(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 18 050
  • 402
  •   1
Отговори
# 255
Никаква тънкост няма Ясмин.
Рецептата е добре узрели смокини 2кг, 10л. вода и 1кг захар. Оставят се на топло за седмица, десет дни и се бъркат всеки ден с не метален прибор. Правя в кофа или голям стъклен буркан, слагам тензух на гърлото и това е. На следващото ходене, смокините са паднали на дъното и прецеждам, слагам гъбата и прибирам в мазето. С времето установих, че с повече смокини, става по- наситен  аромат и по-тъмен на цвят. Съответно и не слагам цял кг захар, а няколко лъжици само. Когато нямам гъба слагам 1ч.ч. от стария оцет.
Не трябва да се мачкат смокините, защото много трудно се отстранява гъстото.

# 256
Попаднах на това, може да ви е полезно:

# 257
  • Пловдив
Видях го и аз, но 10 дръвчета няма къде да засадя...

# 258
  • София
Аз насадих миналата пролет една кайсия. Чудех се дали на едни ниви, които имам наблизо до Петково не мога да си направя овощна градина, и да взема тази 10 кайсии, но засега се отказах.
Иначе днес не се сдържах и отидох и напазарувах семена на домати и грах и зелен боб и чушки от агроаптеката. Не че нямам и вкъщи и не съм отделяла и директни семена, но това е положението, не се сдържах. Този път опитах и наблегнах на много ранни сортове домати, искам да открия нещо, което връзва по-рано в оранжерията. Още утре мисля да метна семена за разсад за домати в оранжерията. Тоест освен по-ранен сорт, ще пробвам и с по-ранен разсад.
Планирала съм и нова оранжерия да поръчам, а скоро ще имам и батерии към фотоволтаиците и ще помисля и за отопление в оранжерията по-сериозно.
Поръчах и по 5 корена от няколко сорта ягоди и далии за 100 лв, че предните ги изяде сляпото куче.
П.П Мащерката и ягодите ги насадих в моят двор за да оцелеят, когато бях обещала да раздавам, но не успях да изпратя. Каквото оцелее пролетта ще пиша пак и ще пращам.

Общо покупките по-долу. Има и торф за разсад също от пазаруването за утре да сея.
Искам още неща да купя, но ще е по-нататък.
Допълнително си имам от миналата година и ръгби. По 5 корена от новите и отделно 5 ръгби и меделина мисля да сложа в оранжерията. Което е пак 30 корена за ранни.
Скрит текст:

Темпос не съм го пробвала. Явно се затапва сам в даден момент, дават го супер ранен. После ще давам отзиви.
Скрит текст:

Афен също не съм пробвала. Уж и той е много ранен, но не видях да пише дали е интердетерминантен.
Скрит текст:

Финал. Знам, че има почитатели. Аз го гледах две години, по-предната само той ужасно ми се разболя навън, а и не бях разбрала че е полудетерминантен, та се изненадах като се затапи. Бях забравила за опита ми с него и ми беше неудобно да го върна като пазарувах. Ще метна все пак няколко корена, да видя колко рано ще стане в оранжерията.
Скрит текст:

Паулина. Садила съм я, не бях очарована, затова съм я махнала от списъка, но сега пак ще я пробвам, за ранен в оранжерията.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 00:58 от Aila

# 259
Айла и аз мисля другата седмица да сея семена 😆😆😆. И аз днес търсих ранни сортове. Афен ми е в списъка от миналата година, защото го дават устойчив на нематода,доколкото разбрах е колов домат. Като разбрах за него вече беше късно за разсад и реших, че ще е тази година.
Аз нямам оранжерия, но ще сея  семенца😆 не знам дали ще се получат и като станат готови къде ще ги отглеждам, но искам и аз ранни тази година края на юни, ако е възможно или началото на юли да има доматки.
Дано времето го позволи разбира се, аз хубаво искам, но ако е студено няма да стане.
Тези мисля да поръчам аз
Скрит текст:

И ще купя на Флориан Розов гигант и червен градински гигант от някоя аптека или магазинче и това май ще са новите семана домати тази година.

Честита Нова година! Пожелавам Ви да сте здрави,  щастливи, успешни и удовлетворени от живота! Само радости и поводи да имате през новата година!

