(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 18 151
  • 402
  •   1
Отговори
# 240
  • София
morskibriz, честито пенсиониране и от мен!
Да си много здрава и да се наслаждаваш на спокоен селски живот занапред! И да тичаш след няколко внучета! ❤️

При нас положението е "замръзнало" на всички фронтове. Simple Smile Вече стана много студено, три нощи Т пада до -5, -6°С. Не успях да напръскам дърветата. Много е мокро и кално, явно ще се обработва напролет. Трябва да отсечем една стара слива и да сглобим оранжерията... И нищо от тези неща не се очертава да се свършат в скоро време. Миналата седмица спряхме водата в къщата, защото и вътре температурата беше паднала до около 5°С и при тези няколко много мразовити нощи има опасност да замръзне.
Много ми е мъчно, че не ходим често. Нищо, поне разкрасяваме улицата с коледните лампички и създаваме настроение на съседите Wink

# 241
Честита пенсия Бриз!Да си здрава и дълги години да я харчиш!
Аз имам още карфиол в градината.
Дръвчетата са напръскани и с карбамид и с бордолезов р-р.Варосани и наторени с оборски тор.В градината ,в браздите на капковото също разпръснах и разкопах да угнива.Догодина няма да има отърваване от трева,но е много глинесто при мен и се надявам поне да се обработва по-лесно.
Весели празници момичета!Бъдете здрави и събирайте сили!

# 242
Светли празници, момичета и момчета/имахме и момчета в тема, а дали още ни четат/, изпълнени с топлота, уют и създаващи прекрасни спомени!

Скрит текст:
На мен ми е ревливо, очите ми са пълни, нито ми се готви, нито ми се празнува.  Това последното споделих с колега, докато още работех, след седмица ми се подиграха публично, това беше повода да напусна работа на секундата.. аз буквално излязох от срещата с шефа и си написах заявлението. Пенсионирането беше повод да няма предизвестие. Не съжалявам, щастлива съм, че се махнах. Имам планове за селски живот, градинка и да продавам излишните ни зеленчуци...

# 243
Briz, не съжалявай!!! Майка ми остана вдовица на 55, на 61 се пенсионира при първа възможност, точно заради подигравателното отношение на шефа й, който знаеше, че получава и пенсия от татко, а и преди пенсия няма да тръгне да си сменя работата. Години наред слушаше - За твоето място чакат много млади, Бюрото ми е пълно с CVта. .  Аха затова след 3м и се обадиха, че искат да се върне , дори на по-висока заплата Simple Smile. Отиде и заяви на екс шефа си, че тя е на възраст и да си избере от многото CV та на бюрото му Simple Smile
След няма и година стана баба, една , втора племеница. Сега от липса на ангажименти не се оплаква, освен зимата като няма много работа в градината! Да ни е жива и здрава, днес ще ни посрещне с нейните си гозби!
Сега ви е време за нови занимания и пътувания!

# 244
Аз не съжалявам, щастлива съм че се махнах. Пенсионирах се преди 3г почти с категория. Криех защото не ми се оставаше още тогава в къщи, а и имаме заем. Исках да работя до август идната година, тогава е последната вноска. Често ходех с нежелание на работа, след операцията минах на ТЕЛК, и то бяха подмятания, то беше чудо, акак завиждат, че единственото ми останало дете е на другия край на континента. За тях е преуспял, богат... ние пенсий, чудни.... заплата. В този живот всичко се връща, но малко го осъзнават.... Вече ми предложиха позиция в същата фирма, на друго място, отказах.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 12:19 от morskibriz

# 245
  • София
Топли и споделени празници на всички в чудесната ни темичка!
Да сме най-вече здрави!
Да си наречем желания тази нощ за здраве, благословия и берекет!🙏🌟❤️
Пък догодина - с нови планове и сили, отново ще дерзаем!

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 20:06 от sofyia

# 246
Честита Нова година!
Да е здрава, мирна и плодородна!

# 247
Честита Нова 2026 година! Нека е мирна, спокойна и изпълнена с много щастие и късмет! Днес при нас всичко е сковано от лед. Толкова студено не е било тази зима.

# 248
За много години момичета!🌲🌞
Нека новата 2026г. бъде здрава,  споделена и мирна! Нека донесе повече време, прекарано с близките ни хора и повече радост в нашите домове!

# 249
За много години!
Нека здравето да е с вас, имайте сили за всичко, което искате да постигнете през Новата 2026г.!
И при нас е много студено. В една от стаите на къщата на село отчетохме -1°. Ще отидем утре да видим за поражения. Завила съм уж картофи, буркани, пък да видим.

# 250
Нека бъдем по-смирени, по-здрави и по-усмихнати през новата година! Да споделяме прекрасни мигове с любимите си хора и да има мир за всички хора, без значение от цвят и религия !
И при нас е много, много студено. Втори ден температурите са отрицателни и през деня.Уж е слънчево и приятно ....през прозореца, вън е зъбато.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 14:54 от morskibriz

# 251
Морски бриз, хич да не ти пука как си си тръгнала от тази работа. Хората на всякъде са злобни и завистливи. Моя близка приятелка също търси начин да се пенсионира и то не заради работата, а заради змиярника. До нова година едвам я удържах да не си даде предизвестието.
За новата година си пожелавам и аз да си направя зеленчукова градина, с която да ви се хваля. Да бъде!

# 252
Честита Нова година!
Искам да питам как точно правите ябълков оцет?  Някой беше писал назад в темата, че е приготвял. Обрах каквото имаше от дървото, ситни са, но за оцет ще станат. Чудя се дали да махам вътрешността или не?

# 253
Аз имам доста неуспешни опити с ябълков оцет. Единственият път когато ми стана беше 1кг. ябълки, 1л. вода и 300гр захар. Държах на топло, спомням си, че го заредих преди смокиновият и стана след него.

# 254
Валерия, аз постоянно правя ябълков оцет. Досега не съм имала несполучлив опит. Правя го в трилитров буркан. Измивам ябълките и нарязвам на малки кубчета. Махам дръжките и долната част от ябълките. Напълвам буркана( 3л.) над половината. Слагам хубав домашен мед, примерно няколко супени лъжици и доливам отгоре с вода от кана ( не слагам чешмяна). Отгоре слагам парче тензух, който е сгънат на няколко ката. Разбърквам поне два, три пъти дневно. След няколко дни започва ферментация и е добре течността да се разбърква няколко пъти дневно. След около 25, 30 дни, ябълките започват да падат на дъното.  След което, прецеждам течността и слагам оцетна гъба. Остатъка от ябълките изхвърлям. Гърлото на буркана с течността завивам отново с тензух, сгънат на няколко ката и оставам на тъмно поне два месеца. Оцетната гъба нараства в буркана. След около два месеца, оцета е готов за употреба.
Морски бриз, сега се зачетох, че правиш смокинов оцет. Има ли някаква тънкост?

Общи условия

Активация на акаунт