговори
# 90
Не знам дали няма да се повторя, но когато купувах книгата "Четирите споразумения", говорих с дама от издателство "Кибеа" и ми похвали много и постановката, мисля че се играе в "Славянска беседа". Не съм я гледала още.

# 91
  • София
Връщам се от "Последният час на Мерилин Монро".
Много хубаво се бяха подготвили за премиерата:

И дотук приключвам с хубавото.
Кошко за мен е изключително слаба актриса, а Деян трябва да спре завинаги с режисурата. Беше ми хаотично, нелепели диалози, на моменти се чудех това пиеса за Мерилин ли е или за психотерапевта и. 🤔 🤦‍♀️Заради музиката на живо главно и що-годе приличният финал ще дам 2.5/5, но цялостно не ми хареса.

# 92
Алиса, не е тук мястото да обсъждаме Гетсби, но моето вътрешно убеждение е, че е златотърсач, точно защото харесва средата на Дейзи и иска да е като нея. За това и прави бляскавите партита, за са се почувства част от светското общество, но точно защото не се чувства добре в тези среди, не присъства на собствените си забави, а само гледа от страни.
Да кажем, че за близо 50-те ми години на този свят, съм станала ужасно цинична, но не мога да симпатизирам на мъж, влюбил се в разглезено богато момиче, за което твърди, че е много свястна. Аз разбирам, че любовта е сляпа, но обикновено хората израснали в бедност имат доста добър нюх за неблагодарниците и не вярвам в чистите му намерения. Това разбира се си е мое усещане, аз не бих се доверила на такъв човек. Всячески се стараеше да се домогне до Дейзи, точно защото му липсваше класа и искаше да си я достави, като се ожени за нея. Само че в реалността не работят така нещата и за това и финалът е такъв-поучителен.
Според мен Том и Дейзи са си един за друг, еднакви са и правилно избягаха, а Гетсби падна жертва на собствените си болни амбиции. Същото важи и за Мъртъл. Не ангажирам никой с моята оценка за героите, просто така  възприемам сюжета на пиесата.

# 93
Очаквах го … ама е жалко такива фанфари бяха - това за Мерилин

# 94
Благодаря, yellow, беше ми интересно да се запозная с различния ти прочит. Simple Smile

# 95
Разочарована съм от Последният час.
Замислих се каква е пиесата в оригинал.
Скрит текст:
Sin City стил включванията бяха добра идея, но мисля искат по-голяма зала и повече прецизност в обработките. Аз съм голям фен на комикса и филма

# 96
  • София
И аз имах такива очаквания за Мерилин, затова и изчаках със закупуването на билетите. Имам някакви подозрения и за Джобс и информатикатата..., ще видим. Народният театър напоследък много улетя в експерименти, от една страна е добре, че разчупват програмата си, но от друга трябва баланс и с по-класически произведения, все пак не е експериментален театър, а Народен, поне на мен така ми се струва /а аз харесвам модерния театър/. От новия им сезон не се престрашавам да купя билети за нито една от новите постановки, а повечето стари съм гледала.

Моята представа за Гетсби - по-скоро е противоречива и трагична фигура, изградил си абсолютно нереален идеал за Дейзи, всичко това на фона на преследването на американската мечта /да не забравяме, че това е 1922 г., всички преследват тогава американската мечта, тя Дейзи е част от тази мечта/, и готов на всичко, за да постигне тази мечта в името на своя идеал. Честен и благороден човек по произход, готов на нечестни методи, и да - ненапразно завършва по този начин, по принцип това е олицетворението на корумпираната американска мечта на Фицджералд.

# 97
Olive, съвпада ми виждането за Гетсби с твоето 🙂
По-благороден и почтен от Дейзи, съпруг и компания.

В Народен искам да гледам единствено "Бурята", но на промоцията взех за "Орфей", та ще видим, още три души ще ме придружават 🙃

# 98
Не искам да ви досаждам с Гетсби, но само да допълня, че след края на Първата световна война, той е имал възможност да учи в Оксфорд, тоест животът му е дал шанс да надскочи произхода си и да бъде част от обществото на Дейзи, но е изкарал там само пет месеца, точно защото няма потенциал за живота, който иска. Още тогава вселената му е дала знак да преосмисли мечтите си, но той не се е вслушал.
Аз също съм имала ужасно неравен старт в живота, в сравнение с връстниците ми и дълбоко съпреживявам истории  като тази на Гетсби или Ирина от "Тютюн". Но при Ирина, поне във версията на Димов, която аз съм чела, след края на войната, тя си намери дипломата по медицина и се очакваше да започне да практикува, тоест да се справи при новата реалност (пиесата завърши по друг начин), при Гетсби няма такъв момент. Там е само един безкраен стремеж към това, което искам, без никакъв друго развитие. Предполагам, че това е част от американската психология, всичко да е на всяка цена, бесен комерсиализъм.
Както обичам да казвам в такива случаи: не искай много, не можеш да му платиш цената.
За катастрофата дори оправдавам Дейзи, все пак Мъртъл я е объркала и реално сама си е причинила смъртта.
Но спирам до тук. Гледайте пиесата, класическа е, заслужава си.
Искам да питам за Мерилин, дали би било много досадно за мъж. Аз ще я гледам, независимо от отзивите, но се чудя дали да не отида сама, ако няма да се разбере от мъж?

# 99
  • София
Yellow, не, не досаждаш - интересно е да се видят различните гледни точки. Според мен е добре да прочетеш книгата обаче, много нюанси от нея не могат да се доловят в пиесата, въпреки че тя доста стриктно следва сюжета.

# 100
Мммм, Yellow flower 12, мисля че книгата ще промени мнението ти.
И определено ще престанеш да оправдаваш Дейзи за смъртта на Миртъл

# 101
Olive, съвпада ми виждането за Гетсби с твоето 🙂
По-благороден и почтен от Дейзи, съпруг и компания.

В Народен искам да гледам единствено "Бурята", но на промоцията взех за "Орфей", та ще видим, още три души ще ме придружават 🙃
Кога е имало промоция на билети в Народния?
А в Сатирата какво бихте препоръчали? Виждам, че имат намаление до края на месеца

# 102
  • софия
Добре, че използвах промоцията за билети в НТ и билетите за Мерилин са с отстъпка. Имах подозрения към този тандем, но все пак ще отидем. Всеки опит, дори негативният, е полезен.

# 103
  • Галифрей
Имаше намаление в НТ лятото но важеше само  онлайн.

Знаех си,че така ще стане само като погледа каста ми става ясно,че не е добро. Пари да ми дават на представление с Донков не бих отишла. Аз никога не съм го харесвала.
От най-новите съм си избрала  Театър, определено това ще е добро попадение и има хубаст каст ❤

# 104
Имаше намаление в НТ лятото но важеше само  онлайн.

Знаех си,че така ще стане само като погледа каста ми става ясно,че не е добро. Пари да ми дават на представление с Донков не бих отишла. Аз никога не съм го харесвала.
От най-новите съм си избрала  Театър, определено това ще е добро попадение и има хубаст каст ❤
Понякога каста ако е добър не означава че и пиесата ще е добра, има доста филми и сериали във които каста е много силен но даденият проект не е  . Не харесвам и аз Донков , но бих отишла да гледам пиесата . Аз съм си набелязала " Отчаяни съпрузи 2 " . Както и " Съседите отгоре " . Не харесвам Силвия Петкова но няма да ми попречи да гледам пиесата само защото актрисата ми е неприятна .

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 12:16 от Жасмина 94

Общи условия

Активация на акаунт