(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 949
  • 401
  •   2
Отговори
# 270
Скрит текст:
Благодаря, но Сорая е брашнест картоф, а аз не искам такъв. Той е с много нишесте и затова се съхранява дълго.
А това не е ли добре? Нишестето ти дава енергия, безглутенова алтернатива, съдържа калий, полезен за сърце.
За някои е добре, за мен не. Търся твърд, восъчен картоф и не на цена 7+€.

# 271
Aila нашата е от тях. 6 на 8 заради мястото което имахме. С два прозореца от едната страна и две плъзгащи врати, една от които не ползваме заради съседите.

# 272
  • София
Значи почти същият размер. Откога я имате? Доволни ли сте?
Ако имаш снимка вътре на конструкцията, ще съм много благодарна ако можеш да ми изпратиш. Има опция за допълнителна поръчка на подсилваща конструкция за опъване на тел, но не знам има ли смисъл този разход. А както е висока не виждам как иначе бих връзвала доматите посредата. Не ми де иска да ползвам колчета. Вие как процедирате?

# 273
Намерих някакви.
На първата се вижда малко от теловете, които мъжете ми опънаха. На височината на релсата са.

Трета година я имаме, няма проблеми. Заедно със съседите поръчахме и ни таксуваха една доставка.искаха място да е изчистено и фрезовани, за два часа я сглобиха.

# 274
  • София
Морковелка, правилно ли прочитам, че нямаш оранжерия? А къде е нематодата?

# 275
Да, нямаме оранжерии никъде, нито при нашите, нито при баба ми. В градината на баба ми има нематода.  Ако реши тази година да отглежда домати ще ползвам "нематорин", така мисля че беше препарата при засаждането. И триходерма бях прочела из фейсбук групите, но не знам дали няма да се "бият" двете неща. Амитица сигурно изобщо няма си правя труда да използвам, макар че имам огромно шише с препарат.
Готовите коренчета, ако се получат и сея сега семена домати сигурно в саксии ще гледам или в градината под тунел както си гледа баба ми разсада след пикиране или под шише. Не знам и аз, просто имам желание да опитам с ранен разсад и то ще е много малко 10- 20 семенца макс. Миналата година не успях и стана пак февруари докато се наканя и имаха много малка разлика "ранните" и редовните коренчета.
Сега обаче не знам сортове с къса вегетация ли да сея или със средна/дълга. Снощи четох, че хора си садят сега розова магия т.е с дълга вегетация и юни берат. И тук някой написа, че ще сее първо с дългата вегетация

# 276
Морковче, според мен домат в саксия е само хамалогия. Сей 5-6 семена рано като искаш или 10, от 2-3 сорта. Примерно ранен и късен, така ще имаш база за сравнение, но не се изхвърляй с 20 корена, като няма къде да ги засадиш рано. Така и да загинат няма да са много. Ако март-април излезе студен, като мин.година под шише, може и да не оцелеят. Под тунелче, има по голяма вероятност да ги запазиш. Това е моето лично мнение.
пп Моя приятелка с нематода от години, сади устойчив сорт, не помня какъв и когато порасне достатъчно, мъжът и ашладисва растенията с най-различни сортове,които харесват. В началото развитието се забавя, но след като оцелеят и пребуледуват се развиват много добре.

# 277
  • София
Аз сея рано тази година, досега януари никога не съм сяла семена на домати, някакви хибриди, супер ранни като целта ми е да имам наистина по-ранни домати. Другите, вкусни и стари хубави хибридни  и нехибридни сортове, колкото и рано да ги насадя, просто имат нужда от повече време за да станат и няма как да са много ранни. Тях ще си насея аз лично по-късно, защото при много ранното засяване, изискват допълнителни грижи, за да има смисъл, отопление, доосветяване . Да ще станат по-рано, но за навън и за повече домати, предпочитам да няма нужда от допълнително дондуркане, а да е топло и да може лесно да се гледат и да растат бързо без особени усилия от моя страна. А и ще имам едни 30 корена ранни. Разбира се, няма да ги сея и тях прекалено късно, за да имам в нормално време производство навън, но ще се опитам да е максимално лесно за мен.
Колкото по-рано се насеят и имат добри условия, толкова по-бързо после ще почнат да цъфтят и да зреят. Ако и самият сорт е по-ранни също влияе и това.Трябва да си прецениш кое предпочиташ и да намериш най-подходящият вариант за теб.
Аз за тази година съм решила да приложа много подобна до миналогодишната ми тактика. Да сея на два пъти домати. Едните по-рано за ранни в оранжерията с допълнително отопление, но само около 30 корена. И по-късно всички останали, за да мога лесно да ги гледам и да не се налага да им бая и да ги дондуркам.
Единствената разлика е че миналата година ги сях тепърва февруари, този път изтеглям още по-рано насяването им и после се надявам да мога да им оставя по-дълго време отопление и вече насадени с помоща на фотоволтаиците и батериите.
А втората група домати по съвет от съседката и наблюдение, дори няма да ги пикирам в кофички, а директно в оранжерията на земята за по-лесно. Така нейните, които като разсад бяха по-късни и изглеждаха много по-зле от моите, станаха много по-хубави и големи растения, защото нямат ограничение в ресурсите. А моите в кофичките, тъй като заради студа април и невъзможноста да ги насадя навън стояха повече време в кофичките си изчерпаха ресурсите, макар и да ги торих и в крайна сметка бяха много по-малки и зле изглеждащи от нейните.
Както и миналата година и тази разсада за пипер ще е по-късно, дори още малко по-късно и пак като доматите ще е директно в почвата в оранжерията.

