(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 331
  • 392
  •   1
Отговори
# 375
Тия верно са дъно ! Аз ходя на място  на пазара и винаги глвдам сроковете, явно в магазина не смеят да излагат стока с изтекъл срок, но на онлайна пращат

# 376
Аз за първи път се сблъсках с тях преди 3-4г. Поръчах семена и всичко беше с изтекъл срок на годност. От тогава не пазарувам от тях. Тогава писах в темата да се внимава. Сега поръчах фасул от тях  просто защото на друго място нямаше. Добре, че се обадиха, та отказах поръчката иначе щях да се сдобия с незнайно какъв сорт фасул.

# 377
Morkovelka99, звънна ли им?

# 378
  • София
Явно са нагли, няма ли кой да им направи проверка и да ги глоби, явно си им е практика да пращат семена с изтекъл срок на годност.
Вчера нагледах разсада на село, уикенда макар да е малък мисля да го пикирам.
Скрит текст:

Водата в една лейка в оранжерията беше замръзнала..
Иначе макар да беше в сняг дворът още от вчера се усещаше затопляне и почваше да се топи всичко.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 10:12 от Aila

# 379
Avs0, ако нямаш проблем с почвата, не виждам причина да правиш повдигнати лехи.
Ние също ходим веднъж седмично на село.
Поливаме с капково.
Аз съм в южна България и почвата не е чернозем. Свекървата гледаше до преди две години градина на това място, но чушките не ставаха, доматите само ръгби, картофи изкарваше, марулата и беше много рехава. Гледам, че сега и моята е рехава, а и имам доста коренчета заминали. Според нея земята не е много хубава. Сега две години не е садено нищо, но местото го орехме всяка година.

# 380
Свързах се, наговориха ми сумати глупости, на които не знам дали да вярвам. Продуктите пристигали от Италия в големи количества,  те си ги пакетират  тук, италианците вече са премахнали срока на годност на този продукт и те затова били задрасквали вече срока при опаковане на новите партиди. Т.е продукта бил безсрочен. Викам г-жо, но на пакета пише 2020 година, за производство, вика ми, да, ние си ползваме старите пакети. При новите може би пак ще трябва да обозначим някакъв срок, но той ще е само пак за формалност. Казвам, но при тази практика нали се сещате, че някой може да пусне оплаквания в КЗП, тя ми казва, да, те непрекъснато ни идват проверки и са запознати с казуса😆🤷🤦.
Ползвайте си тиходермата и почна да ми изрежда ползите от нея върху почвата, тя гарантирала, че щяло да има ефект и е годна. За бордолезовият разтвор ми вика ми то непрекъснато се сменят фирмите иначе е едно също. Това е вика по вашата поръчка и това беше.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 14:32 от Morkovelka99

# 381
Avs0, ако почвата е глинеста и неплодородна, каквито и лехи да направите все тая, ако не напълните леглата с друга почва.   Правят се легла, застилат се с картон, дренаж от клони и се насипва с богата почва(kомпост, хумус, оборска тор, пясък).Лехите да са поне 40см високи за да има място за дребните клони и достатъчно нова пръст за растенията.
Слушай свекървата, тя най-добре знае какво вирее, кога се сее и кога разсажда.

# 382
Aila , разсадът не е ли много малък? Друга година пикирала си толкова малък разсад ?
Аз чакам да кръстосат и същинските листа, за да пикирам.

При нас е топло, вчера валя дъжд. По прогноза още 10-тина дни ще е така. Дано после не свие някой студ, че пак няма да има плодове.

# 383
  • София
И друга година съм пикирала подобен разсад и то насят в обща саксия, където разбутвам за да пикирам. Тук реално е не толкова пикиране, колкото местене по-нашироко, защото са насяти семената в разсадни табли и са си поотделно всяко растение. Само ще извадя растението с пръста и ще го сложа в по-голяма кофичка.
Предвид, че когато тъкмо бяха поникнали доматите котките бутнаха едната табла и ги разпиляха изцяло по пода, а след като ги насадих отново всичките оцеляха, не ги мисля толкова.

# 384
  • София
Пак мой пост Simple Smile
Днес успях макар и чак вечерта да пикирам доматите. Определено става лесно, като са в отделни кутийки.
Така че разполагам с 40 пикирани домати за оранжерията.
Подкарахме и батерията за фотоволтаиците, тъкмо ще може да топля доматите като ги насадя в оранжерията Simple Smile
Патладжаните ме изненадаха и са почнали да поникват. За съжаление са доста криви ,тъй като бях завила кофата с кърпа за да запазва топлината. И разбира се само част са поникнали, но пък са поникнали за 6 дни без да са накисвани.

Домати и котки помощници Simple Smile
Скрит текст:

Патладжан
Скрит текст:

Фотоволтаик
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 20:15 от Aila

# 385
Еха, Aila, размечтах се и аз за разсад. Ходих днес до имота. Мокро е много, дори на места има още остатъци от сняг. Кокичетата са нацъфтели, зюмбюлите са подали стъбълца.

# 386
Оле, пухкавата котка нова ли е? Много е хубав или хубава 🥰🥰🥰 и е с интересен цвят.
Моите домати май, май няма да ги бъде. Много се издължиха, изглеждат ми нещо много хилави и завиват листа надолу, имам съмнения, че няма да развият същински листа.

# 387
  • София
Пукхавият е Смоуки, от село си е, беше софиянец няколко години като ходеше само лято, но сега от лятото е тук. Съответно е направил зимен кожух и е страшно пухкав. В апартамента не ставаше такъв пухкав. А по паспорт е европейска късокосместа, както всичките ми котки, защото са от улицата Simple Smile

Скрит текст:

# 388
А, Смоуки,  спомням си го него,  но го помня сив. На тази снимка го виждам като кафяв и затова реших, че е ново писи.
Дългокосместите са ми голяма слабост на мен.
Сега ми се отвори снимката от вторият пост.
Оххх, разкошен пухчо е 🥰🥰🥰!

# 389
Охх, какъв е разкош Смоуки! 💯
Айла, за януари, разсада е чуден!

Общи условия

Активация на акаунт