Трудно свикване с ясла

• 880
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!

Има ли родители, които да са пуснали дечицата си на ясла на 1г? Бихте ли споделили как премина адаптацията, колко време отне? Моето момиченце тръгна на точно 1 годинка в частна ясла и първите три дни беше добре. Стоеше по цял ден, хапваше и спеше там. Възпитателките казваха, че си поплаквала, но на моменти и успявали да я успокоят и през повечето време била спокойна. Като ходим до там посреща мястото с усмивка, но последните два дни се разплаква като я оставя и ми звънят след около 2 часа да си я взема, тъй като е много разстроена и нищо не я успокоява. Вкъщи е бодра и весела и възпитателките не са различни от първите дни, едни и същи са.

Тя попринцип винаги е била доста срамежлива и ревлива към други хора, въпреки че постоянно гледаме да сме на площадките, да се виждаме с приятели, да имаме гости и т.н. иначе само двамата с мъжа ми си я гледаме. Очаквах да и е трудно, просто не очаквах да тръгне добре и изведнъж да се влоши. В чудене съм как точно да процедирам - дали да я поспра малко и после да я пусна, дали да продължа да я водя и да влизам с нея в началото или това би било по зле? Всякакви съвети и идеи приемам.
Благодаря!

# 1
Нищо лично,но не бих си пуснала бебето на 1 годинка на ясла.Работила съм в ясла и съм гледала бебенца на тази възраст. Ами те си искат мама,гушкат се,искат много нежност и внимание,а няма как на всички да се обърне толкова внимание,колкото им е необходимо. Има толкова много неща ,на които трябва да бъдат научени,не става въпрос само за това да се храни и спи..Разбирам,че понякога може би майката няма избор,затова никои не съдя. Свикват в един момент,пускайте я по няколко часа,щом сте решила и най-вероятно ще свикне. Има е деца в градината,които много плачат и не искат да посещават.

# 2
  • София
Има ли опция да влизате с детето или няма да Ви позволят?

# 3
Ще свикне. Всички са така в началото. Щом е в частна ясла, вероятно групите са малко и им се обръща внимание на децата. Като свикнат, става по-добре. Имат си приятелчета, играят. На моят му се отрази положително яслата, като тръгна на година и половина.

# 4
  • София
Има нови деца, те реват нон стоп и тя се повлича от тях.
Питайте персонала каква е промяната.

# 5
Много е малко детенцето за ясла. Ако не е възможно вие да си го гледате, детегледачка в къщи е по-добрият вариант, стига да можете да си го позволите.

# 6
Вероятно нови деца. Или увеличаване на групата. Нещо се е променило. Просто поговорете да видите какво.
Големият ми син тръгна на 1 г. 3 м. Нещата бяха трагични. 8 месеца не свикна.(Проблемите бяха много и комплексни. В държавна ясла. Но основно огромна група, шумни деца...).  Точно на две го отписах от там и тръгна на частна. Все едно имах друго дете...

# 7
  • София
Майка ми и дъщеря ми извън университета са в частна ясла/градина.
На децата им треперят, грижат се за тях изключително добре ( даже извън сферата на професионални задължения), с отношение и любов, но точно дъщеря ми каза, че с новите септемврийчета има проблем за всички.
Не спят изобщо всички и това е голям проблем за толкова малки деца.

# 8
И двете си деца пуснах на ясла точно като навършиха 1 година. Големият в частна, малкият в държавна. Основният проблем с големия беше, че не харесваше храната там и не ядеше и това го съсипваше, изкарахме така 3 седмици в мъки и накрая сестрата каза да занеса едно шише и една кутия мляко, да могат да го хранят, и се наредиха нещата. Малкият имаше период да поплаква, но той беше като прахосмукачка, ядеше си всичко, лягаше да спи, около 2 месеца отне да тръгне и да остава спокоен. Вероятно си е и до дете, а и на тази възраст те все още много бързо се променят,  възможно е и без обективна външна причина нещо, което им е харесвало, в един момент да запопне да ги дразни. От колко време ходи?

