(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 463
  • 393
  •   2
Отговори
# 315
  • София
Тази съм я пропуснала да я следвам, но в началото се бях включила в група на Тихомир. След като опитах да си поръчам разсад и ми се сопна с огромно неуважение и арогантност, набързо напуснах групата и повече не съм се занимавала с него. С помощ от тук и по метода на проба и грешка и година след година научавам кое при мен води до резултати и как да отгледам нужната ми продукция и без тези гурута.

# 316
Айла, нищо не си изпуснала. Неговия разсад само по снимки само го познавах тази година- хилав, издължеш по 60-70см. Ама супер бил и точно така трябвало да изглежда🤣

# 317
Видеа ли е правила Деси за акарите и това бране на зелени домати? Не са ми се показвали. Аз я харесвам като личност или поне това, което виждам във фейсбук. От земеделие не разбирам и не знам това, което проповядва лъжи ли са, също и дали лъже и заблуждава хората и дали си измисля собствени сортове, но като личност и натюрел ми допада и затова и гледам клиповете като ми се покажат.
Знам, че продава скъпо разсада и миналата година исках да си купя малко от някои сортове, за да си взема семена, ако ми харесат.Писах и, но така и не ми изпрати. Май и по-добре, че така стана и не успях да се набутам.
Хайде и аз в клуба. Пурпурното сърце, Розамакс, Розалукс,  Меделина, Момини сълзи по няколко семена
Скрит текст:
Дали мога да ползвам само тази кокосова почва за разсада или ще е бедна на хранителни вещества? Във фейсбук гледам един мъж много успешно вкоренява резници на рози в кокосова почва и перлит. Затова и аз я купих да опитам с резници имам едни останали, но така и не се наканих да ги сложа в саксии. Горният слой на семената го покрих с тази почва с перлит, да видим какво ще стане. На мен почти всичката купена почва вече не ми харесва и се чудя каква да изтривам.
Скрит текст:

# 318
Morkovelka99, имаше клип в който се хвалеше с доматите си. Цялата оранжерия беше в акари, но нищо не каза, за нея беше ок. След като и писах, че има акари ми отговори, че било нормално- имало достатъчно за нея и за тях🤣
Пък ги беряла зелени,  защото обичала да  има наблизо набрани за салата🤣
След това бях чинно блокирана😁
Всеки имал акари знае, че не се ли пръска, растенията заминават до 1м, доматите по тях също... А домати брани зелени имат вкус на тези от магазина.
Във всички професионално градинарски групи тези двамата са постоянно усмивани, а на места и блокирани. Ръсят простотии на килограм.
Имам познати загубили реколтата си, чинно следващи съветите им за пръскане на домати по обяд- дъждуване.
Продават каменно брашно с 1000% надценка, ама видиш ли само с него  предпазваш растенията от всичко...
Абе както се казва от уста го докарват😉
Алъш- вериша им е в кръвта. За градинарството не съм сигурна.

# 319
Аз така и не ги последвах в нета. Гледала съм един клип в ранните им години, когато прохождаха, и те, и аз в градинарството, и ми се сториха, че знаят колкото и аз и с това приключих.
DZ, кой нормален ще съветва да дъждуваш домат......То това да не е зеле или картофи........
Колкото до химията, аз също съм върл противник, но разбрах от опит, че превенцията на разсада с химия ми дава реколта, а не 100000 корена домати, от които да оцелеят 7. Вече гледам на ПРЗ като на добро другарче и си позволявам да ги използвам превантивно.Избягвам тежка химия, предпочитам препарати разрешени за био производство. Така си осигурявам здрави растения и същия добив с много по-малко растения и труд.
И нещо интересно за начинаещи, но не е нужно да се следва сляпо, а да се съобрази с климата по местоживеене. https://torove.bg/polezno/tablitsa-za-zasazhdane-na-zelenchutsi-po-mesetsi
https://gradinamax.bg/articles/kalendar-za-zasazhdane-na-zelench … -propusnete-nisco

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 09:50 от morskibriz

# 320
morskibriz, и аз ги последвах първата ми година в градинарството, и бързо разбрах, че и те нищо не знаят🤣

# 321
😆😆😆, ма как посред лято ще бера зелени домати и ще ги държа до мивката, че да си имам за салата😆. Май не съм попадала на това видео. Слушах за телен червей веднъж, че си живее в дървета и е полезен май, след няколко години сам си изчезвал от почвата, хората да не се тревожат и да не слагат отрова, нещо в този стил беше.
Последно като бях при нашите,  ровя си в телефона и тръгва видео на Тихомир, баща ми беше и той при мен. Аз бързо го махнах, а той ми казва "пусни да чуем какво говори". Върнах аз видеото, гледа го и като свърши ми казва- "татко, този знае колкото теб 😆, от мен един съвет да знаеш, не го гледай и слушай 😄"

# 322
Морковелка, тя изтри видеото от основния си профил, остана в другите. Тя там само качва и не следи, кой какво пише.

# 323
Те щото са много полезни телените червей , та отпускат помощ за компенсация на земеделските стопани по Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи.

# 324
Момичета и аз се заредих със семена. Тази година мисля да пробвам тиквички . Чушки и зелен фасул - увивен , че мястото ви не е много голямо. Та питането ми е дали може да направи разсад на тиквичката и зеления фасул?

# 325
Driada, на тиквичките аз правя разсад задължително. Когато поотраснат, тогава засаждам в земята. На зелен боб обаче,  не съм правила разсад. Родителите ми така го сееха, като се позатопли (директно в земята).

Момичета,  обикновени червени картофи купени от магазин, пробвали ли сте да садите? Не е специален сорт, който да го продават за семе, а картофи за готвене?

# 326
Всеки картоф, който не е обработен да не покълва може да се ползва за семе. Вярно второ трето поколение дават по-малък добив, но стават.

# 327
driada, може да сееш директно в земята и тиквичките. С разсад стават малко по-рано и избягваш охлювите. Ако нямаш охлюви в градината сей директно в земята,когато се стопли почвата, а за да ускориш растежа захлупи с бутилка.
Ако сееш фасул в южна България, съобрази времето на засяване и сорта с горещините.На увивния му трябва повече време. Аз се отказах от него.
Yasmin17, остави ги на светло и топло място и виж дали ще покълнат, преди да ги засадиш. Аз имам лош опит с едни лилави от магазина.
Някой сее ли черен, старозагорски фасул? Трябва ми за семе. Ке си го платя. Намирам по сайтовете, но са пакетчета от 30гр на цена от няколко евро. Т.е. много малко и много скъпо.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 07:48 от morskibriz

# 328
AvsO, смисълът да се отглеждат зеленчуци е, че човек си почива от ежедневието, поне при мен е така. Среща се с различни хора, научава нови неща. А реколтата, колкото, толкова, но знаеш колко и с какво си пръскала, торила. С една дума, приятно е да градинарстваш. Има успехи, има неуспехи, както с всичко друго.
Като съвет какво да отглеждаш и какви сортове - попитай другите хора в селото какви сортове отглеждат, защото във всеки район си има особености . Възрастните може да не успеят да ти кажат сортове, но ще ти дадат съвети по отглеждането. Те се радват да говорят с някой, радват се, че по-младите се интересуват и някои дават много ценни съвети.
Успех! 🤗

Аз членувам в някои градинарски групи във фейсбук, но често не ми харесва атмосферата там. В тази тема получавам ценни съвети, както и в агро аптеката.

На тиквички съм правила разсад, но и директно в земята сея, не намирам разлика. При мен "Изобилна" не върви, японските бяха по-добре.
В Лидл сложили стелажите със семена точно до входа и аз си купих боб "Сакса", разни цветя.
Още съм в чуденка дали да сея домати, какви сортове. Мислех нищо да не сея тази година, но ММ иска малко чушки, пипер, боб и краставици да сея. Аз пък искам и тиквички, патладжан, моркови, че добре вървят при мен. Домати искам, но доста ще намаля количеството (мисля си 20-30 корена да насадя).

# 329
Най-ценна информация съм получила от възрастни съседи и от тук. Много неща си спомням и от детството, тъй като прекарвах всички лета при баба и дядо. Баба имаше уникален начин за подредба на градината. Засаждаше картофи, цвекло и тикви заедно. Същото правеше с царевица, фасул и тикви. В най-далечния край бяха картофите, а най-близо доматите и пипера.Най-слънчевото място беше за пипера и поливаше само с вода от реката. Мерудията беше в цветната леха, да и е близо, а доматите и пипера беше разделила с ред лозе от останалата част. Имаха и бунар, но използваше реката. Имаше вада, по която водата навлизаше в имота. Живееха на брега на средно голяма река. Имаше и куп с тор от животните и кухненски отпадъци. На него сееше тиквички, а може и сами да са пониквали.

Общи условия

Активация на акаунт