(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 274
  • 391
  •   1
Отговори
# 330
Баба имаше уникален начин за подредба на градината. Засаждаше картофи, цвекло и тикви заедно.
Миналата година сложих тикви и  картофи заедно. Недостатък мъжът ми отскубна един корен докато вадехме картофите. Определено след това успяха да си се разпрострат много добре на цялото място.

# 331
Аз имам спомен, че обирахме тиквите преди картофите, накрая оставаше само цвеклото. То се вадеше в студа. А най-вероятно всичко това е било за животните и не е имало голямо значение дали ще даде фира някой корен.

# 332
  • София
Здравейте момичета.
Моите домати растат, скоро може да почнат да се появяват същинските лиса и малко по-късно ще пикирам.
Вчера късно вечерта в студена почва насях зелен патладжан, та направо от днес го броя, че е насят. Сложила съм го на отоплителна подложка, на 25-30 градуса настроен термостат. Спорет чатчо при такава температура трябва да поникне за 5-10 дни, а  при температура 20-22 гр, за 10-20 дни. При по-ниска още повече се удължава времето или не пониква. Това съм го наблюдавала предни години при мен. Миналата година без накисване и около 25 градуса температура поникнаха за 9 и 11 дни, така че отговаря на информацията. Ще видя тази година колко време ще му отнеме.
Салатките и лука навън, които са под мини парничета от прозорци стават за бране вече, но тези в оранжерията ги изядоха охлювите. Хубавото е че явно спанака или е много или не им харесва и си расте необезпокояван.
Вкарах вече единият малък парник и отоплителна подложка в оранжерията и скоро ще местя доматите и след като поникне патладжана там. Надявам се другата седмица да пристигне и батерията за фотоволтаиците и отоплението да ми е безплатно.
Замислих се, че ако слагам още една оранжерия, за която пак след мерене вчера и оглеждане си смених решението за размер и място, ще се наложи малко по-рано да сложа разсада домати за навън от планираното.
Вчера бях на една онлайн среща на Амитица, мога да пусна няколко скриншота за препоръчани препарати за използване в различни етапи. Аз най-вероятно няма да си купувам и ползвам, защото засега последните години и без тях успявам да задържа нещата и да имам продукция и не виждам смисъл.
Това което запомних само е че доматите се пикират като кръстосат както знам и аз, но се броят вторите и третите същински листа реално, а първите несъщински не. Аз досега пикирах когато се появи хубаво първата двойка листа. Може би ще си продължа така. Другото, което още повече ме изненада е че краставиците само те се пикират преди да се появят същинските листа, а при хубаво пораснали първите заоблени листа само. Това ще го пробвам тази година.
Момичета, в агроаптеката до нас няма да зареждат пипер Слоново ухо, Слонова нога и Бяло ухо , а аз искам от тях да насея задължително. Можете ли да ми кажете ако сте купували откъде сте взимали?
И София извинявай отново, но ти кой пипер препоръчваше за нашият район, който лесно се бели след печене и ражда?
За догодина съм решила да пробвам на три реда от един сорт, единият пипер да го култуча, другият пензирам и третият да не го пипам и да сравнявам резултати Simple Smile Четох, четох и се обърках кое до какво води и ще пробвам практически. Ако ми остане време де, за такива експерименти.
Ти доколкото си спомням беше култучила и си много доволна. Аз пък уж четох че пензирането пролетта ще доведе до повече плодове, макар и по-дребни, а към есента пък се махат върховете за да не цъфти вече и да има време да пораснат и узреят вързалите вече чушки.

# 333
Картофи  насяхме на 15 март, извадихме на 13-15 юли. По снимки и писано тук се ориентирах за датите. Все се каня в тефтера да пиша имах и файл. Познайте колко съм писала. Вие всичко ли успявате да записвате?
Моите домати в сряда ако имам време ще пикирам. Верандата в слънчев ден като днешния е много топла, но навън е - 4 в момента, а сутринта беше -6. Мисля да вкарвам вечер разсада и да изкарвам в дните за които има прогноза за слънце. Защото на прозореца няма да има толкова място за пикирания разсад, а у дома е навсякъде с подово и ще му е много топло.
Aila все се каня да питам момичетата помагат ли с нещо или сами с мъжа ти се грижите за градината? Моето момче когато беше тук го хващахме за някоя задача, сега се прибира за два дни и помощ никаква. Дребното още се включва.

# 334
Айла, в агро градина има и трите вида чушки, до края на март са с безплатна доставка до бокс, но сега видях, че е при сума 10евро, за по малки суми доставката е 1.50 евро. Сега се сетих, че от миналата година имат и физически магазин в София.
Аз имам скрийншот на ивайловградска и пловдивска капия, някой някъде ги е препоръчал сигурно като хубави. Сигурно ще ги купя. За хисарска капия също съм чела много положителни мнения. Миналата година баща ми си беше купил такива семена, но не му поникнаха и не успях да видя какви са.

# 335
Аз садя хисарска капия, доволна съм. Издържа на горещина, вкусна е, не съм имала проблем с беленето. Проблема с нея е поповото прасе. Много я харесва.

# 336
J_M_M , аз почти всичко записвам. Някои години съм по-стриктна като съм записвала и кога бера. Но за  сеене, пикиране, разсаждане записвам подробно, имам и план на градината. Миналата година съм записвала и кога е валяло дъжд.

Доматите и аз пикирам когато кръстосват същинските листа, дори изчаквам малко да задебелеят стъблата.

Аз като малка нямах баба и дядо на село и естествено много исках да имаме село. Като се омъжих, ми се сбъдна мечтата. 😂 На ММ баба му (светла ѝ памет) сееше тикви и картофи заедно. В началото на август вадехме картофите като внимавахме да не нараняваме мелините на тиквите. Бяхме стигнали до извода, че под мелините имаше повече и по-едри картофи (явно заради влагата, която се задържаше там). Картофи сеехме винаги около Благовещение (25.03).
Вече почти не сеем картофи, че сляпото куче отнася всичко.

Имам 10 салатки под пластмасови бутилки, добре са, но са още малки.

# 337
Момичета, какво означава картофи, тикви и цвекло заедно-
-ред картофи до ред тикви, до ред цвекло,
-или в един ред слагаме картоф, на разстояние след него семки за тикви, на разстояние после пак картоф, после семе за цвекло и т.н.
-или едно до друго картоф и семки за тикви, после на разстояние картоф и семе за цвекло и т.н.
-или нещо друго ?
Ако не са цял ред от една култура, а е смесен ред как се загърлят, заедно с картофите се загърлят и тиквити и цвеклото ли /за тях не знам да се прави/?

# 338
Преди да се омъжим, бабата на ММ е сеела картофите на редове и между тях през определено разстояние се пускат и семена за тикви. После всичко се загърля. На самата сеитба по този начин не съм присъствала, ММ ми обясни как става. Тъй като е сложно това съвместно отглеждане, после започнахме да сеем отделно картофите и в съседство тиквите.

# 339
Аз не съм била достатъчно голяма за да присъствам на засяване и копане. Водиха ме за бране. Спомням си че обирахме една каруца тикви, изнасяха тиквенището и тогава изваждаха картофите. Цвеклото оставаше за студеното. Без тиквите си спомням браздите с гнездо картофи и до него глава цвекло. Дали е било един корен от едното и следващия от другото или няколко от един вид и след това от другия нямам спомен. Със сигурност обаче бяха на една бразда. Помня, че чувах от възрастните, че много трудно се копае.
Ние садихме една година увивен фасул до царевицата за да се увие по нея и той я пови, а някъде и счупи. Повече не сме садили така.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 17:58 от morskibriz

# 340
По това, което съм виждала у нас изобщо не си го представям и аз това колективно отглеждане. Баща ми вади картофи много по-рано от събирането на тиквите. Евентуално сигурно е възможно да се съчетаят картофи и цвекло, като то трябва да е готово заедно с картофите, защото пак не си представям как ще се извадят те, а тук- там ще остане то. С колективно отглеждане няма и да е възможно да се използва земята след изваждане на картофите.
И татко слага на края на редовете тикви, но има разстояние и те след това не влизат при картофите.

