(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 802
  • 398
  •   2
Отговори
# 285
Аз късно разбрах за нея или късно се организирах да я поръчам, но изпуснах есенния срок, а и по спомен само май валеше като имах семена. После започнах да чета, че пролетта е по-хубаво да се сее, ако искам да действа на нематодата и много се чудих какво да правя. Притесняваше ме евентуално измръзване. Доколкото разбрах, за да има ефект срещу нематодата трябва да стигне до стадий преди масов цъфтеж и тогава да се изреже и след няколко дни зарави в почвата, а след 14-20 дни вече може да се сади разсад.
Сега не знам как да разпределя времето, за да успее да стигне до цъфтеж, но и да не стане късно, ако баба ми реши да отглежда зеленчуци. Много се колебая дали тази седмица да не разхвърлям семенцата или да изчакам февруари. Мисля си, че дори и да има топли дни няма да я подлъже и да поникне и при евентуални студовете началото на февруари да измръзне.
Май трябва да отида в някоя агроаптека за консултация.

# 286
  • София
По-миналата година сях синап, но и аз докато поръчам, докато насея беше много късно, може би ноември. Еми поникна, ама тъкмо поникна и май почнаха да покарват същински листенца и хванаха сериозните студове и напролет си беше загинал.
Подобно нещо с насаден рано грах, но пък пораснал много, при пролетното типично застудяване сериозно в София също измръзна. Това е моят опит. Тъй като тази година много до късно стоя всичко в градината изобщо не успяхме да фрезоваме и съответно идеята ми този път по-рано да насея другият килограм синап също не се осъществи.

# 287
  • София
Да се похваля с първите поникнали семена домати. Отне им точно 5 дни с отоплителната подложка. насях ги на 4-ти вечерта и днес на 9-те вечерта ги заварих вече поникнали.
Малко са кривички, че бяха под найлон, но очаквам още утре да се пооправят, стига да нямат близка среща с някоя от 5-те котки. За през ноща ги качих таблите нависоко, а утре ще ги сваля и няма да пускам мяу в тази стая.
Скрит текст:

Може ли да препоръчате сорт бакла и да кажете кога се сади?
Решила съм да пробвам да насадя тази година, но нямам никакъв опит.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 20:51 от Aila

# 288
Бакла сея през февруари, сяла съм и в началото на март, пак стана. Никне бавно. Сея на гнезда, във всяко слагам по 5-6 семена. Между гнездата разстоянието е около 70 см. Ако е сухо, поливам с лейката, докато поникне. Като поникне малко загърлям. После я оставям да се оправя сама, само ако е много сухо може да полея малко с лейката.
Ние обичаме бакла, сея 6 гнезда и ни стигат, дори омръзва. Сорт не знам. Събирам семе или вземам от съседи.
Бере се като са млади шушулките, че иначе прави конци, но пък тогава може да се ползват само бобчетата, естествено, ако не е много престаряла.
Готвя я най - често като яхния с картофи, може и с месо, чорба само от бобчетата, пържена (когато са млади шушулките, идеално мезе за бира).

# 289
  • София
Вчера тъкмо се зарадвах, че са се поокопитили доматите и не бях видяла едната котка и я бях затворила при разсада. Резултата едната табла беше обърната набързо. В интерес на истината след това отново ги насадих, почти всички коренчета, но вече нямам идея кое кой от трите сорта е Simple Smile

Скрит текст:
Бяха така:

А после така:

# 290
Здравейте, за много години! Живи и здрави бъдете !
Ails, Не е ли много рано за засаждане ? Кога ги засаждаш на постоянното място , вероятно парник?

# 291
Здравейте момичета, за много години и от мен!
Отдавна не съм писала, а едва тия дни понаваксах с четенето. Почти месец и половина нито съм действала в градината, нито съм обмисляла предстоящата работа, трябваше да свърша други задачки, след това изкарах 1-2 грипа и сега отново "надигам глава" и поглеждам напред. Тази година ще сея в началото на февруари на терасата, покрита с поликарбонат. Ще сея в контейнерите там, под допълнителен тунел от винил и с един конвектор за баня включен против замръзване. Ще насея от повечето сортове домати и кой когато поникне. Другите разсади по-нататък. Моят почвопокривен алисум в градината още не е измръзнал напълно, вече няма цветчета но продължаваше да зеленее преди последния сняг, ще видя сегашните студове ще го уморят ли и какво ще стане до пролетта.

# 292
Аз си набавих почти семената за зеленчуци за новия сезон. Останаха малко салатки да накупя, тагетис, такива неща. Трябва да поръчам и ново фолио за единия парник, че старото е вече зле, набелязала съм го от къде. С разсада не смятам да бързам - средата на февруари ще сложа чушките, началото на март доматите. От патладжана се отказвам, явно мястото ми не е подходящо, но ще опитам пак да отгледам бамя, миналата година не успях.
Силно се надявам да ми монтират най-после електрическата помпа пролетта, че това поливане с ръчна помпа и лейка ми е супер досадно.