# 260
  • София
Еха, много рано ще стартирате земеделската година!
Вчера гледах оранжерия с нова реколта зреещи домати в селската грипа във ФБ. Намира се в централна Северна България, оранжерията е от поликарбонат, а отоплението е с тръби въздуховоди в почвата. Но с толкова малко светлина през зимата, растенията се издължават и завръзка е доста слабо.
Aila , като много ранни, родовити и устойчиви се спрягат и Густо Пинк Ф1.

# 261
И аз си мисля да посея нещо към края на месеца. Не съм решила още пипер, ли, домати ли или друго.... Идеята ми е да посея най-напред късни сортове, тези с най-дълга вегетация, та когато се стопли и ги засадя на постоянно място, да дръпнат по-бързо. По-мой наблюдения късните сортове са по-вкусни.
Какви картофи сеете? Търся сорт  ранни, восъчни картофи, с малко нишесте и що годе добра съхраняемост.

# 262
  • София
Картофи и ние сеем Сорая, но не много.
Аз за навън доста по-късно мисля да сея домати. Миналата година направихме доста буркани, които още не сме ги почвали, защото имаше пресни и догодина мисля значително по-малко домати навън да насадя. Искам да имам пресни за салата и ако може по-рано от оранжерията.
Пипера за навън пак ще е на лехи разсада в оранжерията направо, а доматите за навън също ще пикирам директно в пръста в оранжерията.
Ето какво метнах днес и го настаних в хола на климатик, който е на 18 гр докато ни няма и на отоплителни подложки на 20-23 гр.

Доматите
Скрит текст:

Афен бяха цели 10 семки
Скрит текст:

Инструкции за Финал.
Скрит текст:

# 263
Ние сеем Сорая. Много го харесваме, мисля, че са ранни, защото ги сеем през март ( 20-30.03) и юли ( след 20.07) започваме да ги вадим. Довършваме през август. Стават и за печене, пържене, варене, на цвят са по-жълги, не воднени, допадат ни много на вкус. Издържат до като свършат, май месец, не се сбръчкват

# 264
Няколко години сяхме картофи сорт Сорая- жълти картофи, вкусни, подходящи за готвене, за пържене, за всичко. Цената на семето беше ниска. Аз имах любопитство и голям мерак да пробваме сорт Пикасо- красиви жълтеникави картофи с розови "очички", но цената на семето беше три пъти по-висока и при нас го намирахме само в големи разфасовки. Преди две или три години все пак купихме Пикасо, но този сорт според нас не е така вкусен, при готвене остава по-твърд, има по-сбита текстура и не мога да си обясня защо е по-скъп. С две думи препоръчвам Сорая.

# 265
Аз Сорая не съм ползвала. Пикасо си е нашия картоф. И за пържене и за готвене, много хубаво се разваряват  на обяд сварих два за салата. Преди две години някакви други баща ми беше купил и за нас, но не ни допаднаха. От тогава сме казали да не ни купува. Сложих 10 семки Идеал и 10 Рила в къщи е 24-27 градуса, на източния прозорец е по-хладни та там ще ги отглеждам засега.

# 266
Аз сега ранни сортове ли домати да сея или късни?

# 267
Благодаря, но Сорая е брашнест картоф, а аз не искам такъв. Той е с много нишесте и затова се съхранява дълго.

# 268
  • София
Някой има ли на агро груп найлонова оранжерия? - https://agrogrup79.com/produkti-i-tzeni/oranzherii-6m/
Почти съм решила да поръчам една. Днес премерих, имам между ягодите и аспержите около 15 метра дължина и 6 метра и малко ширина. Затова мисля да сложа една оранжерия 6 метра широка, на 10 или 12 метра дълга. Вътре най-вероятно ще има три двойни реда посредата и по една леха в двата края към найлона, където е най-ниско. Мислех да е с цялостно проветряване, но май ще е с по два прозореца от двете страни.

# 269
Благодаря, но Сорая е брашнест картоф, а аз не искам такъв. Той е с много нишесте и затова се съхранява дълго.
А това не е ли добре? Нишестето ти дава енергия, безглутенова алтернатива, съдържа калий, полезен за сърце.

Общи условия

Активация на акаунт