# 341
Чета ви с голям интерес. Сега май съм решила да почна от лесното за да не се обезкуража бързо. Мисля да пробвам с малко неща - само тиквички, репички и магданоз. Може би и чесън. Аз много обичам всякакви зелени салати, та ще следя и за тях. Разсад ще гледам да си купя тази година. Тиквичките на открито кога трябва да ги сложа. Сега имам само лехата с марула и кромид. Като обера марулата да сложа там репички и чесън. А тиквичките ще чакам да се изоре, защото те нали не са на леха.

# 342
Avs0, аз съм по черноморието и слагам семена на тиквички и краставички в първите дни на април. В началото на май ги местя в градината. Ако има студ като миналата година ги покривам с агрил.  Миналата година при нас падна слана на 13.05. Реших да не им слагам агрил. Сложих само на доматите... и само доматите отселяха. Сложих семена наново и купих малко готов разсад, за да имам за ранно.

# 343
  • София
Привет на новите момичета! 👋
Много рано ви е подел градинският ентусиазъм! ❤️
При мен е много кал и мокро. Ходим до село в съботите за по няколко часа, пускам помпата в дренажа, но после се пълни много бързо, така че ефект няма голям.
Сглобихме половината оранжерийна, ММ две седмици работи и през уикенда и не успяваме да я довършим.
Аз ще правя малко разсад домати и мисля всички да са в оранжерията. Ще се съберат 30-35 корена максимум, ще оставя малко място за по няколко корена краставички и пипер.
Разсад ще сложа само домати, около 20.02. Няколко семки краставици - началото на април и в края - за открито, плюс тиквички.
Доматите - смятам да направя по няколко корена от 5-6 сорта и да ги проследя как ще се развият на закрито. Ще заложа на Ръгби, едни местни - едра чушка домат, останалите - семена, изпратени от една дама, която доста години ги отглежда в подножието на Витоша, т.е са климатизирани.
Aila, пиперът ми беше Пловдивска (мой разсад) и Ивайловска капия. Вторият - купен разсад, от ПЗ селото. И двата дадоха чудесен резултат.
Култученето приложих на Пловдивската капия. Отчетох много добър резултат и дружно зреене. Това второто може и да е недостатък, защото наведнъж трябва да се обере и обработи, а след това втора реколта дойде много късно. Пак ще го приложа, но на част от корените, с цел по-ранна реколта.
Ето така станаха растенията - премахват се култуците под четала.

Само да допълня, че семената на Пловдивска капия поникнаха на 50% при осигурени много добри условия. Тази година няма да правя разсад пипер.
Зелен фасул тази годишнина изобщо няма да сея. При мен ражда много, от две малки пакетчета Капитано затворих 80 буркана, и раздавах, и накрая пак остана.
Трябва да си купя семена патладжан от този зеления и да си направя разсад по-навреме.
Чесън и лук - вече само напролет. Три години ми го напада луковата муха есенния. Всички съседи го слагат само напролет.
Моркови и магданоз - при първа възможност, като поизсъхне. Копърът се е разсял навсякъде, няма да го мисля. Червеното цвекло също се получава много добре, поне две реколти слагам. Спанак не успях да дасея наесен. Ще заложа на листата на цвеклото и може би манголд. Може и малко рукола, тя става бързо. На босилек също ще направя разсад.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 08:52 от sofyia

# 344
  • Пловдив
Кога да сложа пипер, патладжан и тиквички за разсад? Ще се садят навън като пораснат, не в оранжерия. В оранжерията ще сложа само доматите и няколко корена краставици. В момента вътре имам една малка лехичка с марули, репички, чесън и лук.
А кога да сея разсад краставици за оранжерията? А за навън?
В Пловдивско съм.

Общи условия

Активация на акаунт