(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 436
  • 393
  •   5
Отговори
# 360
  • София
Мерси за насоките за срока на годност, изобщо не го гледам, а и често си поникдват семената дори и да е изтекъл срока, но на поръчаните ще проверя задължително.
Вчера пуснах още една поръчка този път със Слоновата нога.
Както се забелязва определено ме сърбят ръцете вече.
По въпроса за пипера, аз ще го сея около Благовец 25-ти март. В оранжерията расте бързо и тази година няма да рискувам да го сея по-рано и после ако е студено да не мога да го садя навън и да станат големи растения вътре преди местенето на постоянното им място.

# 361
Внимавайте с поръчките от Сортови семена, гледайте си сроковете на годност!
Аз получих моята и имах препарати с изтекъл срок на годност и липса на семена.
По телефона попаднах на супер неадекватна жена. В крайна сметка ми изпратиха точните неща за тяхна сметка, но то е защото се ядосах и не ги оставих да шикалкавят.
Та имайте едно на ум!
Кога им се обади, след като се прибра или веднага в офиса. Аз изобщо не се възползвам от опцията преглед в офисите, а и да си призная не гледам и срокове на годност.
Сега ще проверя, но питам, ако има проблем как да процедирам. Днес щях да ходя да ги взимам, но ми е нещо отпаднало и сигурно няма пак да стигна до офиса.

# 362
Звъннах им два дена след като ги взех. Стояха в колата на мъжа ми, понеже аз не трябва да нося тежко. Нямаше проблем, явно много добре знаят какво пращат...

# 363
Благодаря, че каза, оказа се, че и на мен са ми изпратили нещо с изтекъл срок на годност, че даже и задраскън с черен маркер. Ако не беше написала изобщо нямаше да го видя. Още снощи им писах във вайбър със снимки, прочели  са съобщението и нищо не са отговорили. Ако беше някое пакетче със семена изобщо нямаше са се занимавам, но за тази триходерма съм дала 12 лв и мисля да се разправям с тях. Сега не знам даже дали ще има ефект от нея. Поръчах и Бордолезов разтвор на снимките изглежда по един начин, а те ми пратили на съвсем различна фирма и пакета беше отворен отзад. Вътре са две отделни прахчета и сега изобщо нямам представа как да ги използвам, аз си го представях като смесен прах и си взимам нужното количество за 1-2 литра вода.
Скрит текст:

Това са ми новите сортове домати тази година

Първите семенца са поникнали дано оцелеят

# 364
Морковелка, направо им звънни!
Изобщо не ги чакай!
Пиши после какво е станало.
Бордолезовия са си готови смесени прахчета.
Аз купувам 300гр и си ги разтеглям по 50гр за 10л. Ако трябва да ставам цял химик, ще ме прощават...

# 365
А какво ще кажете за тези повдигнатите леха. Гледам много ги хвалят в клипове. Аз се чудя дали да направя една такава леха с капково напояване и да слагечам косената трева от двора там. Както го показват. Или да си изора цялата градина и да садя директно. Трудно ще ми е с поливането защото ще ходя от събота на събота живот и здраве.

# 366
Avs0, ако нямаш проблем с почвата, не виждам причина да правиш повдигнати лехи.
Ние също ходим веднъж седмично на село.
Поливаме с капково.

# 367
Ти какво иска да ти върнат парите и да им изпратиш старата им стока или да ти пратят нови. Тези старите връща ли им ги?

# 368
Сами казаха, че ще ми изпратят нови за тяхна сметка. Старите не ги искаха.

# 369

Дали мога да ползвам само тази кокосова почва за разсада или ще е бедна на хранителни вещества?
Скрит текст:

Точно тази ползвах миналата година, според мен е много добра за покълване. Но мисля, че няма абсолютно никакви хранителни вещества, макар че на опаковката пише, че съдържала всичко нужно. По едно време котиледоните ми се сториха малко жълтеникави, полях ги веднъж с един течен тор за цитруси и се оправиха, пикирах ги в торф след това. Ако смяташ в нея да ги пикираш, ще трябва да ги ториш и след това според мен.
Тия семена за пинк рок са производство на въпросната варненска фирма, техни семена не бих сял, че хич им нямам доверие. От години така зачеркват изтеклите срокове.

# 370
Изобщо не знаех, че правят така. До сега нищо не съм поръчвала от тях.
Пинк рок го хвалят по групите във фейсбук, а  и уж е устойчив на нематода и затова реших да го взема. За Афен очаквах, че няма да е на Флориан и ще са сложени семана от много купени професионални, но за пинк рок мислих, че ще са на друга фирма.

Няма да пикирам в кокосовата почва само в началото докато поникнат обмислям да я използвам. И аз имам съмнения, че няма да е хранителна. Сигурно ще си купя почва на Лактофол за цъфтящи цветя за разсадите. Миналата година тя беше най-хубавата от всичко, което купих тогава. В такава си направих разсад теменужки, поникнаха много хубави и си растяха много добре. Патладжаните и чушките и миналата година си бяха стопирали растежа и според мен почвата беше виновна за това.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 21:29 от Morkovelka99

# 371
Относно прословутата варненска фирма и аз си изпатих миналата година. Въпреки че при поръчката им бях написала, че ако има нещо със срок по-кратък от 1 год. да не го изпращат преди да потвърдя. Почти всички семена и 1л.тор бяха със по-кратък срок, някои семена заменени, сроковете на годност залепени и т.н. и при обаждане от моя страна бяха много изненадани как не са видяли коментара  ми. Казаха да ги върна, ама не посмях освен без семена да не остана и без пари. Никога повече няма да си купя от тях, въпреки че много ми ги похвалиха. Само от агроградина. Предните две години си поръчах от тях и не съм имала проблеми вкл. и със срок на годност.

# 372
Аз и заради тези триходерма, освен по-ниската цена на някои семена се навих от тях да поръчам. Препоръчваха го този препарат срещу  нематода във фейсбук, а само при тях го има.
Утре ще им се обадя, днес не успях да видим какво ще измислят.

# 373
Ами това дето са ти пратили е произведено преди цели 6 години, тая гъба не ми се вярва още да е жива.

# 374
Остави това, ми аз обърках годините това пакетче е било годно до 03.2024 година.  Още по-голяма наглост от тяхна страна 😳🤦. Аз се заблудих, че сме още 2025г, а още малко ще станат 2 години откакто това нещо не трябва да се предлага, а те безкрупулно го продават и съм сигурна, че много хора, които не знаят какво правят няма да обърнат внимание.
Сега даже се чудя дали да поръчам и тор от тях. Този се хвалеше в темата от тях миналата година
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт