(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 33 857
  • 777
  •   1
Отговори
# 765
sofyia много неприятно, важното е че е здрава оранжерията. То този тип покритие изкарва един сезон и изгаря така че помислете за по сериозно вкопаване когато го подновявате.
morskibriz мъжът ми иска коза, аз съм категорична, че бълхи няма да пусна в двора. Съседите имат.
И тук дават да застудее. Тъкмо всички сливи нацъфтяха... Ако се повтори миналогодишния ужас не знам.
Краставиците, които сложи мъжът ми вече поникнаха. Навън са се подали и репичките, но от граха няма и следа. Ако до вторник не поникне ще сложа още веднъж.
От втората партида патладжан ще има за един ред да насадя, повече няма да слагам.

# 766
Ние вече хапнахме марулите, които засяхме ноември. Останаха още 2. Голямки станаха. Преди 2 седмици сложих нови, а за утре съм приготвила още 10. Репички също сложих преди 2 седмици от тези на лентата. Вече гледам че имат листенца но рехаво. Явно не са се хванали всички. Бях взела и спанак, ама изпуснах времето за него май. Утре ще слагам и семена тиквички в кофички  за разсад. И това ще е тази година. И при нас тези дни застудя, но дано се запазят дръвчетата, че всичко е цъфнало - сливите, кайсийте, прасковите, ранната череша също е напъпила. Ние южна България е по-топло и сняг почти не се задържа, стига да не мине някой студен фронт. Та стискаме палци да се запазят плодовете.

# 767
  • София
И тук валя сняг, сутринта като се събудих не можех да повярвам на очите си. Следобед вече се беше стопил и дори привечер мъжът ми окоси полянката Simple Smile
Успя и да фрезова отново в незасятата част от новата оранжерия. Аз внесох малкият парник и пуснах капково. Утре ще пикирам доматите под него. Купих и няколко разклонителя, за да може да включа новите отоплителни подложки, които взех за там.
Насадените домати ги прекопах и полях, че не ги бях пипала откакто са насадени.
 Пикирах и част от зеленият патладжан от мои семена, но не ми стигна торфа за всичкият, трябва да купя още.
И двата щъркела са се върнали в Петково, а от дръвчетата само кайсията почва да цъфти и крушата скоро ще я последва. Останалите дръвчета мисля ще издържат да мине застудяването.

Скрит текст:
Сутринта в 6

После в 9

И следобед Simple Smile

Прекопаните домати

Пазителят на доматите Simple Smile

Мястото за пикиране на домати.

# 768
О, София, тези оранжерии са много нежни, преди 2г на съседите се огънаха дъгите от снега , а после в лятна буря донесе платнището на нашата ограда..
Аз искам коза, тъкмо ще поддържа двата празни парцела до нас, но за да има мляко трябва да роди, е какво ще ги правя после козлетата, а те са си напаст Simple Smile
Някой беше писал назад за пъдпъдъци, познати ще ми подарят 10тина, тъкмо ММ направи кафеза. Аз съм в тих ужас, защото това не е улична котка и куче, а си чакат ежедневната грижа

# 769
скаридка Спокойно, аз писах. Лесно се гледат. По ковид новоизлюпените изкараха в бебешка клетка на терасата в апартамента месец.Точно тогава беше с КПП и кой може да напуска кой не може... Кокошки, пилета и стари пъдпъдъци ги гледаха съседите докато оправим документи за да може да пътува мъжът ми. Изненадата беше след двудневно отсъствие намерихме две шепи яйца, тъкмо бяха почнали да снасят.

# 770
Мен ме е страх от болести и кокошинки, сега ще им взимам диатомична пръст да се къпят в нея Simple Smile Съвети приемам всякакви

# 771
Те не боледуват. Изобщо не са капризни. Ако са снасяли около две седмици ще им трябва да свикнат с новото място. Ние сме им сложили кутия с пясък освен тази с храната и се къпят и в двете И в двете снасят и навсякъде където има хареса. Тревичка обичат. Аз и друг път съм писала на път съм да махна кокошките, но дребосъците не. Лесни за гледане и почистване. Малко храна. Пръскат и те, но не като кокошките.