# 278
20 семена макс са застраховка. Сигурна съм, че ще има загуби, няма да им пускам лампи, със сигурност няма да им стига светлината. При пикиране може да имам загуби и за да останат поне 5-6 коренчета накрая мисля да сложа повече. 2024 година видях снимки  в нашият район  на домати в оранжерия, която не се отоплява и реших и аз да пробвам. Обаче 2025 докато се наканя и стана февруари, а жената беше написала, че е садила семената май на 15 януари. Сортове бяха някакви на Флориан май, със сигурност пурпурното им сърце, за другите не си спомням ще търся пак публикацията.
И аз видях, че присаждат домати страдащите от нематодата. Ползват за подложка Армстронг,  ако видя да продават из групите такива може и аз да купя няколко корена за проба. Сама не се наемам да ги правя тези упражнения, а не знам от къде да намеря сорта за подложка.
На мен ми се искат ранни домати, защото ние почваме да берем повече към края на юли, август има и след 15 септември по спомен вече няма домати и това, ако не вземат да се разболеят нещо. Много малко е времето с домашните и затова ми се иска да има и юни домашни.

# 279
Ние берем от юни обикновено, ранните сортове. Сея Ръгби и Финал. Семената засявам края на февруари до към 5март. Всъщност всички сея тогава и разсаждам към средата,края на април. Да, но реколтата ми приключва в началото на август. Миналата година сях по-късно, започнах да бера от началото на юли и имах целия септември, че дори и октомв.и от късните сортове за ежедневни нужди. Сега ще посея  десетина семенца от късен и ранен сорт за по-рано, другите по-късно. Няма да сея много домати, защото имам много буркани от това лято.

# 280
Баба ми обикновено започва да прави расад след 15 февруари, пикира към края на март направо в градината под найлон. Садят се началото на май в градината.
Аз от нея се ръководих и аз така правих.
По снимките, които имам първите откъснати миналите 2 години са някакви черита и черни домати, явно те са с къса вегетация около средата на юли. Масовото бране на всички сортове е почти накрая на юли.

Намерих публикацията на жената на 15 януари е направила разсад, февруари пикира, март сади в оранжерията. След 20 май е показала, че бере домати.
Ще опитам, може нищо да не се получи нищо не губя. Миналата година имах няколко корена под шишета, но нали се случи студена пролет и така и не се развиха. Накрая реших, че са болни и ги измъкнах.

# 281
И аз искам да бера домати още през юни, но не успявам. Отдавам го на това, че нямам оранжерия.
Купувала съм ранни сортове, уж сея според указаните срокове на пакетчето и не успявам, и не успявам. Най - рано бера (както и свекърва ми след средата на юли). Ако не се разболеят и е подходящо времето, берем до края на октомври. След това мъжО препира, че трябва навреме да фрезова и разваляме градините.
За себе си установих (в селото, където сама градинарствам, че при свекърва ми е малко по-различно, нищо че селата са доста близко едно до друго), че е най - добре да сея през първата половина на февруари, вкъщи не е много топло, та около средата на март пикирам, после закалявам и около Гергьовден трябва да са в градината растенията. При нас често още май месец е много топъл, а през юни става даже горещо.
2025 година април беше много студено, но въпреки това успях до около средата май да засадя всички домати. И 15 дни по-късно всичко тръгна назад. Още ми е мъчно като се сетя как хубаво се бяха наредили...

Тази година не знам какво да правя. От октомври вали дъжд, спира, аха да изсъхне земята и пак започва, беше студено, сега е много ветровито и топло. Нощес пак е преваляло. Градината е полянка, все едно съм сяла трева.
Успокоявам се, че има още време.

# 282
Аз още не съм разхвърляла и семенцата фацелия. Много се чудих кога да го направя  и си дойде декември. Тези дни е било много студено, земята цялата беше замръзнала имам измръзнали цветя, които не бях прибрала. Сега се чудя кога да я сея тази фацелия, че да има време хем да успее да си свърши работата, но и да не вземе да измръзне . По прогноза дават май дъждове и сняг скоро. Миналата година големите студовете февруари ли бяха или пак началото на януари? Не си спомням

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 17:57 от Morkovelka99

# 283
  • София
Миналата година знаете, че рано насадих Ръгбита в оранжерията. Лятото по едно време към края в жегите и с препополиване част от доматите мухлясаха, но като им спрях есента поливането и стана по-хладно живнаха и до ноември месец имаше зелени домати по върховете и зелени растения. Набрах ги в касетки и още има узряващи, които ползвам за готвене или дори салата. Така че аз лично от ръгбито нямам никакво оплакване в оранжерията, насадих го още март месец мисля и беше отрупано с домати до ноември. Но въпреки много ранното насаждане студа и снега април месец стопираха растежа, както и първият завръз и пак късно според мен узряха първите доматчета. Много по-късно сятите и навън домати, почнаха макс две седмици след това да узряват. Надявам се тази година да няма такива изненади и да успея да изкарам продукция и по-рано.

# 284
Много сняг при нас имаше около 19.02.25 (гледах си снимките на телефона). Около 12.01 е имало съвсем малко.

Морковелка, фацелия като сидерат е трябвало да засееш до октомври, за да има време да поникне преди студовете. Мисля, че е късно вече и няма смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт