(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 641
  • 394
  •   1
Отговори
# 300
Моят опит с разсади - домат засаждам в малки гнезда около 01.02. На топло (в апартамент) и веднага след поникване ги изнасям на хладно в междуетажното пространство . Никога не съм осветявала допълнително , въпреки че изложението е север и директно ги осветява само сутрин. Важно е когато си появят 3-4 листенца да се пресадят в по-големи кофички. Торя само с разтвор от Мая на кубчета. Краставичките са около месец преди засаждане на постоянното място-наистина порастват бързо.   Разсадите от цветя по същия начин , но ги засаждам около 1-ви март

# 301
Доколкото разбрах  градинката в Брюксел е на открито, няма оранжерии.
В такъв случай с ранен разсад за домати няма смисъл да се опитва. Достатъчно е слагане на семчици началото на март, после пикиране на 4 листенца в индивидуални саксийки. Ако се ползва специална пръст за разсади (в градинските центрове има), няма нужда от торене на разсада. За да не се издължава разсада, му трябва светлина. На добре осветен прозорец му е достатъчно, аз лампи не ползвам. Чушките имат нужда от повече време за покълване, те могат да се заложат 2 седмици преди доматите.
Заради охлювите аз си правя разсад на всичко без боб, така ми е най-спокойно.

# 302
Много благодаря, супер полезни сте! Открита ми е градината и не смятам да слагам оранжерия, тъй като се занимавам предимно с цветя и не искам да си развалям гледката. За охлювите не знам все още тъй като се нанесох този ноември. В старата ми градина имаше доста, но една от био отровите в Амазон се справяше прилично с тях и даже корените хоста оцеляха. За светлината ще се ориентирам в движение и ще преценя кога да го почна. В момента е много ниско слънцето и въпреки, че е сравнително открито, слънце няма изобщо.

# 303
Ако запоне да се издължава разсада, може да натиснете пръстта до коренчето, така че то да пропадне на долу и да засипете с пръст. Така ще изкара до пикирането по-късно. Ако гледате разсада на прозореца е добре да въртите контейнерите за да не се изкриви разсада.
И нещо полезно, копирано от една група на Амитица.
Скрит текст:
*Пикирането е ключов момент в отглеждането на разсад*, при който младите растения се преместват от общия съд в индивидуални кофички.Това стимулира развитието на мощна коренова система.
Ето най-важното, което трябва да знаете за почвата и температурния режим:
Подходяща почвена смес_
Почвата за пикиране трябва да е по-богата на хранителни вещества от тази, в която сте засяли семената, но все пак лека и пропусклива.
 Идеалният вариант е смес от торф, добре угнил компост и перлит (или речен пясък) за дренаж.
Киселинност (pH): Повечето зеленчуци (домати, чушки) предпочитат  pH между 6.2 и 6.5,7.00          
Температурен режим_
Температурата е критична в първите дни след пикирането, тъй като растенията преживяват стрес.
 Дневна температура | Нощна температура |

| Веднага след пикиране (2-3 дни) | 20°C – 22°C | 16°C – 18°C |
| След прихващане (Домати) | 18°C – 20°C | 14°C – 15°C |
| След прихващане (Пипер/Патладжан) | 22°C – 25°C | 16°C – 18°C |
Най-добре е да пикирате, когато растенията развият първия чифт същински листа (това са листата, които се появяват след първите две малки листенца, наречени котиледони).
Практични съвети:
Поливане: Полейте обилно гъстият разсад няколко часа преди пикиране, за да извадите растенията по-лесно, без да наранявате корените.
Хващане: Винаги хващайте растението за листенцата, а не за стъблото. Ако откъснете листо, то ще порасне пак, но ако пречупите стъблото, растението загива.
Дълбочина: Доматите могат да се засаждат по-дълбоко (до котиледоните), защото пускат корени по стъблото. При чушките и патладжана и краставиците, внимавайте да не ги заривате много по-дълбоко, отколкото са били.                                                                                                                                           Поливка при пикиране на разсада:_ фитосев-20мл-100кв+ризовитал 10мл-100кв+ екопроп нх-10гр-100кв+натуралис-30мл-100кв .Продуктите се разтварят във водата необходима за поливката на вашата площ.                                                                                                                                                            Ако има опастност от прерастване или изнежен разсад,може да се  се ползва Валтан,чрез поливка,само на пикиран разсад.                                                                                                                          ВНИМАНИЕ!Валтан може да причини пригори,затова измийте листата с чиста вода след поливка в случаите когато те са засегнати при поливката.                                                                                                                                                                                                                   Пръскане на разсад след прихващане  :Дозите са за 10л вода и за 100кв.м.-фитосеф -20мл+нимазал -20 мл+ натуралис-10мл+валтан-20мл                                                                                                                            Грижа за почвата.Като обеззаразяване на почвата 2-3седмици преди засаждане на постоянно място ,  използвайте на 100кв. НАТУРАЛИС -30мл+екостърн-30мл+Ксуриан-2гр-100кв.м. водата за пръскане на почвата няма значение,важно е дозата да влезе на 100кв.м.                                           Ако сме пропуснали да обработим почвата или разсъда с микроорганизмите можем да го направим и на засаждане на постоянно място с екопроп нх-10гр.-100кв.м.+ризовитал-10мл-100кв.м.+натуралис-30мл-100кв.м.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 08:48 от morskibriz

# 304
Здравейте. От скоро ходя на село. И започнах да се замислям за малка градинка. Но до сега изобщо не съм садила нищо, а и в детството си също не съм имала село и не съм виждала как се прави. Миналото лято на майтап сложих 4 семки на балки и изкарах над 13 броя големи тикви. Сега есента направих една леха с кромид и маруля и кромида върви доста добре. Марулата е малка и рехава още. Сега открих Деси Владовска, която обяснява за отглеждане на зеленчуци без копаене и пръскане, та се зачудих дали ще успея да направя една малка градинка със зелени салати и тиквички. Някой запознат ли е с нейния метод? За домати и краставици не мисля да слагам защото имам възможност да ходя от събота на събота и няма как да ги поривам. Мъжа ми казва да не се занимавам защото нищо не се раждало или не си заслужавало труда.

