(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 18 544
  • 413
  •   2
Отговори
# 405
Тъмно и горещо им е, според мен.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 21:33 от morskibriz

# 406
И аз залагам на тъмно и топло.
Топлина им трябва само за да поникнат. След това на по-хладно.

# 407
  • София
Морковелка, за толкова ранно производство на разсар, задължително лампа и подходяща температура. Няма как да стане. Може и да не е от специализираните фито-лампи. Достатъчни са 2-3 крушки, с дължина на вълната 4500 Калвина.
Биб, успешен сезон! Simple Smile

# 408
  • София
Имам поне 5 фитолампи, но в момента разсада е в хола и не ми се занимаваше да измисля как и къде да сложа лампата. Не е оптимален, но като го преместя в оранжерията ще се оправи.
Посредата на стаята е на холната масичка, не на прозореца, защото не съм там и много се криви ако е на прозореца. Оставила съм лампите за стаята светнати.

За показаният по-горе разсад не писах нищо, защото колежките са те посъветвали. По-малкно поливане и по-хладно, а като пикираш го заравях повече и ще се оправи.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 13:32 от Aila

# 409
Явно почвата пак не ми е хубава и затова не се развива. Светлината със сигурност не им достига, но и във фейсбук гледах снимки на хора, които не са ползвали лампи, гледат си ги на прозорците и вече са големи растенията.
Издължаването не ме притеснява при пикиране щях да ги заровя повече.
Само това спиране на развитието не ми е ясно от къде идва и как да ги стимулирам.
Скоро ще се сеят нови, а тези от преди месец и новите ще са на едно ниво на развитие.

# 410
Цитат
Само това спиране на развитието не ми е ясно от къде идва и как да ги стимулирам.
Това е от прекалено топло. Махни ги от този прозорец, сложи на по-хладно и ако се съмняваш в почвата натори, съвсем малко с поливката да не ги изгориш. Ако след десет дни са същите не се занимавай.  Или....
Вземи ги занеси на баба ти. Тя ще ти даде адекватен съвет, а може и да ги отгледа.

# 411
  • София
Аз мисля, че какъвто и да е компост, нее от решаващо значение. И в този ранен етап, поне до първи същински лиска растението има запаси от семето.
Какви са ти прозорците? Ако имаш някой 4 сезона стъклопакет, от него е.
В такъв ранен етап, освен светлина и Т, други фактори няма.

# 412
Преди 2 г попаднах на кофти почва и разсада ми стана около нячалото на август🫣
Моят разсад също седи на прозореца принципно, ще сложа семената на 14-15 февруари.

# 413
Аз съм я виждала какво прави баба ми. Като и се издържат така ги посипва с още почва.
Сега се сещам, че май изцяло са в компресираната кокосова почва. Поне ще знам да не я използвам за новините семена.
Според мен е почвата. Миналата година патладжани и чушки си бяха спряли растежа,   като ги преместих в друга почва изведнъж почнаха да растат.
Имам кристалон разни цветове с кой цвят да ги полея ?

Общи условия

Активация на акаунт