# 9
  • София
Спирали ли сте детето за ваканция или пътуване? Или да е дошло ново дете? Или някое от другите деца да е преместено или заминало на почивка?
Всичките ми деца са тръгвали от 2-годишни. Минавали са през ревливи моменти, но не са ме викали да ги взимам. С изкл. на третата дъщеря, която в един период повръщаше от рев 2 или 3 пъти. Проблем се оказа точно временното спиране от яслата за седмица семейна почивка.
Сега чакам да видя как ще реагира най-малкия след 15ти след цяло лято с мен.
Внучката ми тръгна на ясла на 6 месеца. Първо за половин ден, после за цял. Те са в малки групи и много ги обгрижват. Тогава нямаше проблем. Тази седмица се върна в градината след 3 седмици почивка с цялото семейство в България и първите дни е плакала сутрин, но са я успокоявали. През ноември става на 2 г.

# 10
И двете си деца пуснах на ясла точно като навършиха 1 година. Големият в частна, малкият в държавна. Основният проблем с големия беше, че не харесваше храната там и не ядеше и това го съсипваше, изкарахме така 3 седмици в мъки и накрая сестрата каза да занеса едно шише и една кутия мляко, да могат да го хранят, и се наредиха нещата. Малкият имаше период да поплаква, но той беше като прахосмукачка, ядеше си всичко, лягаше да спи, около 2 месеца отне да тръгне и да остава спокоен. Вероятно си е и до дете, а и на тази възраст те все още много бързо се променят,  възможно е и без обективна външна причина нещо, което им е харесвало, в един момент да запопне да ги дразни. От колко време ходи?

Това и е първа седмица.

# 11
  • София
Явно не съм дочела и бях останала с впечатление, че детето е ходило по-дълго, а сега е почнало да плаче.
Щом е още първата ѝ седмица, напълно нормално е да плаче. Първите дни е било нещо ново и интересно, докато сега е осъзнала, че това ще е дългосрочно, а не кратко и за разнообразие. Сега се опитва да свикне с рутината и режима, затова плаче.
Не мисля, че е добре да ходиш да я взимаш, а те трябва да я успокоят и да обяснят как ще дойдеш в определеното време. Иначе ще свикне да ползва плача като манипулация. Да, трудно е в началото, но аз лично съм ЗА градината. Даже сега не работя още отпреди раждането на последното ни дете, но той си ходи на ясла (с изкл. на лятото, когато сме в друг град) и определено се чувства добре.

# 12
  • Sofia
И моята беше така, когато я пуснахме на 1г и половина.
Ходи първите дни без проблеми и после започна да плаче, като я оставяхме. Там също е плакала от време на време.
И причината беше именно това, което обяснява Fever Ray - вече не беше нещо ново, знаеше къде отива и вече осъзнаваше нещата.
Трябва време, за да свикне. Може да мине за няколко дена, но може да отнеме и месеци.
Във втора ясла при нас нещата бяха съвсем различни - отиваше с голямо удоволствие и плачеше, като идвахме да я вземем, защото не искаше да си ходи.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 13:23 от Brin de muguet

# 13
И моята беше така, когато я пуснахме на 1г и половина.
Ходи първите дни без проблеми и после започна да плаче, като я оставяхме. Там също е плакала от време на време.
И причината беше именно, това което обяснява Fever Ray - вече не беше нещо ново, знаеше къде отива и вече осъзнаваше нещата.
Трябва време, за да свикне. Може да мине за няколко дена, но може да отнеме и месеци.
Във втора ясла при нас нещата бяха съвсем различни - отиваше с голямо удоволствие и плачеше, като идвахме да я вземем, защото не искаше да си ходи.

Правихте ли нещо по специално за да помогнете да се адаптира или продължите да я водите и с времето свикна?

# 14
  • Sofia
Всяка сутрин много й говорих : обяснявах й какво ще правят през деня (програмата - ядене, спане с нейната пижамка, игри), после й казвах колко интересни неща има там (с какви играчки ще си играе, с другите дечица, как ще пея и танцуват  и т.н.). И накрая задължително й казвах, че ще дойда да я взема след като се наспинка, случайно да не остане с усещането, че е изоставена.
Даже й пеех една песничка от едно анимационно, където тигърчето Дани не искаше да ходи на градина и майка му пееше, че родителите винаги се връщат. Тази песничка я пеех всеки ден на отиване към яслата и с голямата ми дъщеря и с малката. Голямата ми дъщеря още си спомня как й я пеех (тя тръгна на 2г и половина на ясла), явно я е впечатлила.

Не съм спирала дете от ясла заради трудна адаптация. Но съм я спирала по други причини (никой не можеше да я нахрани и да й даде да пие вода). И след спирането си изкара цялата първа ясла само до обяд (защото продължаваха да ми твърдят, че не могат да я хранят).

Общи условия

Активация на акаунт