# 305
Всичко си заслужава, да чакаш семенцето да поникне, да расте и да даде резултат, голямо удоволствие, няма значение дали е зеленчук или цвете, всичко има смисъл.

# 306
Аз още не съм сложила семенца. Чудя се от наличните сортове от кои да сложа.Ох, имам много, а се глася и още да купувам, ужас. И поръчах от сортови семена 5-6 сорта, още 3-4 искам да взема. Май са много, но следващата година наистина вече никакви няма да взема.
Сега се чудя дали да не сложа Меделина, момините сълзи и от Розамакс, Розалукс по някоя семка.
Тази година вече поръчах и Ръгби, да го видим и ние какво е.
Имам семена и за други зеленчуци, но много се чудя изобщо дали да правя разсад.

# 307
  • Пловдив
Аз вчера пикирах доматите в кофички от кисело мляко. Около двайсетина коренчета. Някакъв стар български сорт, семената са на 2- 3г поне, даде ми го приятелка. Неочаквано поникнаха всичките. Да видим кво ще излезе. Интересно ми е и ми е за първа година  Simple Smile
Засега ще си ги гледам вкъщи, после ще се садят в неотопляема оранжерия, дано март времето е подходящо тази година.

# 308
Ехе, ти колко си напред. Декември ли ги ся, че вече са и пикирани.
Аз мисля събота или неделя да ръсна семена магданоз, ако не вали и не е замръзнала почвата. Една година пак рано ги бях нахвърлила и същата година имаше много хубав магданоз, но не си спомням кой месец го направих. Миналата година пак пробвах рано, но пак не помня кой месец и не се получи, но не знам причината, май семената не бяха хубави. Миналата година 3-4 пъти купувах и ръсих магданоз

# 309
И ние вчера ходихме на село. Беше много слънчево и топло. В градината на припек беше кал, в сянката замръзнало. Нищо не свършихме, поседяхме вън на слънчице и се прибрахме. Посях магданоз миналата година до пътеката, не помня кога беше точно, но се е наредил. Мисля, че още ходех на работа, което ще рече преди десети декември. Заедно с него ръснах и моркови и те се зеленееха на места. Дано не стане много студено, че да измръзнат. Магданоза мисля ще изкара студовете, но за морковите не съм оптимист.

# 310
Avs0 добре дошла. Всяко отгледано стръкче има смисъл.
Моите домати колкото и да не ми се искаше се поиздължиха. Вече кръстосват та ще трябва вероятно няколко пъти да пикирам. В спалнята е най- хладно и светло, но не достатъчно. Магданоз задължително слагам на 2-3 места за да спася част от него. Сляпото куче много го обича. Този, който е в парника е много нежен, навън заради дъждовете цяла есен е станал огромен. Съседите нас три пакета сяха и цяло лято бяха без магданоз, като разбрах, че купуват им казах да идват у нас.

# 311
  • Пловдив
Доматите ги сях първите дни на годината, но не съм си записала точно на коя дата. И аз се изненадах, че толкова бързо поникнаха и отхвръкнаха.

# 312
  • София
Здравейте и от мен.
Вчера бях на село, че водих няколко котки на кастрация и нагледах и доматите.
Добре са, живи са дори и тези бутнатите и насадените отново. Издължени са, но не нещо фрапантно, което да не може да се коригира след пикиране. За момента все още нямат същински листа и не са кръстосали, та е рано за пикиране. Мисля уикенда да нахвърлям още Ръгби евентуално, защото се замислих, че ако имам втора оранжерия, реално почти всичко ще ми е в нея и може и по-рано да правя разсад.
Взех си още кабели за подово отопление и трябва да поръчам новата оранжерия, за да е готова за пикираните домати.
Трябва да видя кога ще садя и граха, но и при нас е замръзнало или кално все още.

# 313
Моят оцет започна да ферментира.
Обръщам почвата в оранжерията. Има много коренища на трева, миналата година стоя празна и се намножи.
Мисля след като обърна да сложя тор/не съм решила още какъв/ и после след фрезоване да сложа купен разсад маруля и лук за зелено.
Чудя се и за моркови, магданоз и спанак, но нямам готово място.
Поръчах си доста семена, но домати не съм купила. Ще купя и се надявам най-късно другата седмица да ги сея. Чудя се в какво точно да сея, трябва да реша тарелки или щайги или и аз не знам...

# 314
Avs0, точно тази особа и бившия й (Тихомирчо) те съветвам да не ги слушаш много. Може и без продукция да останеш.
Тази година Десислава имаше нападение от акари. Целия парник беше жълт и късаше зелени домати. Било нормално и тя ги късала зелени, за да ги държи в касетки до кухнята за салата. Та ц*гански номера са там ... Набутват си каменното брашно, семена и разсади.
Следи тук, питай момичетата- много повече помощ и адекватни съвети ще получиш!

Общи условия

Активация на акаунт