Проблем! Обезцветяване на дрехите.

• 505
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

От известно време имаме проблем, след изпиране на цветни и по-тъмни дрехи се появява мрежесто обезцветяване, което ги съсипва.
Опитахме какво ли не, профилактика на пералнята със специален препарат, смяна на няколко вида прах и течен препарат, слагане на по-малко дрехи с цел да избегнем претоварване, пране на ниски градуси и обороти.
Прикачвам снимка на прани веднъж дънки, които се обезцветиха и изглеждат износени.
Моля за съвет как да решим този проблем защото иначе ще трябва да сменим пералнята. Пералнята ни е пералня със сушилня на Канди.

# 1
Това се получава от смачкване и триене. Или оборотите са много силни или пералнята е претъпкана.
Дънки и тъмни неща пера на програма за дънки/тъмни. Крайното центрофугиране е на 1200 оборота, но при самия цикъл на пране дрехите се киснат и въртят слабо. Не е имало проблем. Веднъж ми се случи със светла покривка, която изпрах на програма за памук при 1400 оборота и много пълна пералня.
Определено е механично обезцветяване.
И

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 00:33 от Moderator (Nikol)

# 2
Зависи и от материята и боите. И от препарата. Това ми се случи на нови панталони тип дънки - черни. От български производител. Винаги пера нова дреха преди ползване и то сама. Бяха обърнати наопаки, ползвах гел за цветно/Персил, който ползвам рядко и безпроблемно за определени дрехи/ и на по-ниски обороти. И се получиха няколко по-светли резки. Говорих с продавачката, която няма вина, разбира се. Тя с технолога на производителя - ами натъпкана била пералнята, от лицевата страна съм прала и т.н. Нищо такова. Явно боите не са достатъчно стабилни. Не зная на какво се дължи във вашия случай. И след всяко пране на всякакви цветни дрехи ли се случва или еднократно на конкретни?

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 07:48 от W

# 3
  • София
Не са стабилни боите, не знам вече.
Риза, панталон, дънки - същата работа.
Започнах да кисна новите тъмни дрехи в оцет преди първо пране, за да фиксира цвета.
При нови други дрехи нямам подобни оплаквания.

# 4
С какъв оцет киснете новите дрехи, за да спрат да пускат боя? После изпира ли се лесно тази миризма от оцет и да не мирише на оцет?

# 5
  • София
Обикновен винен.
Не мирише, някои даже слагат, като омекотител при пране

# 6
На мен това ми се случва с дънки. Не е точно обезцветяване, ами гънки, които и след сушилнята не се оправят. Ами много ме е яд, но не съм намерила решение.

# 7
Според мен некачествени материи и багрила.
Качественото багрило никога не пуска, дори и да е яркочервено.
Тенденцията е да се влагат нискокачествени суровини и реално много дрехи търпят краткосрочно носене, затова избирам по-скъпи брандове, които уж държат на качеството (и пак не е гаранция).

# 8
Току що изпрах нови няколко чифта тъмни индигови дънки и една риза. Още при прането се видя, че пуснаха изключително много. Като изсъхнат ще споделя резултат.
Не са някакви марки: Only, Oat, Subdued.
Определено пуснаха много и съм любопитна да видя резултата.
Обърнати на опаки, пералня 8 кг, т.е. много малко количество, програма Jeans 30 градуса, центрофуга 1200 оборота, препарат капсула на Ariel, без омекотител.

Дописвам: въпреки, че пуснаха много няма никакви поражения. На места си личи, къде се е прегънало и има ръб, но няма обезцветяване.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 15:55 от Di Soleil

Общи условия

Активация на акаунт