# 293
  • София
Mößbauer-Effekt при вас не знам какво фолио има, но аз за найлон съм много доволна тук от израелският. Масово хората с хоби оранжерии със зелен найлон, търсеха с какво да го подменят на следващата година и след препоръка за израелски найлон и те са много доволни. Нашият е на 5 години вече или 6, котките се катерят яко по него и още държи.  Е има тук таме дупки от ноктите, но са малки и освен да капе не е проблем.
driada да писах по-горе, за оранжерията и евентуално с отопление. Само супер ранни сортове, опитите ми да успея да изкарам малко по-ранна продукция продължават. Всички останали домати ще ги сея доста по-късно, които са за навън.
Пипера категорично ще е около Благовец, тоест 25-ти март, в оранжерията , директно на земята в леха. Така се оказа, че ми е най-удобно да го отглеждам, расте бързо, защото е в оранжерия и ако го сложа по-рано е готов, преди условията навън да позволяват да се сади.
Уикенда и аз се занимавах да сортирам всички пакетчета семена, които имам останали и да видя какво да поръчам. София, ако ти трябват семена за Меделина, пиши да ти дам единият пакет, защото се оказах с три закупени пакетчета Simple Smile И от други имам дублиращи се, а за патладжан имам и пакети сортове различни от зелен, които мисля също да не ползвам.
Направих си списък на културите, които ще или садя и срокове за насяване. Още малко ще го ъпдейтна списъка и ще ви питам за някои от тях, защото не съм сигурна да споделите и вие как процедирате.

# 294
Записвам се при вас, но съм пълен начинаещ, а гледам че сте професионалисти Grinning. Досега бях само с цветна градина, но се преместих в апартамент с по-голяма и съм си наумила една малка част към 30 кв. да пробвам какво би расло тук (в Брюксел). Изложението е юг-югозапад. Нямам подходящо място, което да е хладно за да се пробвам с разсад домати, но се чудех на южен прозорец/втори етаж при постоянна температура около 21 градуса вътре какъв разсад може да стане - краставички, чушки, някакви зелении? Искам да пробвам, пък каквото стане, за другото ще си купя разсад и съм си домъкнала семена за зелен боб от София.

# 295
Доматите са топлолюбиви растения, не им трябва хладно място. При засяването на семена домати, е важно температурата да бъде поддържана в диапазона от 20-25°C. Тази температура създава оптимални условия за активиране на семената и ускорява процеса на покълване.

# 296
Извинявам се, ако са ми глупави въпросите, но доколкото четох за покълването наистина трябва да е топличко, но след това за да не издължават доматите трябвало да е по-хладно нощем. Вкъщи съм с термопомпа с централен термостат и не мога да поддържам различни температури в различните стаи, та като не мога да им осигурят хладно нощем, реших че няма да стане. За краставичките четох, че топличко през цялото време преди да ги изкарам в градината е окей. Кажете, ако съм в грешка. Ще ми се да пробвам какво би станало като разсад в условията с които разполагам т.е. да не търся варианти за различни температури, лампи и т.н. ако нищо не стане, няма драма, ще купя разсад, пък някои неща като репички, зелен боб и манголд ще пробвам директно в градината.

# 297
  • София
Не е проблем и след като поникнат да им е топло, тогава по-скоро проблема е късият ден и недостатъчното светлина. Ако има как да сложиш някакво доосветяване ще са много доволни доматите. Ако не пикираш по-надълбоко и ще се оправят, особено като ги насадиш после навън.

# 298
noragami, добре дошла при нас!
Директно в почвата може да засееш и краставици и тиквички. Направи опит с разсад и директно семена, така ще знаеш за в бъдеще, как е най-добре в твойте условия. Може би Биб, ще ти е най-полезна. Тя гледа градинка в Нидерландия. Имай предвид, че тиквовите, към които спадат и краставиците се развиват много бързо и няма да може да ги държиш вътре повече от месец. Опитай с няколко семена домати и пипер на прозорец, не мисля, че 21⁰ ще им е зле.
Ние сме намислили утре да отидем към село, ако позволява времето и почвата ще сеем грах.

# 299
noragami, добре дошла!
Да добавя моите съображения към правенето на разсад. За да не се издължат прекалено, може да стартираш разсада за доматите по-късно, напр. 1-10 март, да държиш контейнерите сухи, след като са поникнали, и да им сложиш лампа за доосветяване, както писа и Aila.
Краставиците и тиквичките спокойно могат да се сеят направо в почвата на постоянно място, но ако има много охлюви, както е при мен, има опасност да бъдат изяждани още преди да направят същинските си листа. Затова аз ги сея вътре, но по-късно, в началото на април, и ги разсаждам в градината едва когато са станали с по-големи листа, което е около месец след сеенето, това ги спасява от изяждане.
По въпроса за пипера не съм достатъчно компетентна.

Общи условия

Активация на акаунт