# 772
  • София
Много искам и аз кокошки и като чета вече и пъдпъдъци искам, но може да се случи чак когато заживеем постоянно там, а има време дотогава.
Днес успях да си изпълня плана. Пикирах в оранжерията нагъсто Ръгби, Меделина и от на съседа Пешо едри домати, отделно чери Мила и Тайко. На местата, където трябва да има домати после, сложих по-едри коренчета, с идеята просто да си останат там, а другите ще ги изкопая и насадя навън или раздам, защото са повечко.
Не ми остана време непикираният патладжан и него да го метна там, но при следващото ходене ще го направя. И ми остава само в свободният край на оранжерията да насадя и краставиците и съм готова с по-ранните зеленчуци.
Тиквичките като мине това застудяване, под едни прозорци направо навън ще ги насадя. Миналата година оцеляха така.
Забравих моркови да насея, но ще остане за уикенда. Щеше да е хубаво да ги бях насяла преди снега и дъжда, но забравих за тях.
Трябва и зелен боб скоро да насея, макар че имам останали буркани от миналата година.

Скрит текст:
Пикираните домати направо в земята.

Трите малки парничета в новата оранжерия, четвъртото е в голямата с пипер.

И отново пазителя на домати. Надрали са ми вече найлона и в новата оранжерия.
Успяват днес открих котките да влизат между плъзгащата се врата и оранжерията вътре и си лягат на отоплителните подложки...

# 773
Смоуки, градинарят беладжия. 😻

# 774
Ахаха, като взехме къщата имаше много дървени дограми, складирани от предния собственик.ММ направи тунели от балконските врати. Насях аз салатки, чесън и лук и сложихме тунелите, на следващия ден намерихме три котки препичащи се на слънце в тунелите Simple Smile и ги нарекохме коткариуми
Някой е бил единия дворен котарак, дори мен отказа да ме приближи вчера, че му мятах парчета пилешко по покрива на съседската барака за инструменти. Не видях да куца, да е подут или да има рана някъде. Липсваше му козина на гърба.

# 775
На пъдпъдъците волиери ли правите? Как ги отглеждате?
В природата те летят, прелетни птици са.

# 776
  • там където има винаги вятър
И при нас в събота на село е валяло/ние в Одрин на слънце/, а в града и град е паднал Worried Пак е кално, кално...едва успях да отида да проверя как са чесъна и лука. И нашите Fortuna сяхме тогава и са започнали да поникват.
Младите дръвчета - слива, праскова и нектарина бяха цъфнали, не знам какво ще остане Worried

От граха засят на 7-8 март само този който е Келведон Уондър е поникнал, другият - от Любляна, нищо. И от морковите нищо още.

Вчера в оранжерията сложихме 19 корена домати. 12 от тях - сорт "асорти" , но нали са подарък, не придиряме Smile Останалите 7 са "Меделина", купени по 1.20 евро. На село едно семейство се занимава само с произвеждането на разсад - домати, пипер, зеле та от там вземаме. Какъвто сорт кажат, не че на пазара сортовете които са изписани са много верни Rolling Eyes

sofyia много е неприятно това със силния вятър и разкритата оранжерия.
Aila, не личи че е имало сняг, щом тревата сте окосили и фрезата сте ползвали. На нас ще ни трябва поне седмица само слънце за да може да се работи.
Сега влизах в гугъл да видя какво значи "волиер"  Satisfied  Хубаво е с домашни яйца, ама няма кой да гледа кокошки, за пъдпъдъци да не говорим. Ама пък казвате че по-лесно се отглеждали. Имаме готово място, само малко постягане трябва но най-важното - желаещи няма.Angry

# 777
  • София, в момента в любимото ми село Железница
НОВА ТЕМА[/url]

Последна редакция: пн, 30 мар 2026, 14:29 от ninanb

Общи условия

Активация на акаунт