(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 19 680
  • 433
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Джи, пипера никне бавно, за около десетина дни и повече даже.
За краставици и тиквички не е ли много рано? Те стават за засаждане за максимум 30 дни, р.е в началото на март. Дори да са в оранжерия, трябва да е отопляема.

# 421
Аз смених подхода със сеенето тази година. Реших да сея изцяло в чувалите на терасата. Там има много големи температурни амплитуди по това време - в слънчевите дни заради поликарбоната става над 25 градуса, а през нощта е 5-6, като почти не пада под 0. Така насях първите семена на домати в събота. Очаквам да поникнат за 10-14 дни. Преди сеенето, над нормалната пръст в чувалите, слагам един слой с торф Дурпета - ползвам го за разсади от много години и досега не е имало проблеми. След като поникнат, ако има прогнози за много ниски температури, ще се подсигуря с един 500-ватов конвектор на режим "против замръзване". Освен поликарбонатния покрив, растенията са и под тунел, което осигурява висока влажност. Там има едни луковици от фрезии, които садих в градината през пролетта миналата година, но поникнаха изненадващо много късно през есента, преди снеговете, затова ги преместих там под тунела и ги бях позабравила.. Преди 2 седмици, като тръгнах да подготвям почвата за сеене, се оказа, че фрезиите са попораснали и дори една е пуснала цветонос.

# 422
  • София
Здравейте, момичета не съм писала от отдавна , но ви чета . Желая ви успешна градинарска година и много здраве за вас и семействата ви.
Аз още нищо не съм подхващала тази година . Още обмислям дали да правя градина.

# 423
  • София
Здравейте момичета.
Моят разсад пикирани домати расте доста бавно, но и през седмицата си седи на 17-18 градуса предимно, което повлиява и забавя растежа.
Поникналите патладжани явно ги преполивам или им е студено, но всеки път като ги нагледам има по някой загинал корен, а и те все още са на несъщинските семеделни листа и няма същински показали се. Затова и вчера метнах още една кофа зелен патладжан семена, за да допълня. Надявам се все пак нещо от първите да оцелее и да става за пикиране.
Миналата неделя насях и още семена домати, би трябвало утре като отида до село, вече да има някои поникнали ., тъй като съм ги сложила на отоплителна подложка. Този път съм ограничила сортовете, надявам се да се удържа и да не прегалявам.
Да питам този тип тор ли препоръчвахте миналата година?
Скрит текст:

В крайна сметка за оранжерията, ако се събере съм решила една 6 на 8 метра от агрогруп с найлон да поръчам, но чакам една приятелка и тя да реши и заедно да поръчваме, за да си разделим транспорта.

# 424
Скрит текст:
Aila, аз го ползвах м.г., чувал 25 кг за 32 лв. Това от снимката ми изглежда много скъпо, ако не е някакъв супер-концентрат.

# 425
Аз пък търсих в миналата тема  тора, които препоръча Мики,но не го намерих. Ако някой си спомня името, моля да пише

# 426
  • София
briz, торовете на Hydro fert.
Аз ги поръчах от Сортови семена Варна.

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 21:15 от sofyia

# 427
И аз днес стартирах новия сезон. Засях 20 семена марулки у дома. Като поотраснат ще ги пресадя в леха с полиетилен на селската къща. Купих арпаджик и ако има възможност мисля да посадя една част в събота.

# 428
Благодаря София.

# 429
  • На морето!
Скрит текст:
Aila, аз го ползвах м.г., чувал 25 кг за 32 лв. Това от снимката ми изглежда много скъпо, ако не е някакъв супер-концентрат.
От къде?

Аз мисля пак да взема Яра Мила и да ръсна в лехите април месец.

# 430
  • София
Аз съм се клела - засяване на семена на 8 март! Нито ден по-рано Simple Smile
Смоуки! Много сте сладки с твоята приятелка в кашончето!
Методът на Aila със засяване на пипер и патраджан в кофи БЕЗ дупки за оттичане работи, ще го пробвам и аз Simple Smile

# 431
Скрит текст:
От къде?

Ами ето от тук:
https://torove.bg/organichen-tor-poultra-pileshki-tor-25kg
Сега дори е по-евтин. Доставката беше 13-14 лв., но сега не зная - Еконт много си вдигнаха цените, но повечето доставчици на торове май работят само с тях. В този сайт има и други видове органичен тор. 25 кг за мен е най- изгодната разфасофка, обикновено разходът е 100-150 гр./кв.м., което означава, че един такъв чувал е достатъчен за 170-200 кв.м., за моята площ ми стига за 2 години.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 10:51 от Кити Кет

# 432
  • София
Аз съм се клела - засяване на семена на 8 март! Нито ден по-рано Simple Smile
Смоуки! Много сте сладки с твоята приятелка в кашончето!
Методът на Aila със засяване на пипер и патраджан в кофи БЕЗ дупки за оттичане работи, ще го пробвам и аз Simple Smile
Мария обаче вече сади патладжана в кофи С дупки, а пипера директно в оранжерията в земята на Благовец.
Насятите домати в неделя вече са поникнали, дойдох до село да ги нагледам, тъкмо навреме им махнах найлона, макар да беше подпрян с клечка и да не ги беше затиснал. Поникнали са Ръгбита, Меделина и от на съседа Пешо семена. Както и чери Мила. Общо взето тази година ще е това, имам и много изостанали стари семена, които мисля да метна от разнообразни домати директни, ако нещо поникне там, ще има и от тях няколко корена.
Тези, които никнат сега планирам да ги пикирам директно в оранжерията в земята без кофички.
Насятият патлаждан заедно с доматите, разбира се не е поникнал.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 11:14 от Aila

# 433
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Въпреки, че при мен е доста студено метнах и аз по 3-4 семена домати от 3 вида за по-рано, ако стане. Миналата година така поробвах и за първи път имах за ядене към 20 юли. Да ама пустите не искат да излезнат (обикновено на 4-5 ден вече са се показали) и мислех да ги хвърлям и о чудо, днес на 13-я ден имаше покарали. Изглеждат много зле, но ще им дам една седмица и ще решавам какво ще правя с тях.

Общи условия

Активация на акаунт